Michael Schumacher ajándéka is hozzájárult Mick Doohan fiának karrierválasztásához

Forma-1, Mick Doohan, Michael Schumacher, Race of Champions 2012
German Formula One driver and seven times world champion Michael Schumacher (R) talks with former Grand Prix motorcycle road racing world champion, Michael Doohan of Australia (L) during warm-up for the Race of Champions (ROC) at Rajamangala Stadium in Bangkok on December 16, 2012. The Race of Champions (ROC) will take place in Thailand between December 14 and 16 and brings together heavyweights from all motor racing disciplines in the same type of car. AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL (Photo by PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP)
Vágólapra másolva!
Jelenleg a Forma-3-ban versenyez a motoros legenda Mick Doohan fia, aki egy interjúban elmondta, mekkora szerepe volt Michael Schumachernek abban, hogy autóversenyző lett.

Nemcsak korábbi Forma-1-es pilóták és világbajnokok, hanem esetenként a motorsport más szakágaiban kiemelkedőt alkotó versenyzők gyerekei is úgy döntenek, hogy az autósport csúcskategóriáját célozzák meg. Így volt ezzel Jack Doohan, az ötszörös gyorsaságimotoros-világbajnok Mick Doohan fia is, akit nem más, mint a hétszeres világbajnok Michael Schumacher inspirált erre az útra.

Doohan és Schumacher a 2012-es Bajnokok Tornáján, Bangkokban Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

Jack Doohan 2003-ban született, a gokartos évek után 2018-ban a brit, a német és az olasz Forma-4-es bajnokságban kezdett el versenyezni, majd az ázsiai F3 következett, amelyben kétszer is második lett. Előtérbe tavaly, az FIA F3-as sorozatában való bemutatkozással került a karrierje, a Red Bull támogatottjaként a HWA Racelab istállóval azonban nem alkotott maradandót, 18 verseny alatt még pontot sem szerzett. A Red Bull ennek ellenére kitart mellette, úgyhogy az idei évben is az FIA F3-ban megy, immár a Trident színeiben.

Joggal merülhet fel persze a kérdés, hogy apja után miért nem a kétkerekűek világában láthatjuk? A válasz egy szó: Michael Schumacher.

A Forma-3 hivatalos weboldalának adott interjúban arra a kérdésre, hogy ki a versenyző hőse, elsőre a hétszeres világbajnokot nevezte meg. „Michael Schumacher.

– utalt Mick Doohan és Schumacher megismerkedésének történetére.

Hiába volt a motorversenyzés legendája zsinórban öt királykategóriás vb-címével, fia nem követte őt Forrás: Getty Images/Jack Atley

Nem véletlenül kapta Schumacher fia sem a Mick nevet, ez is mutatja, mennyire jó barát volt a két legenda, a hétszeres világbajnok ráadásul nem csak saját fiát, hanem Jack-et is az autósport felé terelte.

– mondta Jack, aki természetesen az apjáról sem feledkezett meg. – Természetesen az apámra szintúgy, tudva, hogy a semmiből jött és mit ért el. Ő adta meg nekem a lehetőséget, hogy versenyezzek, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ezt az életet élhetem. Az apámnak nem adatott meg ez a luxus, úgyhogy az elszántsága és munkamorálja páratlan volt, amire óriási mértékben felnézek."

Jack Doohan tavalyi szezonja balszerencsétől sem volt mentes Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Ltd/Joe Portlock - Formula 1

A Red Bull juniorja saját versenyzésével kapcsolatban elmondta, hogy akárcsak Michael Schumachernek, neki is fekszenek a gyors kanyarok, a lassabb fordulókban azonban még úgy érzi, fejlődnie kell.

Azt mondanám, hogy 2020-ban abban hibáztam, hogy bizonyos körülmények között túlvezettem az autót és túl keményen nyomtam, de a gyors pályákon úgy érzem, elég lágyan tudtam vezetni. Van egy gyors pálya az Egyesült Királyságban, Thruxtonban. Úgy érzem, az ehhez hasonló pályákon igazán jól teljesítek, miközben az olyan lassú szektorok, mint a barcelonai harmadik, nem tartoznak az erősségeim közé. Ez a versenyzés egy olyan területe, amin dolgozom."