Három F1-es nagydíj programját borítaná fel idén a Liberty Media

Forma-1, Olasz Nagydíj, rajt
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 06: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads the field at the start of the race during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 06, 2020 in Monza, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Már idén megváltozhat néhány F1-es nagydíjhétvége lebonyolítási rendje, ha támogatást nyer a Liberty Media javaslata és bevezetik a szombati sprintfutamokat. Lényeges részleteket kell még tisztázni.

A fordított rajtrácsos versenyek rendezése ugyan lekerült a napirendről, de a Liberty Media vezetősége továbbra is keresi a lehetőséget, hogy átalakítsák a Forma-1-es nagydíjhétvégék lebonyolítási rendjét. Stefano Domenicali, az F1 januárban kinevezett elnök-vezérigazgatója nemrég utalt arra, hogy szerinte a hagyományok megcsúfolása nélkül is lehet újítani a sportágon.

Az Olasz Nagydíj az egyik kiszemelt a sprintfutam tesztelésére Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A legújabb koncepció szerint a szombati időmérő edzés idősávjában egy sprintfutamot rendeznének, ami kialakítaná a vasárnapi időmérő rajtsorrendjét. A sprintfutam előtt pénteken délután tartanák meg a hagyományos és egyébként bevált időmérő edzést.

A Racefans.net úgy értesült, hogy a javaslatot először a 2021-es Kanadai Nagydíjon, majd az Olasz Nagydíjon és a Brazil Nagydíjon tesztelnék, azt várják, hogy a több versenyzés révén növekedne a nézettség, ráadásul két helyszín is a délutáni-esti műsorsávba esik Európában és a tengerentúlon.

Az ötlet racionalitását megkérdőjelezi, hogy az F1-es futamokat már most is jelentősen befolyásolja a rajtsorrend, a sprintfutamon csak akkor várható, hogy jelentős változás történjen, ha valaki baleset, illetve vezetői- vagy technikai hiba miatt visszaesik a sorrendben vagy feladja a versenyt. Ez azonban az élcsapatok pilótáira kevésbé jellemző.

A felvetésről csütörtökön szavaznak az F1-es bizottság tagjai, a fordított rajtrácsos javaslatot korábban már háromszor elvetették, úgyhogy van esély arra, hogy az újabb elképzelés sem nyer támogatást.

Kanadában lehetne először sprintfutam, de még az is kérdéses, hogy az F1 idén eljut-e a tengerentúlra Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

Ez azért is lehetséges, mert a szakportál szerint akadnak lényeges, de tisztázatlan kérdések. Ezek között szerepel, hogy járna-e pont a sprintfutam eredményei után, milyen gumistratégiákat lehetne követni.