A Mercedes nem zárja ki, hogy 2021 lehet Hamilton utolsó F1-es éve

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 29: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP walks in the Pitlane during the red flag delay during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 29, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A szakértőket is meglepte, hogy a pletykákkal ellentétben Lewis Hamilton csak az idei szezonra szerződött le a Mercedesszel, de Toto Wolff csapatfőnök szerint hosszabb távú együttműködésre törekednek a hétszeres világbajnokkal, arról viszont Hamilton dönt, hogy akar-e versenyezni.

Elnyújtott huzavona és egyre vadabb spekulációk után a Mercedes hétfőn hivatalosan is megerősítette, hogy Lewis Hamilton a világbajnok istálló színeiben folytatja a versenyzést és hajt a sporttörténeti rekordot jelentő nyolcadik egyéni világbajnoki címére. Sokaknak viszont rögtön feltűnt, hogy a brit pilóta csak az idei szezonra köteleződött el a Mercedes mellett.

Van lehetőség újabb hosszabbításra, de a felek nyitva hagyták ezt a kérdést Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Ez akkor is furcsa, ha figyelembe vesszük, hogy Hamilton már 36 éves, lényegében mindent elért a sportágban, amit csak el lehet, de a közelmúltban is arról nyilatkozott, hogy továbbra is imád versenyezni és korábban kijelentette, kíváncsi a 2022-es szabálymódosítások hatására is.

– nyilatkozta Martin Brundle, a Sky Sports szakértője, aki korábban maga is versenyzett az F1-ben és Hamilton édesapja hozzá fordult, amikor a McLaren vezérigazgatója összetépte a szerződését. Brundle régóta jól ismeri honfitársát és sejt valamit a háttérben.

„Nyilvánvaló, hogy legalább az egyik fél mozgásteret akart hagyni magának a jövőre nézve. Gyanítom, hogy ez a Mercedes-Benz volt, úgyhogy ezt az ügyet most az idén a szőnyeg alá söpörték, és azt mondják, hogy 2022-t majd ennél kicsit korábban elrendezik.”

Az egyéves szerződés láttán könnyen lehet arra gondolni, hogy Hamilton megcélozza a nyolcadik világbajnoki címét és visszavonul, ha megszerzi azt,

de Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke utalt arra, hogy hosszabb távon is szeretnének együttműködni a brit pilótával. Ennek jele az is, hogy több millió eurót fektettek a Daimlerrel közösen egy esélyegyenlőséget támogató alapítványba, amit Hamiltonnal közösen irányítanak majd, és Ola Källenius, az autógyártó első embere javasolta a létrehozását.

Hamilton még mindig töretlenül sikeres a Forma-1-ben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Wolff ettől függetlenül azt is lehetségesnek tartja, hogy Hamilton folytatja a pályafutását. „Amíg élvezi a versenyzést, szerintem nagyon is képes tovább folytatni azt – idézte a Sky Sports honlapja. – Versenyzőként továbbra is fejlődik, odafigyel magára a fizikai tréning és a mentális felkészülés terén, úgyhogy

Megjegyezte, hogy fontosnak tartja Hamilton szerződtetését „a mostani szezon és amiatt is, hogy miként akarunk helyezkedni 2022-től a továbbiakra nézve és mi jár az ő fejében.” Kijelentette: „Lewisnak el kell döntenie, hogy mit tartogat számára a jövő, és a csapatnak is, hogy hosszabb távon mihez akarunk kezdeni a pilótáinkkal.”

Idén ismét az a csapatok által gyakran került helyzet áll elő a Mercedesnél, hogy mindkét pilóta szerződése lejár, miközben az ajtón George Russell is kopogtat, és szinte a mezőny összes tagja kész lenne a Mercedesnél versenyezni. Ettől függetlenül

Wolff kitart amellett, hogy a versenyzőik számíthatnak a csapat bizalmára.

„Valtteri [Bottas] és Lewis a 100 százalékos bizalmunkat és lojalitásunkat élvezi 2021-ben, minden tőlünk telhetővel támogatjuk őket. Később messzebbre is tekintünk majd az idei évnél, és feltesszük a kérdést, hogy milyen felállást képzelünk el 2022-re és a továbbiakra.”