Hamilton visszavonulása után Verstappent vinné a Mercedes?

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Red Bull Racing, Abu-dzabi Nagydíj 2020
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Pole position qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing speaks with third placed qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner úgy véli, a Mercedes Max Verstappen leigazolását fogja megcélozni Lewis Hamilton visszavonulása után. A Red Bull csapatfőnöke szerint a holland pilóta szerződésében lévő záradékok nem fognak életbe lépni.

Lewis Hamilton múlt héten pontot tett a találgatások végére, és aláírta új szerződését a Mercedesszel. Ám az előzetes híresztelésekkel ellentétben a hétszeres világbajnok csupán az idei szezonra kötelezte el magát, ami akár azt is jelentheti, hogy ez lesz az utolsó idénye a Forma-1-ben.

Verstappen válthatja Hamiltont a Mercedesnél? Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Erre vélhetően csak hónapok múlva kapunk választ, de az biztos, hogy a 36 esztendős versenyző már pályafutása vége felé jár, így csapatának előbb-utóbb el kell gondolkodnia, hogy ki legyen az utódja. George Russell kézenfekvő megoldásnak tűnik – már ha nem lesz a csapattársa korábban –, de Christian Horner szerint az első számú célpontot a Red Bull háza táján kell keresni.

– idézi az energiaitalosok csapatfőnökét az Independent. – George Russell és más pilóták szintén elérhetőek lesznek számukra.”

A holland pilóta jelenlegi szerződése ugyan 2023-ig szól, de bizonyos forgatókönyvek megvalósulása esetén akár már 2021 végén szabadon távozhat. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója pár nappal ezelőtt elárulta, hogy van benne egy záradék, aminek értelmében az idei autónak versenyképesnek kell lennie. Horner azonban máshonnan közelíti meg a helyzetet.

– magyarázta. – Ezek inkább kapcsolatok, mintsem szerződések, és tapasztalatom szerint az ember csak akkor veszi ki a fiókból a szerződést, ha valamilyen problémája van. Maxszal nagyon szoros viszonyban vagyunk, hisz a projektben, abban, amit csinálunk, és látja, hogy a Red Bull mennyit fektet [a Forma-1-be].”

Horner úgy véli, a szezonzárón aratott győzelem bizakodásra adhat okot Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

A brit szakember hozzátette, magabiztos azt illetően, hogy semmilyen záradékra nem kell majd hivatkozniuk, és minden azon múlik, hogy képesek lesznek-e versenyképes autót biztosítani Verstappen számára. Hogy ez összejön-e, az legkorábban a bahreini teszteken derül ki, ám Horner szerint a tavalyi szezonzáróra lehet alapozni.

Csupán annyi kell, hogy ezt egész szezonban végre tudjuk hajtani. Lendületben vagyunk, de senki nem rendelkezik kristálygömbbel, szóval csak a lehető legjobb munkát kell végeznünk.”

A tavalyi szezonban a Red Bull többek között a motorerő tekintetében volt lemaradva a Mercedestől, ám a Honda mindent megtesz azért, hogy a lehető legszebben búcsúzzon az F1-től. Hosszabb távon szintén biztató lehet a helyzet a Red Bull szempontjából, ugyanis a múlt heti szavazás után a japánokkal is megegyeztek, hogy 2022-től átveszik az erőforrásukat.