Russell zseniális rajttal, 13 helyet javítva nyerte a virtuális F1-es futamot

Forma-1, Török Nagydíj, George Russell, Williams Racing
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 12: George Russell of Great Britain and Williams walks the track during previews ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 12, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Joe Portlock - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
George Russellnek hátulról kellett rajtolnia, de így is megnyerte a virtuális interlagosi F1-es futamot. Mögötte Enzo Fittipaldi fejezte be a versenyt, bebiztosítva a Haasnak a bajnoki címet.

Az interlagosi futammal befejeződött a Forma-1 virtuális nagydíj sorozata. Az utolsó forduló előtt a Ferrari akadémiájáról a héten távozó Enzo Fittipaldi vezette a nem hivatalos egyéni, míg a Haas az istállók közötti bajnokságot. A brazil pilóta 4 ponttal előzte meg Alexander Albont, és további 6-tal a csak Silverstone-ban induló George Russellt, míg csapatának 15 pont volt az előnye a Ferrari előtt.

Az interlagosi versennyel zárult az F1 2021-es virtuális nagydíj sorozata Forrás: Formula 1 via Getty Images/www.joebrady.co.uk/Joe Brady

A sprintfutam mezőnyében szokás szerint ott volt Bereznay Dániel, aki az Alfa Romeót próbálta sikerre vinni. Párja ezúttal is Thibaut Courtois, a Real Madrid labdarúgócsapatának kapusa volt, aki pár órával korábban még a Valencia elleni spanyol bajnokin védett, és vette ki a részét együttese 2–0-s győzelméből. Szabó-Kónyi Bence ezúttal nem kapott lehetőséget, mivel a Renault/Alpine autóját ismét Nicolas Longuet vezethette.

Ami a főversenyt illeti, Nicholas Latifi ezúttal nem volt tagja a mezőnynek, így Russell volt az egyedüli részvevő a jelenlegi F1-es pilóták közül.

A másik két bajnokaspiráns szintén ott volt a rajtrácson, mint ahogyan Fittipaldi bátyja, Enzo, valamint Vitantonio Liuzzi is. Azonban a két brazil pilótán kívül is akadt olyan, aki F1-es világbajnok rokonának mondhatja magát: Nicolas Hamilton (Lewis féltestvére) a McLaren, míg Nicolas Prost (Alain fia) a Renault/Alpine színeiben vághatott neki a viadalnak. A Ferrarinál Arthur Leclerc és a svéd Dino Beganovic vezethetett, utóbbi szintén az olasz istálló akadémistája. A Mercedes visszatért a mezőnybe, ám az Aston Martin ezúttal is távolmaradt.

Russell zseniális rajttal nyert

Bereznay csupán a 16. helyről kezdte meg az 5 körös sprintfutamot, ám nem sokkal a rajt után Josh Idowut, majd Simon Weigangot is megelőzte. majd a 3. körben már a 12. pozícióban találta magát. Végül itt fejezte be a futamot, de egy büntetésnek köszönhetően egyet előrelépett, így Courtois a 11. helyről rajtolhatott a főversenyen. A futamot Longuet nyerte, ennek következtében Arnaud Tsamere, egy francia humorista indulhatott a pole pozícióból. A bajnokesélyesek közül Albont az 5, Enzo Fittipaldit a 9., míg Russellt csak a 14. helyre kvalifikálták.

Itt nézheti vissza a Virtuális Brazil Nagydíj sprint- és főversenyét

A főfutam rajtja igencsak kaotikusra sikeredett: a 2. helyről induló Leclerc rögtön megelőzte a humoristát, ám a monacói pilótát hátulról eltalálta a másik Williamset vezető spanyol YouTuber, a Flowstreet néven ismert Alejandro Pérez, aminek következtében többen összeakadtak.

Mindezt Russell használta ki a legjobban, aki szinte a teljes mezőnyt kikerülte, és feljött a 3. helyre.

A brit pilóta ráadásul a 2. kör végére már át is vette a vezetést, miután megelőzte Tsamere-t, majd Beganovicot. A 22 éves versenyző azonban nem volt maradéktalanul elégedett, ugyanis kijelentette, szerinte rossz stratégián van. A Williams pilótája lágy gumikon indult, miközben közvetlen riválisai közepeseken.

Russell folyamatosan ellépett a többiektől, ám mögötte szoros volt a csata. Enzo Fittipaldit Beganovic, a svéd pilótát pedig Albon követte DRS-távolságon belül. A brazil pilóta bátyja a 7. pozícióban üldözte Leclerc-t, de hibázott, és majdnem megpördült.

A 14. körben Albon megtámadta Beganovicot, és egy ideig úgy nézett ki, sikerrel jár.

Ám a belső íven haladó Ferrari versenyzője túl későn fékezett, így mindketten kicsúsztak, és időt vesztettek. Ennek vélhetően az ifjabbik Fittipaldi örült a legjobban, aki több mint 2 és fél másodperccel húzott el tőlük. Két körrel később a thai versenyző megint próbálkozott, de egy kört még várnia kellett a sikerre. A probléma csak az volt az ő szempontjából, hogy már több mint 4 másodperccel maradt el a Haastól.

Albonnak csak harmadik próbálkozásra jött össze az előzés Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Ennek a körnek a végén Russell kiállt a bokszba, és közvetlenül Leclerc elé, az 5. pozícióba jött vissza, természetesen közepes gumikon. Egy körrel később az ellenkező stratégián lévő Fittipaldi és Beganovic is megtette ugyanezt, a 19. körben pedig Albon is teljesítette a kerékcserét.

Russell eközben megelőzte Jake Dixont, a Mercedest vezető motorversenyzőt, aki akkor még nem volt a bokszban, így a Williams pilótája visszavette a vezetést.

Miután Dixon is kiment, az élmezőnyben visszaállt a cserék előtti sorrend: Russell több mint 7 másodperccel vezetett Fittipaldi előtt, a büntetéssel sújtott Albon további 3 másodperccel maradt el, Beganovic pedig leszakadt a Red Bull versenyzőjétől.

Az élmezőnyben innentől kezdve nem alakult ki csata, mögöttük viszont Leclerc küzdött Dixonnal. A Ferrari pilótája a 25. körben előzte meg riválisát a 6. helyért, ám a Moto2 versenyzője nem adta fel, és 6 körrel később visszavette a pozíciót. Ám csak pár pillanatig, ugyanis a monacói pilóta is visszatámadott, és ismét elment a Mercedes mellett. A csatának végül Dixon megpördülése vetett véget a 34. körben.

Russell zsinórban hatodik virtuális győzelmét aratta Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Több érdemi eseményről már nem tudunk beszámolni, Russell simán nyerte meg a Virtuális Brazil Nagydíjat, zsinórban hatodik győzelmét aratva. Mögötte Fittipaldi és Albon futott be, aki a szankció ellenére megtarthatta a dobogót. Ezzel a legtöbb pontot a brazil pilóta gyűjtötte, a csapatok közötti bajokságban pedig a Haas diadalmaskodott. Így az amerikai istálló ajánlhatja fel a legtöbb pénzt jótékonysági szervezeteknek.