Társoldalunk:

Verstappen nem gondol arra, hogy Hamilton utódja lehet a Mercedesnél

2021.02.25. 18:04

Még el sem kezdődött az idei F1-es szezon, de már a 2022-es átigazolási piaccal kapcsolatban is vannak pletykák. Max Verstappent viszont egyelőre nem foglalkoztatja, hogy hírbe hozták Lewis Hamilton ülésével a Mercedesnél.

Idén is Max Verstappen lehet Lewis Hamilton elsőszámú kihívója a világbajnoki címért zajló csatában, ez leginkább azon múlik, hogy a Red Bull-Honda meg tudja-e közelíteni a 2014 óta mindent megnyerő Mercedes tempóját. Ez eddig nem sikerült, de az elmúlt két szezon során Verstappen bizonyította, hogy felnőtt a feladathoz, és a Mercedes rossz napjain ott van az esélyesek között.

Verstappen és Hamilton a mezőny két élpilótájaForrás: Getty Images/Mark Thompson

A 23 esztendős pilótát a közvélemény a legnagyobb tehetségnek tartja a generációjában, mielőtt a Red Bullhoz került, édesapja tárgyalt a Mercedesszel is, de az energiaitalos csapat hamarabb F1-es szerződést ajánlott neki. Ettől függetlenül Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, Verstappen a lista élén lesz, amikor a Mercedes elkezdi keresni Lewis Hamilton utódját.

Hamilton és a Mercedes meglepetésre csak az idei év végéig hosszabbított szerződést, az Auto Motor und Sport rutinos szakújságírója, Michael Schmidt úgy értesült, hogy egyik fél sem elégedett ezzel a megállapodással. Leszögezte, nincs bizonyítéka, de úgy tudja, „néhány stuttgarti úr” sokallja Hamilton fizetését és azt, hogy a brit pilóta diktálni próbál a Mercedesnek a társadalmi felelősségvállalás terén. Verstappennek még 2023-ra is van szerződése a csapatával, de azt a Red Bullnál is tudják, hogy ha a holland pilóta menni akar, akkor nem tudják visszatartani őt.

„Végül is, nyilván nem tudom, hogy Lewis mihez fog kezdeni – nyilatkozta Verstappen egy sajtóbeszélgetésen. – Magamra fogok összpontosítani, erre az évre fókuszálok, próbálom sikeressé tenni. Lényegében még csak a bejáratáson vagyunk túl, a szezonnak még nagyon korai szakaszában járunk, úgyhogy ebben a fázisban még nem gondolkodok ilyesmiken” – utalt a jövőjére.

A Honda az év végén elhagyja a Forma-1-et, a Red Bull viszont megállapodott a japán gyártóval, hogy 2022-től saját néven tovább használják majd a technológiát. Verstappen szerint számára ez „semmin sem változtat”, és a Racefans kérdésére megerősítette, hogy őt nem befolyásolja a fejlemény.

Verstappen egy jó autóval képes borsot törni a Mercedes-pilóták orra aláForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Lars Baron

„Most először is azt próbáljuk elérni, hogy idén jó szezonunk legyen. A háttérben dolgozó okos emberek majd rendezik ezeket az ügyeket a motorral kapcsolatban. Persze, nagyon fontos, hogy ez megtörtént és megoldódott, de ennyi az egész.”

Hamilton az Aston Martin számára is csábító lenne

A hétszeres világbajnok közép- és hosszútávú jövője várhatóan az egész szezon során téma lesz. Hamilton 13 éves korától a McLaren-Mercedes támogatását élvezte, 2013-tól a gyári istálló versenyzője, váratlan fejlemény lenne, ha a Forma-1-ben egy másik csapathoz szegődne a pályafutása végére. A mostani csapatfőnökével, Toto Wolffal üzleti kapcsolatban lévő Lawrence Stroll viszont méltatta a brit pilótát.

„Ez mindenképpen csábító – felelte Stroll a Press Association kérdésére, amikor arról faggatták, hogy érdekelné-e őt Hamilton leigazolása. – Lewis nagyszerű bármilyen autóban, biztos vagyok abban, hogy mindenki igent mondana, hiszen ő egy hétszeres világbajnok, de jelenleg hihetetlenül összpontosítok arra, hogy idén lendületbe jöjjünk” – mondta Stroll.

A kanadai üzletember az idei szezontól Sebastian Vettelt is a sorai közt tudhatja, a négyszeres világbajnokkal több évre szerződtek le, az Aston Martin másik autóját pedig fia, Lance vezeti, így a tulajdonos nyilatkozata egyelőre csupán jelzésértékű.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK