Társoldalunk:

A Red Bullnál lefokozott Albon vissza akarja kapni az F1-es ülését

2021.02.22. 18:35

Az idei szezonra a Red Bull által Sergio Pérezre lecserélt Alex Albon eltökélt szándéka, hogy visszakerüljön a Forma-1-be, és lehetőleg ismét az energiaitalos istállónál versenyezhessen.

Nem adja fel Forma-1-es álmait a Red Bullnál a tavalyi szezon végén állandó versenyzőből tesztpilótává lefokozott Alex Albon, és eltökélt célja, hogy 2022-ben újra ott legyen a rajtrácson. A visszatérést elsősorban az energiaitalosok kötelékében szeretné megvalósítani, de utalt rá, hogy adott esetben más lehetőségekre is nyitott lenne.

Albonnak egy ideig biztosan a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj volt a legutolsó F1-es futamaForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A thai-brit versenyző gyenge 2020-as teljesítménye ellenére az utolsó pillanatig bízott benne, hogy megtarthatja az ülését, a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után a Red Bull azonban közölte vele, hogy lecserélik Sergio Pérezre. „Csalódástkeltő volt és mindig is az lesz, mivel ez az álmunk. Ugyanakkor nagyon gyorsan úgy lettem vele, hogy nincs értelme sajnáltatni magam, hanem fel kell állni és mindent meg kell tenni, hogy visszakerüljek – idézi Albont az Autosport. – A célom természetesen az, hogy jövőre ismét az enyém legyen az ülés, miközben erre az évre is készen akarok állni. Az ember soha nem tudja, hogy mi fog történni a Covid miatt" – utalt arra, hogy Pérez vagy Max Verstappen helyetteseként akár az idén is szóhoz juthat.

Albon reménykedik benne, hogy a szezon felénél már tudni fogja, hogy mit tartogat számára a jövő, addig a pontig azonban minden erejével azon lesz, hogy a Red Bullnak segítsen.

És ha esetleg nem lesz számára visszaút, akkor is bízik benne, hogy a Forma-1-ben maradhat egy másik csapatnál.

„A fő célom, hogy a Forma-1-ben versenyezzek, és elsősorban a Red Bull-lal. Ez nem csak két, hanem mindjárt négy ülést is jelent. A célom, hogy kivárjam és meglássam, hogy miként mennek a dolgok. Nyilván ha mindenki jól teljesít, az ember tudni fogja, hogy mi a helyzet. Az én feladatom a jelenre koncentrálni, a legjobbat adni a csapatnak, megtenni ami tőlem telik, hogy fejlődjek a gyárban és a srácokkal. Amint ezt meg tudjuk tenni, meglátjuk, hogy mi történik."

Bízik benne, hogy van visszaútForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull első csapatában másfél szezont lehúzó pilóta elsősorban a szimulátorban lesz a bikások hasznára az idén, de reméli, hogy azért lesz alkalma vezeti az autót a valóságban is. Erre leginkább a Pirelli 2022-es gumikat próbára tevő tesztjén lehet lehetősége. Emellett ugyanakkor versenyezni is fog a DTM-ben egy Ferrarival, noha nem teljesít majd teljes szezont. „Nyilván az F1-ben nem fogok versenyezni, hacsak nem történik valami, de ott van a DTM, ahol a képességeim legjavát fogom nyújtani. Emellett a csapat tudja, hogy mire vagyok képes. Legyünk őszinték, ha nem hinnének bennem, már megszabadultak volna tőlem. Úgyhogy tudom, hogy továbbra is bíznak bennem és hisznek abban, hogy mire vagyok képes. Meg kell várnunk, hogy miként alakulnak a dolgok az idei évben."

Albon arról is beszélt, hogy olyan típus, aki hamar fel tud állni a padlóról, így a lefokozása után nem nyalogatta sokáig a sebeit, hanem szinte rögtön azzal kezdett foglalkozni, hogy visszaküzdje magát a pilótaülésbe. „Nagyon kis korom óta ilyen vagyok és úgy állok hozzá, hogy »mit tehetek most azért, hogy jobb esélyem legyen?« Én úgy látom, hogy ha az ember ilyenkor csak ténfereg, azzal nem fog egy ajtót sem kinyitni, hogy visszakapja az ülését. Szerintem nagyon gyorsan olyan helyzetbe kell hoznod magad, ahol már arról gondolkozol, hogy mit tehetsz a legjobb lehetőségért. Számomra pedig ez az volt, hogy azonnal újra munkába álljak és ne legyek negatív."

Ezzel a Ferrarival fog versenyezni a DTM-benForrás: Red Bull Content Pool

Pályafutása korábbi szakaszában egyszer már átélt hasonlót, a Red Bull kirúgta a pilótaprogramjából, később mégis bemutatkozhatott a Toro Rossóval. „Nem ez az első ilyen alkalom. Amit megtanultam, hogy végső soron az számít, hogy mennyire akarod. Én azt mondom, hogy jobban akarom ezt, mint bárki a mezőnyben, emiatt pedig nagyon elszánt vagyok és nem fogok leállni. Úgyhogy csak leszegem a fejem. Korábban is túljutottam ezen és az elvégzett kemény munkának köszönhetően képes voltam eljutni oda, ahol most vagyok. És ahogy mondtam, vissza akarom kapni az ülésemet."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK