Hivatalos: A Red Bull 2024 végéig használhatja a Honda F1-es motorját

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Honda logo, Brit Nagydíj 2020
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 30: Honda branding is seen on the Red Bull Racing RB16 during previews ahead of the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 30, 2020 in Northampton, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ahogyan arra számítani lehetett, a Red Bull megegyezett a Hondával arról, hogy a motorszabályok 2022-től történő befagyasztásával tovább használja a japánok erőforrásait.

Az előzmények ismeretében már csak formalitás volt, de megszületett a megállapodás a Red Bull és a Honda között arról, hogy az energiaitalosok két F1-es istállója a Honda kiszállása után is a japánok erőforrásait fogja használni. Dr. Helmut Marko tanácsadó és Christian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke is hangsúlyozta, hálásak a partnerüknek azért, hogy mindezt lehetővé tette.

A Honda-felirat az idén lesz utoljára ott az autókon, de az erőforrás 2025-ig marad Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Miután a múlt héten a csapatok egyhangú támogatása mellett megszavazták, hogy 2022-től 2025-ig tilos lesz a motorfejlesztés a Forma-1-ben, minden akadály elhárult a régóta napirenden levő megállapodás elől.

A Red Bull bejelentésének legfontosabb pontja, hogy két istállója, a Red Bull Racing és az Alpha Tauri a 2022 és 2025 közötti időszakban, azaz a befagyasztás időtartama alatt használhatja tovább a Honda erőforrásait,

amelyek üzemeltetésére az energiaitalosok egy új céget hoztak létre Red Bull Powertrains Limited néven.

A japánok az elejétől fogva nyitottak voltak a megállapodásra Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Egy ideje már egyeztetünk ebben a témában a Hondával, az FIA 2022-es motorbefagyasztásról hozott döntése után pedig megállapodásra jutottunk a Honda hibrid erőforrásainak további használatáról – nyilatkozta Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója – Hálásak vagyunk a Honda együttműködéséért ebben a kérdésben, és azért, hogy segítettek biztosítani, hogy a Red Bull Racingnek és a Scuderia Alpha Taurinak is versenyképes erőforrása legyen a továbbiakban. A Red Bull Powertrains Limited létrehozása bátor döntés a Red Bulltól, ugyanakkor minden részletre kiterjedő, óvatos megfontolás után született meg.

„Ez a megállapodás jelentős lépés a Red Bullnak a Forma-1-es utazása során – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke – Érthető módon csalódottak voltunk, amikor a Honda úgy döntött, hogy elhagyja a sportágat, hiszen a kapcsolatunk azonnali sikereket hozott, de hálásak vagyunk a támogatásukért, hogy elősegítették ezt az új megállapodást. A Honda jelentős mértékben invesztált a hibrid technológiába, hogy mindkét csapatnak versenyképes erőforrásokat adjon”.

„Most megkezdjük a munkát a motorrészleg házon belülre hozásával és az új létesítmények és személyzet integrálásával. Eközben pedig teljes mértékben arra koncentrálunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a Honda utolsó, hivatalos motorszállítóként töltött szezonjában".

Hogy 2024 után milyen motorral mennek, az még a jövő zenéje Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Az új motorszabályok 2025-ös érkezésével a Red Bull várhatóan új partner után néz. A jelöltek között szerepel a Porsche, és – bár egyelőre tagadja, hogy az F1-es részvételt fontolgatná – az Audi is.