Vágólapra másolva!
Hivatalos közleményt adott ki az Alpine F1-es csapata arról, hogy a Forma-1 kétszeres világbajnoka, az idén visszatérésre készülő Fernando Alonso közúti kerékpáros balesetet szenvedett.

Közúti kerékpáros baleset hátráltatja Fernando Alonso felkészülését az idei F1-es visszatérésre: az Alpine F1-es csapatának közleménye szerint a korábbi kétszeres Forma-1-es világbajnok sportoló Svájcban szenvedett balesetet.

Alonso az Alpine színeiben térne vissza az F1-be Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A La Gazzetta dello Sport úgy tudja, a spanyol pilóta Lugano közelében éppen kerékpáros edzésen vett részt, amikor elgázolta egy autó. Kórházba vitték, az olasz sportlap arról számolt be, hogy az első vizsgálatok alapján törései lehetnek.

Andrew Benson, a BBC F1-es tudósítója a Twitteren arról írt, hogy Alonsóhoz közeli forrásai szerint a sportolónak állkapocscsonttörése lehet, és pénteken egy berni klinika specialistái vizsgálják majd meg. Erről később a Gazzetta is hírt adott, hozzátéve, hogy Alonso fogsora is megsérülhetett.

A Courier del Ticino című helyi lap úgy értesült, a baleset Lugano belvárosában, Viganellóban a Via La Santán történt, a spanyol Onda Cero rádió sportműsora, az El Transistor Twitter-csatornája szerint nem sokkal csütörtökön 13 óra után.

Kisebb műtétre lehet szükség

A rádiós sportműsor Twitter-csatornája az olasz és brit értesülésekkel ellentétben arról számolt be, hogy Alonso állkapocscsontja nem tört el. Affektálva, de komolyabb nehézségek nélkül tud beszélni. Már csütörtök este Bernbe szállították, ahol kisebb műtétet végeznek majd el rajta, és később implantátummal pótolják a fogsorának sérült részét. Az értesülés szerint Alonso jó hangulatban van. A Marca arról írt, hogy az első CT-felvételek alapján az orvosok prognózisa az, hogy nincs veszélyben Alonso részvétele a márciusi F1-es teszten és a bahreini idénynyitón.

A csapat közleménye szerint Alonso eszméleténél van,

és jó a közérzete, péntek reggel további orvosi vizsgálatokon vesz részt. A csapat további kommentárt egyelőre nem ad ki az ügyben, várhatóan a vizsgálati eredmények után dől el, hogy a történtek befolyásolják-e Alonso felkészülését.

A koronavírus miatti nehézségek következtében a Forma-1 mezőnyének tagjai először csak 2021. március 12-én ülhetnek autóba, a háromnapos bahreini tesztelésen fejenként átlagosan másfél napnyi vezetés jut majd egy pilótának a 2021. március 26-án kezdődő idénynyitó Bahreini Nagydíj előtt.

A Forma-1-es pilóták körében előfordulnak kerékpáros balesetek,

mert ez kedvelt edzésforma a rendkívüli fizikai megterhelést előidéző autóversenyek előtt. 2008-ban Alonso korábbi ellenfele, Mark Webber lábtörést szenvedett a szezonkezdet előtt, és nem épült fel maradéktalanul a tesztelés kezdetére sem, de a szezon során már formába lendült.

Szintén kerékpáros baleset érte Alex Zanardit, aki parasportolóként olimpiai aranyérmet is nyert, tavaly egy közúti túrán viszont áttért a szemközti sávba és összeütközött egy teherautóval. Az olasz sportolót életveszélyes fejsérüléssel kezelték, kómában is volt, de a közelmúltban felébresztették, és van esély a felépülésére.

Alonso az F1 mellett rajong a kerékpársportért is, korábban profi csapat indításával is próbálkozott, ő maga azonban egyelőre arra készül, hogy visszatér a Forma-1-be, hogy az eddigi két F1-es és egy sportautó-világbajnoki címét újabb sikerekkel egészítse ki.

Legendás barátja biztatja

Alonsónak mihamarabbi gyógyulást kívánt a Twitteren barátja, a ralilegenda Carlos Sainz (akinek fia, Carlos Sainz Jr. idén a Ferrari színeiben versenyez): „Fel a fejjel, Fernando! Remélhetőleg ez csak semmiség, és a lehető leggyorsabban meggyógyulsz!” – írta a közösségi oldalon. Nem sokkal később csatlakozott Alonso korábbi csapattársa, a bahreini horrorbalesetet túlélő Romain Grosjean, a Haas istálló és Alonso egykori csapata, a McLaren is.