Vágólapra másolva!
A Forma-1 hamarosan egy második futamot is szeretne rendezni az Egyesült Államokban, amire Indianapolis és Las Vegas is pályázhat. Dél-Afrika szintén visszatérhet a versenynaptárba, erre 2023-ban van reális esély.

Ha minden jól megy, akkor az idei F1-es világbajnokság 23 nagydíjhétvégéből fog állni, ami rekord, de a Liberty Media nem állna meg itt. Az utóbbi években többször is elhangzott, hogy a Forma-1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa a 25 futamból álló idényt célozta meg. Ennek tudatában nem meglepő, hogy új vagy éppen régen látott helyszínek merülnek fel jelöltként.

Akár Indianapolis is visszatérhet az F1-es versenynaptárba Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Mark Thompson

Utóbbi kategóriába tartozik Indianapolis, Las Vegas és Kyalami, a Dél-afrikai Nagydíjak többségének helyszíne is. Ami az Egyesült Államokat illeti, a Forma-1 régóta szeretne az austini viadal mellé egy második versenyt is. Erre korábban Miami volt az elsőszámú jelölt, ám a vírus ellehetetlenítette az idei bemutatkozást. Stefano Domenicali, a Forma-1 év elején munkába álló elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a téma napirenden van.

– nyilatkozta az Autoweeknek. – Egyértelműen a látóterünkben van, és azt akarjuk, hogy két amerikai futam legyen, abszolút ez a cél. Azt nem tudom megmondani, hogy [Las] Vegas jobb vagy rosszabb lenne, de keményen dolgozunk az ügyön. Indianapolis szintén szerepel az egyenletben.”

Az olasz szakember hozzátette, nem akarnak olyasmit állítani, ami várakozásokat idézne elő a közvéleményben. Kiemelte, hogy idén igyekeznek sokat tenni azért, hogy a tengerentúlon többet tudjanak a sportágban szereplő pilótákról és csapatokról, illetve a szervezőkről.

Las Vegas 1981-ben és 1982-ben adott otthont F1-es futamnak, és szezonzáró lévén mindkét alkalommal ott dőlt el az egyéni világbajnokság.

Az Indianapolis Motor Speedway az ezredfordulón mutatkozott be, és egészen 2007-ig volt a versenynaptár része. Utóbbi esetében Adam Stern, a Sports Business Journal újságírója Twitteren azt írta, hogy a visszatérés akár már 2022-ben megtörténhet. Ami biztos, hogy a pálya üzemeltetői nem utasítják el a lehetőséget.

Las Vegas izgalmas szezonzáróknak adott otthont Forrás: Williams F1

„Továbbra is kölcsönös az érdeklődés egy, az IMS-en rendezendő F1-es futam iránt – nyilatkozta a szóvivő a MotosportWeek.com-nak. – Nyitottak vagyunk a párbeszédre, az idő pedig eldönti, hogy van-e mindenki számára működőképes lehetőség.

Dél-Afrika 2023-ban térhet vissza

Korábban Domenicali elődje, Chase Carey hangoztatta, hogy a Forma-1 vissza akar térni az afrikai kontinensre, de az elmúlt hetekben az olasz szakember is tett hasonló kijelentést,

hozzátéve, hogy Észak- és Dél-Afrikából is van érdeklődés.

Utóbbi részéről Warren Scheckter, a kyalami pályát birtokló társaság elnöke (és egyben az 1979-es világbajnok Jody Scheckter unokaöccse) kijelentette, a leglogikusabb lépés az lenne, ha az F1 oda térne vissza 1993 után először.

Az aszfaltcsíkot utoljára 2015-ben újították fel, de az üzletember kijelentette, szükség lesz még némi ráncfelvarrásra. Scheckter úgy véli, reálisan 2023-ban tarthatnak F1-es hétvégét. „A cél még mindig 2022, de ez a vírus hatásai miatt változhat, és 2023 sokkal valószínűbbnek tűnik” – idézi a Racefans.

Az első világbajnoki Dél-afrikai Nagydíjat 1962-ben rendezték East Londonban, 1967-től pedig Kyalami adott otthont a futamnak.

Miután végleg eltűnt a versenynaptárból, azóta afrikai verseny sincsen az F1-ben. Ha ez a közeljövőben megváltozna, annak Lewis Hamilton biztosan örülne, ugyanis korábban hangsúlyozta a kontinens fontosságát.

A Dél-afrikai Nagydíj visszatérésének minden bizonnyal Hamilton is örülne Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Pascal Rondeau

„Nagyszerű, hogy egy annyira figyelemreméltó és befolyásos személyiség, mint Lewis, jelezte, hogy támogatna egy afrikai viadalt – mondta Scheckter. – Nyilvánvaló, hogy ennek megrendezésére Dél-Afrika pályázik a legnagyobb eséllyel, hiszen az országnak jelentős F1-es történelme van. A 70-es években saját versenysorozattal rendelkezett, világbajnokot is adott a sportágnak, emellett hatalmas követőbázist tud felmutatni. Egy afrikai futam abban a tekintetben is sokat segítene, a sportág minden szintjén nőjön a diverzitás.”

Monacóban megkezdödtek a munkálatok

Tavaly ugyan elmaradt a Monacói Nagydíj, de jelen állás szerint idén ismét megrendezik a hercegségbeli futamot. Mivel városi helyszínről van szó, a munkálatoknak már jóval hamarabb el kellett kezdődniük, mint a május 23-án esedékes verseny.

A híradások szerint február 23-án indul a kikötők átépítése, március 31-től pedig Monte-Carlo is jelentős változásokon fog keresztülmenni. Az átalakítások befejezése után pedig majd alig lehet ráismerni azokra az utakra, amelyek normális esetben a közúti közlekedést szolgálják.