Döntött az F1, az idén is lesz Portugál Nagydíj

Forma-1, Portugál Nagydíj, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Mercedes, rajt, gpcímlap
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 25: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads the field at the start of the race during the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 25, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Jorge Guerrero - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sokáig bizonytalannak tűnt a helye az idei Forma-1-es versenynaptárban, a hírek szerint azonban végül megkapta a zöld utat a Portugál Nagydíj.

Miként arról korábban beszámoltunk, felmerült az idei Forma-1-es versenynaptár újabb módosításának lehetősége, mivel a portugáliai koronavírus-helyzet kilátásba helyezte a május 2-ra tervezett Portugál Nagydíj törlését. Noha a versenynaptárban nem szerepel a Portugál Nagydíj neve, a május eleji helyet köztudottan a portimaói futamnak tartotta fenn az F1. Az Autosport értesülései szerint a szervezők, a sportág vezetői és a portugál kormány között folytatott egyeztetések után most úgy határoztak a felek, hogy nincs akadálya a futam megrendezésének.

A Portugál Nagydíj 24 év után tavaly tért vissza a versenynaptárba Forrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

A helyzetet jól ismerő forrásaira hivatkozva a szaklap azt írja, hogy az F1 az egyeztetéseket követően elkötelezte magát a május 2-i Portugál Nagydíj mellett,

így hivatalossá vált, hogy az első három futam sorrendben a március 28-i Bahreini Nagydíj, az április 18-i imolai verseny és a május 2-i Portugál Nagydíj lesz.

Előbbi kettő időpontja eddig is ismert volt, a portugál futam körüli bizonytalanság miatt azonban felvetődött, hogy kezdésnek zsinórban két nagydíjat rendeznek Bahreinben, ebben az esetben pedig az imolai fordulót vélhetően elcsúsztatták volna.

Az Autosport szerint komolyan ugyanakkor soha nem vették fontolóra egy tavalyihoz hasonló bahreini duplaforduló megtartását, mivel mindig a Portugál Nagydíj megrendezése élvezett prioritást.

Nem mehetnek haza a csapattagok

Amennyiben meg is rendezik a versenyt (erről várhatóan csütörtökön, az F1 Commission ülésén értesítik a csapatokat), az bizonyára több kényelmetlenséget is szül majd a Nagy-Britanniában érvényben levő karanténszabályok miatt, Portugália ugyanis azon országok közé tartozik, ahonnan jelen állás szerint minden Nagy-Britanniába utazónak kötelező a 10 napos karantén, ez alól pedig senki nem kivétel.

A szerelők amúgy sem utaznának haza a Portugál és a Spanyol Nagydíj között Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A nagy-britanniai F1-es csapatok (10-ből 7 istálló) tagjainak ez azért jelenthet nehézséget, mert nem térhetnek majd haza az egy héttel a portugáliai versenyt követő Spanyol Nagydíj előtt.

A dolgot ugyanakkor árnyalja, hogy ilyen esetekben sokan amúgy sem szoktak hazautazni, hanem egyenesen a következő futam helyszínére mennek, így a legtöbbeknek nem jelent majd nagy problémát a korlátozás.

Az már inkább, hogy a tíz nap lejárta miatt a Spanyol Nagydíj után sem vehetik majd azonnal otthonuk felé az irányt a csapattagok, hanem meg kell majd várniuk, amíg letelik ez az időtartam.