Vágólapra másolva!
Bemutatásának másnapján a McLaren már pályára is vitte 2021-es autóját, hogy Lando Norris és Daniel Ricciardo bejárassa azt Silverstone-ban.

Hétfőn megérkezett az első idei F1-es autó, hiszen a McLaren bemutatta a 2021-re épített MCL35-öst. A wokingiak nem sokat vártak azzal, hogy kipróbálják, hiszen másnap Silverstone-ban be is járatták a kocsit.

Norris kigurul a bokszból a McLarennel

Ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk, a csapatok szezononként két filmes napot tarthatnak, aminek keretében akkor is használhatják aktuális autójukat, amikor nincs hivatalos teszt vagy versenyhétvége. Igaz, ilyenkor sem kapnak teljesen szabad kezet, ugyanis a pilóták legfeljebb 100 km-t tehetnek meg, valamint kizárólag a Pirelli demonstrációs abroncsait használhatják.

A

McLaren most élt is ezzel a lehetőséggel, és Lando Norris, valamint Daniel Ricciardo is kipróbálhatta az új autót a silverstone-i esőben.

Az ausztrál pilótának különösen nagy szüksége van minden egyes körre, hiszen idén igazolt a wokingiakhoz, korábbi autót pedig nem vezethetett, így a csapat munkamódszereit is meg kell ismernie.

A McLaren vitte pályára először idei F1-es autóját - Galéria Forrás: McLaren

A McLaren tehát már a pályára gördült, miközben a többi istálló még le sem leplezte saját autóját. Ted Kravitz, a Sky Sports bokszutcai riportere kiemelte, ennek elsősorban az az oka, hogy a wokingiak egyedüli alakulatként motorszállítót váltottak, és idén már a Mercedest használják a Renault helyett. Ennek következtében pedig sokkal bonyolultabb a helyzetük, hiszen át kellett alakítaniuk az erőforrás beépítését érintő alkatrészeket.

Ricciardo is kipróbálhatta az új McLarent

Hogy mindez valójában mennyire szól a filmforgatásról, és mennyire a tesztelésről, azt jól mutatja Matthew Sommerfield Twitter-bejegyzése. Az Autosport újságírója arra a tényre hívta fel a figyelmet, hogy a McLaren légbeömlőjének oldalára egy hőkamerát szereltek fel. Ezt általában a szabadedzéseken szokták használni abból a célból, hogy információt gyűjtsenek a gumik hőmérsékletéről.

Norris elsősorban a visszatérésnek örül

Norris egy installációs kör után kiszállt az autóból, és rögtön beszámolt az első élményeiről. A brit pilóta kiemelte, élvezte a vezetést, ám az időjárás nem tette ideálissá a helyzetet, főleg annak tudatában, hogy először ült az MCL35M volánja mögé.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Egy olyan gépben, amelyen nagyon sokat dolgoztak, hogy összerakják, szóval le a kalappal a csapat előtt, és hatalmas köszönet jár nekik. Jó volt, de az eső és a körülmények miatt nehezen tudtam megállapítani, hogy milyen az első benyomás. Ezzel együtt remek volt visszaülni a kocsiba, a határokig nyomni, itt-ott alul- vagy túlkormányzottságot tapasztalni.”

Norris kiemelte, a 2021-es idényre történő felkészülés már jóval korábban megkezdődött, de számára csak most indul el igazán az előszezon. Hozzátette, a nehéz körülmények ellenére jó néhány visszajelzést tud adni a mérnököknek.

Norris száguld el a kamera előtt

„Ez a kezdet, pontosabban azon valószínűleg már hónapok óta túl vagyunk, de én most kezdek felkészülni arra, hogy a lehető legjobb állapotban indítsam a szezont, és megmutassam, hogy fejlődtem. Mától nagyobb hatásom lesz [a fejlődésre], hiszen adhatok visszajelzéseket, hogy minél gyorsabbá tegyük ezt az autót. Még nagyon korán van, rengeteg teendőnk lesz, de már meg tudom mondani, hogy mennyire érzem magam kényelmesen, de az autó vezethetőségéről is képes vagyok véleményt alkotni. Panaszom egyelőre nincs, de még nagyon az elején vagyunk.”

Ricciardo kisebb esőfüggönyt húzott maga után

A 21 éves versenyző elárulta, számára mindegy, hogy kivel fog csatázni a következő szezonban, egészen addig, amíg azt elöl teszi. Úgy véli, a tavalyi évhez hasonlóan most is borzasztóan szoros lesz a mezőny, és tisztában van vele, hogy minden istálló fejlődött az előző kiíráshoz képest.

Ricciardo szerint a körülmények a lehető legrosszabbak voltak, hiszen az aszfalt borzasztóan csúszott. Ennek ellenére kijelentette, jól érezte magát a McLarennel futott első körei után, ám hozzátette, egyelőre inkább óvatosan hajtott.