Társoldalunk:

Grosjean: Hamilton felvállalhatja véleményét, egy fiatal nem mindig

2021.02.21. 06:05

A Forma-1-ből a tavalyi szezon végén távozó, az idén az IndyCarban versenyző Romain Grosjean szerint nem nem minden pilóta nyilváníthatja ki olyan szabadon a véleményét a különböző témákban, mint a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton az utóbbi időben igazán sokat hallatja a hangját különböző kérdésekben, legyen szó a környezetvédelemről, különböző társadalmi problémákról vagy politikai kérdésekről. A hétszeres világbajnok aktívan használja erre a közösségi médiát, de az F1-es versenyhétvégéken sem rest kinyilvánítani a véleményét. Romain Grosjean szerint ezt azonban nem mindenki teheti meg. 

Hamilton számos, az F1-hez nem szorosan kapcsolódó kérdésben állást szokott foglalniForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A svájci SRF Infónak hosszabb interjút adó versenyzőnek felvetették, hogy szerinte kellenek-e az olyan, véleményüket vállaló, különböző kérdésekben nyíltan felszólaló pilóták, mint Hamilton. Grosjean elmondta, szerinte ez jó dolog, viszont nem mindenkinek adatik meg.

Igen, úgy gondolom, hogy kellenek, de ez mindig nehéz, elvégre az ember végső soron a csapat alkalmazottja. Lewis hétszeres világbajnok, rengeteg pénzt keresett már, úgyhogy ő megteheti, hogy szóvá tesz dolgokat. Ha például valaki nem akar versenyezni, sztrájkolhat, Lewisnak az ilyesmiből nem lenne problémája, de ha valaki újoncként az első szezonját teljesíti a Forma-1-ben, mindent próbál tökéletesen csinálni, és közli a csapatával, hogy »most sztrájkolni fogok«, akkor az istálló majd azt válaszolja, hogy »menj nyugodtan, de a következő futamra már nem kell jönnöd«.”

Grosjean szerint a pilótáknak pont amiatt kell figyelembe venni az ilyen dolgokat, mert Hamiltonnal ellentétben az F1-be csak most érkezők közül sokan pótolhatóak, ezért adott esetben azonnal leválthatják őket.

Grosjean úgy véli, az F1-be most érkezők közül sokakat könnyen lehet pótolniForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Dan Istitene

„Az egész világon húsz ember lehet egyszerre Forma-1-es versenyző, és mindig akad másik, aki a helyedre ülhet. Ez is nehézzé teszi például, hogy barátok legyetek. Mindig a legjobb ülést akarod, és csak kettő-négy olyan hely van, amellyel világbajnok lehetsz, és mindenki ezekre pályázik. Nehéz barátként viselkedni, majd azt mondani, hogy bocs, de most elveszem az ülésed.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK