Társoldalunk:

A főnök autótörést, Gasly remek évet vár az Alpha Taurinál

2021.02.21. 15:55

Pierre Gasly elárulta, a koronavírus következtében pár napig köhögött, de ez nem gátolta meg őt az edzésben. Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke kijelentette, Cunoda Jukinak elkerülhetetlenül lesz néhány ütközése, ugyanakkor sokat vár tőle.

Az Alpha Tauri csütörtökön mutatta be új autójának, az AT02-esnek a festését, valamint az idei szezonra változó karosszériaelemekből néhányat. A csapat célja idén sem lehet más, mint előrelépni a megszokott konstruktőri 7. helyről. 

Bemutatták az idei Alpha Tauri festését - GalériaForrás: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool/Joerg Mitter

Ebben Pierre Gasly nyújthat jelentős segítséget, aki Danyiil Kvjat távozásával és Cunoda Juki érkezésével tapasztalat szempontjából is az istálló vezérpilótájává vált. A francia versenyző tavaly hatalmas meglepetésre megnyerte az Olasz Nagydíjat, de azt leszámítva is volt pár kiemelkedő hétvégéje. A 25 éves versenyző szerint egyértelmű a magyarázat arra, hogy 2020-ban szintet lépett.

A jó eredményeket a több tapasztalatnak tulajdonítom, hiszen már a harmadik szezonomat töltöttem az F1-ben, emellett ez volt a második teljes idényem ugyanazzal a csapattal – jelentette ki. – Azt mondanám, hogy leginkább a folytonosság fizetődött ki, hiszen ugyanazokkal a mérnökökkel dolgozva jobban megértettük egymást. Csapatként sikerült kiaknáznunk az előző két évben szerzett tapasztalatokat.”

Gasly hozzátette, ő még ennél is többre vágyik, és biztos benne, hogy 2021-ben nagyszerű eredményekre lesnek képesek. Ennek alapját a pilóták most teremthetik meg, hiszen a holtszezonban is rengeteget kell edzeniük annak érdekében, hogy fitten tartsák magukat. A francia versenyző a tavalyi idényhez hasonlóan ezúttal is Dubajba utazott, miután karácsonykor eltöltött egy kis időt a családjával. Felmerül a kérdés, hogy koronavírus-fertőzése mennyire akadályozta őt a felkészülésben, ám leszögezte, hogy semennyire.

Sajnos január végén pozitív lett a Covid-tesztem, de szerencsére jól éreztem magam, így folytatni tudtam a tréninget a lakásomban. Pár napig enyhén köhögtem, de ez nem akadályozott meg, és egyáltalán nem fáradtam el, szóval képes voltam tartani a programot. Semmit nem mulasztottam el, és készen állok az új szezonra.”

Gaslyt nem vetette vissza a koronavírusForrás: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool/Joerg Mitter

Könnyen lehet, hogy a járvány a 2021-es idényre is rányomhatja a bélyegét, és a Forma-1 utazó stábjának ebben az évben is szigorú szabályokat kell követnie. Ami Gaslyt illeti, hasonlóan fog cselekedni, mint tavaly, amikor egyetlen barátaival és családjával sem érintkezett. Az egyszeres futamgyőztes ennek kapcsán kiemelte, egyrészt a versenyzés teszi boldoggá, másrészt annak is örül, ha vasárnaponként mosolyt csalhat a nehéz helyzetben lévő emberek arcára.

Cunoda érkezésére reagálva kijelentette, vezérként is nagyobb felelőssége van, de készen áll erre a szerepre. Gasly ugyanakkor méltatta a japán pilóta képességeit, ami fordítva is megtörtént. A 20 éves versenyző úgy véli, borzasztóan nehéz dolga lesz csapattársa ellen, akit már 2017-ben is csodálattal figyelt, amikor mindketten a szigetországban versenyeztek.

„Emlékszem, hogy láttam őt Japánban, amikor a Super Formulában indult, én pedig a Forma-4 mezőnyében voltam – mondta. – Már első évében majdnem megszerezte a bajnoki címet, ami rendkívül nehéz feladat, főleg egy európai pilóta számára. Hatalmas tehetség, és izgatottan várom, hogy ettől az idénytől kezdve mindent megtanuljak tőle, amit csak tudok, hiszen látom, hogy mennyire a csapat részévé vált.”

Cunoda egy évet töltött a Forma-2-ben, mielőtt az Alpha Tauri szerződtette. A két sorozat között természetesen óriási a különbség, és nem csupán az autók sebességében, hanem a hétvégék számában is, ahogyan arra ő is rámutatott. Persze ez messze nem minden.

Számos komplex procedúrát kell majd minél gyorsabban elsajátítanom, a csapat pedig sokkal nagyobb, így rengeteg mérnöknek kell majd jelentenem – hangsúlyozta. – Emellett fizikailag és mentálisan is muszáj erősnek maradnom, hogy teljesítsem a 23 futamot minimális szünetekkel. Ez szintén hatalmas differencia az F2-höz képest.”

Cunoda az első japán F1-es versenyző lesz Kobajasi Kamui óta. Honfitársai korábban nem voltak túl sikeresek a sorozatban, de a 21 éves pilóta ezen mindenképpen változtatna, és kijelentette, ő akar lenni az első futamgyőztes, aki a szigetországból érkezik. Annak, hogy ő a mezőny legfiatalabb tagja, nem tulajdonít nagy jelentőséget, de örül, hogy ő az első F1-es versenyző, akinek születési éve 2-essel kezdődik.

Főnöke szerint elkereülhetetlen, hogy Cunoda néhányszor balesetet szenvedjenForrás: Red Bull Content Pool

Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke dicsérte új pilótájának képességeit, és kijelentette, gyors fejlődést vár tőle. Ugyanakkor ő is tudja, hogy ez szinte biztosan nem fog menni anélkül, hogy hibát kövessen el.

Természetesen lesz néhány balesete, ez része a fejlődésének – szögezte le az osztrák szakember. – Ugyanakkor hihetetlen, ahogyan kezeli az autót, nagyon jó a féktávoknál, a tempós kanyarokban pedig kifejezetten gyors. Ha továbbra is olyan ütemben tanul, mint tavaly az imolai és az abu-dzabi teszteken, akkor biztosan lesz néhány fantasztikus versenye.”

Tost kitért Gaslyra is, akiről kijelentette, tapasztalatának köszönhetően képes lesz a csapat vezérévé és Cunoda mentorává válni. „Juki minden szempontból sokat tanulhat Pierre-től, legyen az akár a köridők, a beállítások vagy a pályaívek összehasonlítása – magyarázta. – Ez pedig kifejezetten fontos, főleg a Juki számára új helyszíneken. Ha az embernek erős és tapasztalt csapattársa van, akkor számos paramétert össze lehet vetni, és ez javíthatja a teljesítményt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK ÉS GALÉRIA