Társoldalunk:
Hírlevél

Russell zseniális rajttal, 13 helyet javítva nyerte a virtuális F1-es futamot

2021.02.14. 20:35

George Russellnek hátulról kellett rajtolnia, de így is megnyerte a virtuális interlagosi F1-es futamot. Mögötte Enzo Fittipaldi fejezte be a versenyt, bebiztosítva a Haasnak a bajnoki címet.

 Az interlagosi futammal befejeződött a Forma-1 virtuális nagydíj sorozata. Az utolsó forduló előtt a Ferrari akadémiájáról a héten távozó Enzo Fittipaldi vezette a nem hivatalos egyéni, míg a Haas az istállók közötti bajnokságot. A brazil pilóta 4 ponttal előzte meg Alexander Albont, és további 6-tal a csak Silverstone-ban induló George Russellt, míg csapatának 15 pont volt az előnye a Ferrari előtt. 

Az interlagosi versennyel zárult az F1 2021-es virtuális nagydíj sorozataForrás: Formula 1 via Getty Images/www.joebrady.co.uk/Joe Brady

A sprintfutam mezőnyében szokás szerint ott volt Bereznay Dániel, aki az Alfa Romeót próbálta sikerre vinni. Párja ezúttal is Thibaut Courtois, a Real Madrid labdarúgócsapatának kapusa volt, aki pár órával korábban még a Valencia elleni spanyol bajnokin védett, és vette ki a részét együttese 2–0-s győzelméből. Szabó-Kónyi Bence ezúttal nem kapott lehetőséget, mivel a Renault/Alpine autóját ismét Nicolas Longuet vezethette.

Ami a főversenyt illeti, Nicholas Latifi ezúttal nem volt tagja a mezőnynek, így Russell volt az egyedüli részvevő a jelenlegi F1-es pilóták közül.A másik két bajnokaspiráns szintén ott volt a rajtrácson, mint ahogyan Fittipaldi bátyja, Enzo, valamint Vitantonio Liuzzi is. Azonban a két brazil pilótán kívül is akadt olyan, aki F1-es világbajnok rokonának mondhatja magát: Nicolas Hamilton (Lewis féltestvére) a McLaren, míg Nicolas Prost (Alain fia) a Renault/Alpine színeiben vághatott neki a viadalnak. A Ferrarinál Arthur Leclerc és a svéd Dino Beganovic vezethetett, utóbbi szintén az olasz istálló akadémistája. A Mercedes visszatért a mezőnybe, ám az Aston Martin ezúttal is távolmaradt.

Russell zseniális rajttal nyert

Bereznay csupán a 16. helyről kezdte meg az 5 körös sprintfutamot, ám nem sokkal a rajt után Josh Idowut, majd Simon Weigangot is megelőzte. majd a 3. körben már a 12. pozícióban találta magát. Végül itt fejezte be a futamot, de egy büntetésnek köszönhetően egyet előrelépett, így Courtois a 11. helyről rajtolhatott a főversenyen. A futamot Longuet nyerte, ennek következtében Arnaud Tsamere, egy francia humorista indulhatott a pole pozícióból. A bajnokesélyesek közül Albont az 5, Enzo Fittipaldit a 9., míg Russellt csak a 14. helyre kvalifikálták.

Itt nézheti vissza a Virtuális Brazil Nagydíj sprint- és főversenyét

A főfutam rajtja igencsak kaotikusra sikeredett: a 2. helyről induló Leclerc rögtön megelőzte a humoristát, ám a monacói pilótát hátulról eltalálta a másik Williamset vezető spanyol YouTuber, a Flowstreet néven ismert Alejandro Pérez, aminek következtében többen összeakadtak.Mindezt Russell használta ki a legjobban, aki szinte a teljes mezőnyt kikerülte, és feljött a 3. helyre.

A brit pilóta ráadásul a 2. kör végére már át is vette a vezetést, miután megelőzte Tsamere-t, majd Beganovicot. A 22 éves versenyző azonban nem volt maradéktalanul elégedett, ugyanis kijelentette, szerinte rossz stratégián van. A Williams pilótája lágy gumikon indult, miközben közvetlen riválisai közepeseken.

Russell folyamatosan ellépett a többiektől, ám mögötte szoros volt a csata. Enzo Fittipaldit Beganovic, a svéd pilótát pedig Albon követte DRS-távolságon belül.  A brazil pilóta bátyja a 7. pozícióban üldözte Leclerc-t, de hibázott, és majdnem megpördült.

A 14. körben Albon megtámadta Beganovicot, és egy ideig úgy nézett ki, sikerrel jár.Ám a belső íven haladó Ferrari versenyzője túl későn fékezett, így mindketten kicsúsztak, és időt vesztettek. Ennek vélhetően az ifjabbik Fittipaldi örült a legjobban, aki több mint 2 és fél másodperccel húzott el tőlük. Két körrel később a thai versenyző megint próbálkozott, de egy kört még várnia kellett a sikerre. A probléma csak az volt az ő szempontjából, hogy már több mint 4 másodperccel maradt el a Haastól.

Albonnak csak harmadik próbálkozásra jött össze az előzésForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Ennek a körnek a végén Russell kiállt a bokszba, és közvetlenül Leclerc elé, az 5. pozícióba jött vissza, természetesen közepes gumikon. Egy körrel később az ellenkező stratégián lévő Fittipaldi és Beganovic is megtette ugyanezt, a 19. körben pedig Albon is teljesítette a kerékcserét.Russell eközben megelőzte Jake Dixont, a Mercedest vezető motorversenyzőt, aki akkor még nem volt a bokszban, így a Williams pilótája visszavette a vezetést.

Miután Dixon is kiment, az élmezőnyben visszaállt a cserék előtti sorrend: Russell több mint 7 másodperccel vezetett Fittipaldi előtt, a büntetéssel sújtott Albon további 3 másodperccel maradt el, Beganovic pedig leszakadt a Red Bull versenyzőjétől.

Az élmezőnyben innentől kezdve nem alakult ki csata, mögöttük viszont Leclerc küzdött Dixonnal. A Ferrari pilótája a 25. körben előzte meg riválisát a 6. helyért, ám a Moto2 versenyzője nem adta fel, és 6 körrel később visszavette a pozíciót. Ám csak pár pillanatig, ugyanis a monacói pilóta is visszatámadott, és ismét elment a Mercedes mellett. A csatának végül Dixon megpördülése vetett véget a 34. körben.

Russell zsinórban hatodik virtuális győzelmét arattaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Több érdemi eseményről már nem tudunk beszámolni, Russell simán nyerte meg a Virtuális Brazil Nagydíjat, zsinórban hatodik győzelmét aratva. Mögötte Fittipaldi és Albon futott be, aki a szankció ellenére megtarthatta a dobogót. Ezzel a legtöbb pontot a brazil pilóta gyűjtötte, a csapatok közötti bajokságban pedig a Haas diadalmaskodott. Így az amerikai istálló ajánlhatja fel a legtöbb pénzt jótékonysági szervezeteknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK