Társoldalunk:

Haas: A Mercedes megölte az izgalmat a Forma-1-ben

2021.02.25. 11:52

Bosszankodik a Ferrari-motor gyengélkedése miatt a Haas-csapat tulajdonosa, de Gene Haas nem csupán az olasz gyártót tartja felelősnek azért, mert egyoldalú küzdelem lett a Forma-1.

Zsinórban nyolcadik összetett győzelmét szerezheti a Mercedes az F1-es konstruktőri világbajnokságban, miközben az ellenfelek az elmúlt évek során képtelenek voltak érdemi ellenállást kifejteni. Tavaly még nehezebb lett a helyzet, mert a 2019-es Ferrari-motor körüli visszásságok miatt visszaesett az olasz erőforrás teljesítménye.

A Haas autói általában csak lekörözések alkalmával találkoznak a MercedesekkelForrás: AFP/Joe Klamar

Ez a gyári istálló mellett az ügyfeleket is kellemetlenül érintette. Az Alfa Romeo Racing csapatfőnöke, Frédéric Vasseur elmondta, javulást vár a Ferraritól a lóerő terén és Gene Haas, a Haas-csapat tulajdonosa is a beszállító számlájára írta, hogy az istállója nem tudott labdába rúgni az előző két szezon során.

Haas szerint 2019-ig a lóerők és a versenyképesség terén is jól szerepeltek, de aztán először a gyári csapathoz képest, majd az ellenfelekkel szemben is alulmaradtak a nekik kiadott erőforrások miatt. Az amerikai üzletember elsősorban a fogyasztásra vezette vissza a problémát, elmondása alapján sokszor kellett a pilótáinak „vitorlázniuk”, spórolva a benzinnel.

„Aztán 2020-ban visszaesett a Ferrari teljesítménye, ez elég nyilvánvaló volt, mert az összes Ferrari-motoros autó lemaradt a Mercedeshez, a Hondához és a Renault-hoz képest – nyilatkozta a Racer.com-nak. – A mi kis csónakunk a Ferrari hajójához van kötve, úgyhogy, amikor ők lassúak, mi még lassabbak leszünk. Ezzel nem hiszem, hogy sokat lehet tenni.”

Nincs befolyásunk azokra az alkatrészekre, amelyeket a Ferraritól veszünk át. Hiszünk abban, hogy a Ferrari megoldja a problémákat, és nem csak a Ferrarinak van gondja, a Hondának és a Renault-nak is. Mindenki lemaradásban van a Mercedes motorjához képest. Létrehoztak egy hihetetlenül nagyteljesítményű, nagyon üzemanyag-takarékos és tartós motort, amihez egyik csapat sem tudott felzárkózni.”

A Ferrari-motor teljesítménye hatással van az ügyfelek versenyképességére isForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Számomra ez megölte a Forma-1 lényegét. A nagy teljesítmény révén a Mercedes képes uralni az egész játszmát, de ki akar olyan versenyt nézni, ahol lehet tudni előre, hogy ki nyeri meg az összes rohadt futamot? Az egyszerűen unalmas” – mérgelődött az amerikai csapattulajdonos.

A Haas idén csak minimális fejlesztéseket tervez a karosszéria terén, nem használták fel a rendelkezésre álló két fejlesztési zsetont sem, viszont a Ferrari-motor és az ehhez kapcsolódó alkatrészek terén érkeznek újítások a VF-21 nevű autóra, amelynek külső megjelenését 2021. március 4-én csütörtökön, 9 órakor mutatják be a csapat online felületein.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK