Társoldalunk:

Alonso ma még nem, a jövő héten viszont már vezetheti az új Alpine-t

2021.03.03. 10:22

Az Alpine nem akarja siettetni Fernando Alonso visszatérését a volán mögé, ezért is nem ülteti autóba a spanyolt a 2021-es kocsi mai bejáratásán, a jövő heti tesztelésen azonban már vezetni fog a kétszeres világbajnok.

Miután tegnap bemutatta idei autóját, a Renault-ból lett Alpine-istálló ma Silverstone-ban be is járatja az A521-est, de akárcsak a leleplezésen, Fernando Alonso a kocsi első métereinél sem lesz jelen. A csapat az Egyesült Királyságban érvényben levő szigorú óvintézkedésekkel indokolta kétszeres világbajnoka távolmaradását, és igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy a spanyol pilóta a szezon előtti teszten már ott lesz, hogy vezesse idei munkaeszközét.

Alonso majd csak a jövő héten próbálhatja ki az új autótForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Alonso február elején szenvedett biciklis balesetet Svájcban, aminek következtében eltörött az állkapcsa és meg kellett őt műteni. A kétéves kihagyás után visszatérő 39 éves versenyző ezután szinte azonnal folytatta az edzéseket, az autó bemutatója előtti napon pedig már videóüzenetbern is jelentkezett, amiből az is kiderült, hogy nincs gondja a beszéddel. Mindez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy F1-es autó vezetésére és az abban fellépő erőhatások elviselésére is alkalmas, nemrég például kihagyta az Alpine franciaországi, 2018-as autóval rendezett tesztjét.

Az Alpine vezérigazgatója a kocsi bemutatóján azonban elárulta, Alonso a jövő héten, március 12-én kezdődő bahreini teszten már vezetni fog.

„Fernando nagyon jól van. Egy biciklis baleset ritkán végződik jól, de szerencsés volt, és végül csak az állkapcsa sérült meg. Úgyhogy a szükséges műtétet és az állkapcsa ápolását leszámítva minden rendben vele, teljes mértékben fitt és bevethető. Mi is meglepődtünk, hogy ilyen gyorsan felépült, a baleset után már szinte azonnal közölte, hogy ott lesz Bahreinben a teszten, amit utána az orvosok is megerősítettek. Úgy tűnik, hogy igaza volt, mert teljes mértékben fitt, úgyhogy már várjuk, hogy jövő héten autóba üljön."

Alonso a jövő hétre készen fog állni a bevetésreForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Jogosan vetődik fel ugyanakkor a kérdés, hogy akkor miért nem utazott el a csapat bemutatójára, ami után egy nappal bejáratják az A521-est Silverstone-ban. Tekintve, hogy csak három napot (pilótánként másfelet) tesztelhetnek majd az első verseny előtt, minden egyes megtett méter kulcsfontosságú, a Renault tavaly pedig még arra is megragadott minden alkalmat, hogy Alonso a 2018-as autóval gyűjthesse a kilométereket.

Marcin Budkowskinak, az Alpine ügyvezető igazgatójának szavaiból pedig arra lehet következtetni, hogy nem véletlen Alonso távolmaradása, és a csapat inkább biztosra ment a felépülése lehető legtovábbi kitolásával, azaz jelenleg még nincs 100%-os állapotban. „Tényleg minden arról szól, hogy a legjobb esélyt adjuk meg neki a felépülésre. Sokkal fontosabb, hogy időben készen álljon a tesztre, mint az, hogy jelen legyen a bemutatón, vagy vezesse az autót a bejáratáson. Nem a legjobb helyzet, ha valaki egy balesetből épül fel, és közben az utazással és a karanténnal kapcsolatos korlátozások is érintik. Úgyhogy adjunk időt Fernandónak, hogy 100%-ban felépüljön és fitt legyen a bahreini tesztre."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK