Visszakozott a sportfelügyelő, tagadja, hogy tud a Ferrari trükközéséről

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Sebastian Vettel, Antonio Giovinazzi
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 29: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 leads Antonio Giovinazzi of Italy driving the (99) Alfa Romeo Racing C39 Ferrari on track during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 29, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Instagramon közölt rövid videót Mika Salo, az FIA egyik sportfelügyelője, aki tagadta, hogy egy korábbi beszélgetésben részleteket szivárogtatott ki az FIA és a Ferrari tavalyi megállapodásáról, ami jelentősen visszavetette az olasz motorok teljesítményét.

Magyarázkodásra kényszerült Mika Salo, az FIA egyik sportfelügyelője, miután a sajtó felkapta egy finn nyelvű nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy a Ferrari-motorok teljesítménye tavaly azért esett vissza, mert korlátozták az üzemanyag-átfolyást az FIA-val kötött titkos megállapodás részeként.

Tavaly visszaesett a Ferrari-motorok teljesítménye, Salónak volt egy magyarázata, de aztán visszavonta azt Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Az F1-ben érdekelt gyártóknak 2019-ben lett gyanús, hogy a Ferrari motorja meglepően nagy teljesítményre képes, az FIA ezért szigorítani kezdte a szabályokat, és a 2020-as előszezoni tesztelés legvégén rövid közleményben tudatták, hogy titkos megállapodást kötöttek a Ferrarival.

Később kiderült, nem tudták bizonyítani, hogy a Ferrari vétett a szabályok ellen, de arról sem tudtak megbizonyosodni, hogy a Ferrari erőforrása mindig szabályosan működött, a megállapodás tartalmát a technológia részleteire vonatkozó szellemi jogokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra.

Az viszont biztos, hogy a Scuderia és az ügyfélcsapatok autói is lassultak 2019-hez képest, emiatt a Haas és az Alfa Romeo is elégedetlen, Frédéric Vasseur, a svájci istálló csapatfőnöke viszont azt mondta, idén javulást vár az olasz motoroktól. Ekkor jött Salo finn nyelvű nyilatkozata, amelyben azt állította, Kimi Räikkönen csapata javulhat az idén, mert már nem korlátozzák az üzemanyag-átfolyás mértékét a Ferrari-motorok esetében.

A Twitchen elmondottakat világszerte felkapták a lapok, ezért Salo az Instagram-csatornáján, ezúttal már angolul reagált a helyzetre.

„Sziasztok! Észrevettem, hogy félrevezetően értelmeztek néhány kijelentést, amit pár nappal ezelőtt tettem a Twitchen. Szeretném tisztázni, hogy nincs tudásom semmilyen megállapodással kapcsolatban az FIA és a Ferrari között. Csak olyan dolgokról beszéltünk, amelyek már korábban felbukkantak a sajtóban és a médiában.”

„Csak egy hülye vicc volt és informális beszélgetés két jóbarát között. Annyit mondhatok csupán, hogy tényleg fogalmam sincs ilyen szerződésekről, és ha tudnék is bizalmas dolgokról, akkor sem árulnám el nektek, srácok. Köszönöm a figyelmet!”

Nem ez az első eset, hogy a korábbi F1-es pilóta kínos helyzetbe kerül a sportfelügyelőként végzett munkájával összefüggésben. A tavalyi Orosz Nagydíj után azzal vádolták, hogy finn tévéseknek már a hivatalos bejelentés előtt kiszivárogtatta, hogy Lewis Hamilton büntetést fog kapni, de ő ezt később visszautasította.