Vágólapra másolva!
Carlos Sainz minél hamarabb szeretne megfelelő állapotba kerülni, de korábbi tapasztalatai alapján nem tudja, hogy ez már a szezonnyitón sikerülni fog-e neki. A Ferrari újonnan szerződtetett pilótája méltatta a maranellóiak 2018-as autóját, amit nemrég ő is kipróbálhatott.

Az idei Forma-1-es szezon rendkívül érdekesnek ígérkezik abból a szempontból, hogy jó néhány pilóta csapatot váltott, ennek következtében pedig új kihívásokkal néz szembe. Nincs ez másképp Carlos Sainzcal sem, aki 2021-től már a Ferrari versenyzőjének mondhatja magát, miután a maranellóiak őt szerződtették Sebastian Vettel helyére.

Sainz szerint nem lesz könnyű már az első futamra megfelelő állapotba kerülnie Forrás: Scuderia Ferrari

A spanyol pilóta esetében nem ez az első alkalom, hogy másik istállóhoz igazol, így többé-kevésbé tisztában van vele, hogy mindez mivel jár. Ráadásul most a szokásosnál is nehezebb dolga lesz, hiszen az előszezoni tesztelés mindössze három napból fog állni. Éppen ezért Sainz tudja, hogy a bahreini idénynyitón még nem feltétlenül fogja megváltani a világot.

– nyilatkozta a sajtó képviselőinek. – Ugyanakkor reálisan nézve, a korábbi csapatváltásaim során szerzett tapasztalataimból kiindulva ezt rendkívül nehéz elérni. Mindig vannak új élmények, új érzések, amelyeken az embernek futamról futamra vagy hétvégéről hétvégére kell keresztülmennie. Sokkal inkább a szabadedzéseken, az időmérőkön és a versenyeken tanulunk, mintsem a teszteken.”

A 26 esztendős pilóta hozzátette, helyzetén nem segít, hogy egy pilótának legfeljebb másfél napnyi tesztelés jut Bahreinben. Ezzel együtt igyekszik a korábbi csapatváltásaiból gyűjtött tapasztalataira támaszkodni, és az első futamra saját magához képest száz százalékos állapotban megérkezni. Azt is elmondta, hogy a mérce a McLarennél nyújtott teljesítménye lesz.

– magyarázta. – Azonban ez attól is függ, hogy milyen érzéseim lesznek az autóban, milyen lesz, amikor először kigurulok a bokszból, és saját meglátásom alapján kezdetben mennyire leszek közel a kocsi határaihoz. Egy kis időre lesz szükségem, hogy mindezt megállapítsam, és ahhoz is, hogy kísérletezzek a beállításokkal annak érdekében, hogy a saját preferenciáimhoz igazítsam, és lássam, merre mehetünk el a későbbiekben.”

Sainz egyelőre csak korábbi Ferrarit próbálhatott ki Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Sainz ugyan még nem ült az idei autóban (amit március 10-én fognak bemutatni), de egy korábbi F1-es Ferrarit már kipróbálhatott. Egészen pontosan a 2018-as SF71H-t vezethette, de nem akarta összehasonlítani azt a korábbi autóival. Elmondása szerint ezt máskor sem tette meg, amikor új csapathoz igazolt, mert az tiszteletlenség lenne előző munkáltatójával szemben. Emellett valószínűleg jelenlegi főnökei sem örülnének, ha eljárna a szája, mert „teljesítmény szempontjából az is előnyt jelent, hogy össze lehet hasonlítani különböző autókat”.

Mindezek ellenére a spanyol versenyző nem ment el szó nélkül a három évvel ezelőtti versenygép mellett.

„Annyit mondhatok, hogy a 2018-as Ferrari remek autó, ami már akkor lenyűgözött, amikor kigördültem vele a garázsból Fioranóban – szögezte le. – Nagyon élveztem a vezetést, mert lehetővé tette számomra, hogy pár hónap után ismét Forma-1-es kocsiban üljek. Az egyensúly, az erő és a vezethetőség egyaránt fantasztikus volt.”

Sainz arról is beszélt, hogy 2018-ban még ellenfélként csodálta az SF71H-t, ami Vettel révén az egyéni és a konstruktőri bajnokságban is 2. helyezést ért el.

Amikor pedig ő is beülhetett a kocsiba, rögtön megértette, hogy miért is volt annyira sikeres. Gondolatait azzal zárta, hogy nagyon élvezte a fioranói tesztet, már csak azért is, mert azt tekinti az első napjának a Ferrari pilótájaként.

Binotto idén sem lesz ott minden futamon

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke tavaly szokatlan módon az utolsó négyből három futamot is kihagyott. Bár az Abu-dzabi Nagydíjon betegség miatt nem volt ott, az isztambuli és a bahreini első versenytől önszántából maradt távol, hogy a gyárban zajló munkát felügyelje. A svájci szakember elárulta, idén is lesznek olyan helyszínek, ahova nem fog elutazni, de azt leszögezte, hogy az idény elején ő is a csapattal fog tartani.

Binotto 2021-ben is ki fog hagyni néhány futamot Forrás: Scuderia Ferrari

„Szándékaim szerint 2021-ben sem leszek ott minden viadalon – jelentette ki a Ferrari csapatbemutatóján. – Az idény elején én is részese leszek az istálló életének, hiszen fontos, hogy legalább felmérjük a teljesítményünket, és meggyőződjünk róla, hogy a pályán minden megfelelően zajlik.

A Ferrari csapatfőnöke ezzel a következő szezonban bemutatkozó szabályváltozások sorára utalt, amire az olasz istálló is javában készül. Hozzátette, természetesen így is közvetlen kapcsolatban lesz a pálya mellett tartózkodó csapattagokkal. Ezen alkalmakkor Binottót Laurent Mekies fogja helyettesíteni, a svájci szakember pedig méltatta a csapat sportigazgatóját, kijelentve, hogy tavaly már bizonyította, hogy alkalmas a feladatra.