Társoldalunk:

Minden eddiginél élethűbb animáció jelent meg Grosjean horrorbalesetéről

2021.02.22. 06:02

Újabb animáció látott napvilágot Romain Grosjean bahreini bukásáról. A videó remekül megmutatja, hogy a francia-svájci pilóta feje mennyire közel volt a szalagkorlát felső részéhez.

Romain Grosjean életveszélyes balesetet élt túl a Bahreini Nagydíjon, és menekülésének képei bizonyára még évtizedekig rendszeresen elő fognak kerülni különböző műsorokban. Magáról a becsapódásról viszont nem mutattak közeli képet, így szabad szemmel igencsak nehéz rekonstruálni a történteket.

Újabb animáció készült Grosjean bukásáról

Ennek kiküszöbölésére több animáció is készült, amelyek közül egyet mi is megosztottunk korábban. A Canal+ megkeresésére most a Crashalong YouTube-csatorna készítője az eddigieknél sokkal élethűbb videón ábrázolta, hogy mi történt, lényegében századmásodpercről századmásodpercre.

Szuperlassításban lehet látni, ahogyan a kocsi átszakítja a szalagkorlátot. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a 2018-ban bevezetett glória nélkül ez halálos kimenetelű baleset lett volna, ám ezeken a képeken jól látszik, hogy így sem múlt sokon.

A Canal+ műsorában is bemutatott animáció szerint a bukókeret körülbelül 45 századdal a becsapódás után érte el az addigra már kilyukasztott korlát felső részét, aminek alsó szélét felfelé tolta, helyet csinálva ezzel Grosjean fejének. A fenti animáció alapján viszont úgy tűnik, hogy mindez csak pár centimétert jelentett, de éppen elég volt ahhoz, hogy a Haas akkori versenyzője átférjen alatta.

Nem sokkal később az is remekül látszódik, ahogyan az autó kettészakad, újból életveszélybe sodorva Grosjeant, hiszen a kiömlő benzin miatt lángok csaptak fel. Az animáció készítői kiemelték a pilóta háta mögött található üzemanyagcellát, ami nem szakadt ki az autóból. Ha ez megtörténik, akkor a sokkal nagyobb mennyiségű üzemanyag miatt még nagyobb tűz keletkezhetett volna.

Grosjeannak a kiszállás sem ment egyszerűen, de végül kimenekült a lángok közülForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Miután kigyulladt az autó, a videó ismét felgyorsult, a Grosjean menekülésekor pedig átváltott a valódi felvételekre. Hozzá kell tenni, hogy az animáció tanúságával ellentétben a kormány már nem volt a helyén, ráadásul pont úgy esett be az autóba, hogy beszorítsa a 34 esztendős pilóta bal lábát.

Felmerültek olyan híresztelések is, amelyek szerint az oldalra borult autó pont úgy állt meg a korlát alatt, hogy a versenyző nem tudott a megszokott módon kiszállni, hanem a glória bal oldala alatt kellett kimásznia. Ezt Grosjean a Twitteren cáfolta, elmondása szerint a sisak oldalt nem férne ki a résen. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK