Társoldalunk:

A Mercedes nem zárja ki, hogy 2021 lehet Hamilton utolsó F1-es éve

2021.02.09. 08:40

A szakértőket is meglepte, hogy a pletykákkal ellentétben Lewis Hamilton csak az idei szezonra szerződött le a Mercedesszel, de Toto Wolff csapatfőnök szerint hosszabb távú együttműködésre törekednek a hétszeres világbajnokkal, arról viszont Hamilton dönt, hogy akar-e versenyezni.

Elnyújtott huzavona és egyre vadabb spekulációk után a Mercedes hétfőn hivatalosan is megerősítette, hogy Lewis Hamilton a világbajnok istálló színeiben folytatja a versenyzést és hajt a sporttörténeti rekordot jelentő nyolcadik egyéni világbajnoki címére. Sokaknak viszont rögtön feltűnt, hogy a brit pilóta csak az idei szezonra köteleződött el a Mercedes mellett.

Van lehetőség újabb hosszabbításra, de a felek nyitva hagyták ezt a kérdéstForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Ez akkor is furcsa, ha figyelembe vesszük, hogy Hamilton már 36 éves, lényegében mindent elért a sportágban, amit csak el lehet, de a közelmúltban is arról nyilatkozott, hogy továbbra is imád versenyezni és korábban kijelentette, kíváncsi a 2022-es szabálymódosítások hatására is.

Ez szokatlan bejelentés egy ilyen csapattól és egy ilyen pilótától, ezt el kell mondani – nyilatkozta Martin Brundle, a Sky Sports szakértője, aki korábban maga is versenyzett az F1-ben és Hamilton édesapja hozzá fordult, amikor a McLaren vezérigazgatója összetépte a szerződését. Brundle régóta jól ismeri honfitársát és sejt valamit a háttérben.  

„Nyilvánvaló, hogy legalább az egyik fél mozgásteret akart hagyni magának a jövőre nézve. Gyanítom, hogy ez a Mercedes-Benz volt, úgyhogy ezt az ügyet most az idén a szőnyeg alá söpörték, és azt mondják, hogy 2022-t majd ennél kicsit korábban elrendezik.”

Az egyéves szerződés láttán könnyen lehet arra gondolni, hogy Hamilton megcélozza a nyolcadik világbajnoki címét és visszavonul, ha megszerzi azt, de Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke utalt arra, hogy hosszabb távon is szeretnének együttműködni a brit pilótával. Ennek jele az is, hogy több millió eurót fektettek a Daimlerrel közösen egy esélyegyenlőséget támogató alapítványba, amit Hamiltonnal közösen irányítanak majd, és Ola Källenius, az autógyártó első embere javasolta a létrehozását.

Hamilton még mindig töretlenül sikeres a Forma-1-benForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Wolff ettől függetlenül azt is lehetségesnek tartja, hogy Hamilton folytatja a pályafutását. „Amíg élvezi a versenyzést, szerintem nagyon is képes tovább folytatni azt – idézte a Sky Sports honlapja. – Versenyzőként továbbra is fejlődik, odafigyel magára a fizikai tréning és a mentális felkészülés terén, úgyhogy nem hiszem, hogy a képességei 2021-ben kifulladnak, de végtére is, ez az ő döntése.”

Megjegyezte, hogy fontosnak tartja Hamilton szerződtetését „a mostani szezon és amiatt is, hogy miként akarunk helyezkedni 2022-től a továbbiakra nézve és mi jár az ő fejében.” Kijelentette: „Lewisnak el kell döntenie, hogy mit tartogat számára a jövő, és a csapatnak is, hogy hosszabb távon mihez akarunk kezdeni a pilótáinkkal.”

Idén ismét az a csapatok által gyakran került helyzet áll elő a Mercedesnél, hogy mindkét pilóta szerződése lejár, miközben az ajtón George Russell is kopogtat, és szinte a mezőny összes tagja kész lenne a Mercedesnél versenyezni. Ettől függetlenül Wolff kitart amellett, hogy a versenyzőik számíthatnak a csapat bizalmára.

„Valtteri [Bottas] és Lewis a 100 százalékos bizalmunkat és lojalitásunkat élvezi 2021-ben, minden tőlünk telhetővel támogatjuk őket. Később messzebbre is tekintünk majd az idei évnél, és feltesszük a kérdést, hogy milyen felállást képzelünk el 2022-re és a továbbiakra.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK