Vágólapra másolva!
Toto Wolff beszélt Lewis Hamilton szerződéshosszabbításának részleteiről, beleértve az új kontraktus hosszát és egyes pontjait.

Miután a Mercedes bejelentette, hogy egyéves szerződéshosszabbítást írt alá Lewis Hamiltonnal, aki így az idei szezont is a világbajnok istállóval teljesíti, Toto Wolff, a gárda csapatfőnöke és résztulajdonosa tisztázott néhány kérdést a hétszeres világbajnok szerződésével kapcsolatban. Az osztrák üzletember beszélt a "Verstappen-záradékról" is.

Egyelőre csak az a biztos, hogy az idén az F1-ben láthatjuk Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Pool F1

Hamilton szerződésének aláírásában nem az a leginkább érdekes, hogy megtörtént, hiszen valójában soha nem volt igazán komoly esélye annak, hogy a hétszeres világbajnok kiszálljon egy olyan szezon előtt, amelynek a szabályok viszonylagos változatlansága és a Mercedes tavalyi fölénye miatt ő az első számú esélyese, és amelyben nyolcadik világbajnoki címének megnyerésével ő lehet minden idők legtöbb vb-címet nyert pilótája.

A leginkább érdekes az, hogy Hamilton csak egy évvel hosszabbított.

Amikor 2014-ben a Mercedeshez érkezett, hároméves megállapodást írt alá, amelyet 2016-ban újabb három évvel megtoldott, majd ezt a szerződést újította meg közben 2020 végéig. Most azonban csak 2021 végéig kötelezte el magát, ami akár annak a jele is lehet, hogy nem szeretne már részt venni a megújult F1-ben, és a 2022-es szabályváltozások életbe lépése előtt visszavonul.

Wolff szerint azonban az egyéves hosszabbítás valódi oka ennél prózaibb: egyszerűen túl sokáig húzódott az új szerződés letisztázása, így már nem maradt elég idejük arra, hogy rendesen megvitassák a hosszabb távú jövőt.

Nem utolsó sorban pedig időt adtak maguknak arra, hogy az autóipar és azzal együtt a Daimler formálódó jövőjét jobban megismerve döntsenek. „Először is lényeges szabályváltozások jönnek 2022-ben. Mi is szeretnénk látni, hogy milyen irányba tart a világ és a vállalat – nyilatkozta Wolff a Racefansnek. – Mivel nagyon későre hagytuk a tárgyalást, a szezon végére, a két bahreini futam között akartuk megvitatni a szerződést, de akkor Lewis nem érezte jól magát [a koronavírus-fertőzése miatt]. Végül pedig csak karácsony előtt kezdtük meg a tárgyalást. Fontos volt, hogy a lehető leghamarabb pontot tegyünk a végére, emiatt pedig úgy voltunk vele, hogy halasszuk el a 2022-vel kapcsolatos megbeszélést 2021 egy későbbi részére".

Nagyon a végére hagyták Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

Wolff most is hangsúlyozta, hogy a közös folytatás egy pillanatig nem volt kétséges egyik fél részéről sem. „Vannak bizonytalan tényezők a világban, amelyek befolyásolhatják a sportág működését, és hatással lehetnek a bevételekre, mind a televíziós szerződésekből, mind a szponzori megállapodásokból befolyókra. A Daimler és a Mercedes óriási átváltozáson megy keresztül az elektromos mobilitás irányába, ehhez pedig be kell fektetni. Úgyhogy a jelenlegi pénzügyi valóság, amiben élünk, nagyon más ahhoz képest, ami néhány évvel ezelőtt volt. Ezzel együtt Lewis, én és a szélesebb Mercedes-csoport teljesen egységesek vagyunk a helyzettel kapcsolatban.

Ami pedig a jövőt illeti, „nem kifejezetten 2022-ről van szó, hanem az azutáni évekről is, ezt pedig nem akartuk videókonferencián intézni karácsony és január vége között".

Az osztrák üzletember reagált azokra a pletykákra is, amelyek szerint új szerződésébe Hamilton olyan záradékot akart, ami a jövőben beleszólást biztosít neki csapattársa kilétébe. A nemzetközi sajtó csak "Verstappen-záradékként" utalt erre a vétójogra, célozva arra, hogy Toto Wolff köztudottan nagyra tartja a Red Bull holland versenyzőjét, és sokak szerint Hamilton utódját látja benne. Wolff emellett azt is tagadta, hogy Hamilton a saját bevételeinek növelése céljából részesedést követelt volna magának a csapat bevételeiből.

Hamilton továbbra sem fog beleszólni, hogy kit szerződtetnek a csapattársának Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„A szerződés kifejezett pontjaival kapcsolatban, amelyek a médiában megjelentek, azt tudom mondani, hogy nem tudom, honnan vették őket, mert egyik sem igaz.

A másik pont a bevételek megosztásáról... Ennek a pletykának sem volt alapja, úgyhogy ezen dolgok egyike sem képezte soha a megbeszéléseink részét".