Társoldalunk:
Hírlevél

Michael Schumacher ajándéka is hozzájárult Mick Doohan fiának karrierválasztásához

2021.02.22. 09:57

Jelenleg a Forma-3-ban versenyez a motoros legenda Mick Doohan fia, aki egy interjúban elmondta, mekkora szerepe volt Michael Schumachernek abban, hogy autóversenyző lett.

Nemcsak korábbi Forma-1-es pilóták és világbajnokok, hanem esetenként a motorsport más szakágaiban kiemelkedőt alkotó versenyzők gyerekei is úgy döntenek, hogy az autósport csúcskategóriáját célozzák meg. Így volt ezzel Jack Doohan, az ötszörös gyorsaságimotoros-világbajnok Mick Doohan fia is, akit nem más, mint a hétszeres világbajnok Michael Schumacher inspirált erre az útra.

Doohan és Schumacher a 2012-es Bajnokok Tornáján, BangkokbanForrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

Jack Doohan 2003-ban született, a gokartos évek után 2018-ban a brit, a német és az olasz Forma-4-es bajnokságban kezdett el versenyezni, majd az ázsiai F3 következett, amelyben kétszer is második lett. Előtérbe tavaly, az FIA F3-as sorozatában való bemutatkozással került a karrierje, a Red Bull támogatottjaként a HWA Racelab istállóval azonban nem alkotott maradandót, 18 verseny alatt még pontot sem szerzett. A Red Bull ennek ellenére kitart mellette, úgyhogy az idei évben is az FIA F3-ban megy, immár a Trident színeiben.

Joggal merülhet fel persze a kérdés, hogy apja után miért nem a kétkerekűek világában láthatjuk? A válasz egy szó: Michael Schumacher.

A Forma-3 hivatalos weboldalának adott interjúban arra a kérdésre, hogy ki a versenyző hőse, elsőre a hétszeres világbajnokot nevezte meg. „Michael Schumacher. Elég szerencsés voltam ahhoz, hogy gyerekkoromtól fogva a családunk barátja volt. Olykor eljött minket meglátogatni Ausztráliába és ott is maradt velünk, mivel az apám és ő barátságot ápoltak, miután korábban szomszédok voltak Monacóban" – utalt Mick Doohan és Schumacher megismerkedésének történetére.

Hiába volt a motorversenyzés legendája zsinórban öt királykategóriás vb-címével, fia nem követte őtForrás: Getty Images/Jack Atley

Nem véletlenül kapta Schumacher fia sem a Mick nevet, ez is mutatja, mennyire jó barát volt a két legenda, a hétszeres világbajnok ráadásul nem csak saját fiát, hanem Jack-et is az autósport felé terelte.Michael adta nekem és a nővéremnek az első gokartunkat, amikor három évesek voltunk. Figyelembe véve mindent, amit elért és a mentalitását, ő olyasvalaki, akire nagyon felnézek – mondta Jack, aki természetesen az apjáról sem feledkezett meg. – Természetesen az apámra szintúgy, tudva, hogy a semmiből jött és mit ért el. Ő adta meg nekem a lehetőséget, hogy versenyezzek, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ezt az életet élhetem. Az apámnak nem adatott meg ez a luxus, úgyhogy az elszántsága és munkamorálja páratlan volt, amire óriási mértékben felnézek."

Jack Doohan tavalyi szezonja balszerencsétől sem volt mentesForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Ltd/Joe Portlock - Formula 1

A Red Bull juniorja saját versenyzésével kapcsolatban elmondta, hogy akárcsak Michael Schumachernek, neki is fekszenek a gyors kanyarok, a lassabb fordulókban azonban még úgy érzi, fejlődnie kell.Nem tudom, hogy ez-e a stílusom, de szerintem a nagy sebességű, gyors kanyarokban vagyok a legjobb. Úgy tűnik, hogy egyszerűen ezek jól mennek. Azt mondanám, hogy 2020-ban abban hibáztam, hogy bizonyos körülmények között túlvezettem az autót és túl keményen nyomtam, de a gyors pályákon úgy érzem, elég lágyan tudtam vezetni. Van egy gyors pálya az Egyesült Királyságban, Thruxtonban. Úgy érzem, az ehhez hasonló pályákon igazán jól teljesítek, miközben az olyan lassú szektorok, mint a barcelonai harmadik, nem tartoznak az erősségeim közé. Ez a versenyzés egy olyan területe, amin dolgozom."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK