Vágólapra másolva!
Eddie Jordan korábbi világbajnok pilótájához hasonlította Sebastian Vettelt, akiről úgy véli, hogy a Mercedes jelentős szerepet játszott a leigazolásában. Az egykori csapatfőnök szerint a Jordan utódjának tekinthető istálló jó kezekben van.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Sebastian Vettel mire mehet az Aston Martin színeiben. Többen úgy vélekednek, hogy a német pilótának csupán környezetváltozásra van szüksége annak érdekében, hogy ismét magára találjon, míg mások szerint a tavaly még Racing Point néven induló istálló hibát követett el, amikor leigazolta.

Eddie Jordan Damon Hill leigazolásához hasonlította Vettel jelenlegi helyzetét Forrás: Racing Point F1 Team

Eddie Jordan korábban ez utóbbi álláspontot képviselte, ám ezúttal már nem fogalmazott ennyire markánsan. A Jordan istálló egykori alapítója és csapatfőnöke szerint egyértelmű, hogy az Aston Martin miért döntött Vettel mellett, és anno ő maga is átélt hasonlót.

– nyilatkozta a The-Race.com-nak. – Ezt tapasztalatból mondom, hiszen amikor [Damon] Hill érkezett hozzám, nem feltétlenül ő volt a világ leggyorsabb pilótája, ugyanakkor megvolt a kellő tudása és tehetsége, valamint a képessége, hogy olyan információkat osszon meg velünk, amelyeknek köszönhetően sokkal jobb autót tudtunk építeni.”

Hill első évében valóban érezhető volt a fejlődés, ugyanis az 1998-as idény első nyolc futamán még csak pontot sem szereztek, később viszont egészen a konstruktőri tabella 4. helyéig jöttek fel, többek között a Belga Nagydíjon aratott kettős győzelemnek köszönhetően.

Azóta a fejlesztéseket érintő szabályok sokat változtak, de Vettel és az Aston Martin örülhet, ha hasonló utat járnak be, már csak azért is, mert minden bizonnyal nem indulnak annyira mélyről, mint a Jordan az említett szezonban.

A tavalyi Racing Point nagymértékben hasonlított a 2019-es Mercedesre, ami miatt meg is büntették a silverstone-i gárdát. Az együttműködés továbbra is igen szoros, és Jordan szerint mindez nem csupán technikai szempontból nyilvánul meg.

„Nincs kétségem afelől, hogy Vettelt a Mercedesnek köszönhetően sikerült elcsábítani a csapathoz – szögezte le. – Ez nem a Mercedes istállója, ám jelentős befolyással rendelkeznek az alakulaton belül, és egészen biztos, hogy Vettelt a csapat részeként akarták látni.”

Jordan úgy véli, a Mercedes nagy szerepet játszott Vettel szerződtetésében Forrás: Getty Images/COATES/Coates

Ami biztos, hogy a négyszeres világbajnok szerződtetésében Lawrence Stroll, az istálló tulajdonosa is fontos szerepet játszott. Jordan nagyon jó véleménnyel van a kanadai üzletemberről, és elárulta, hogy az 1991-es montreali verseny óta ismerik egymást, amikor Stroll az elsők között gratulált a csapat jó eredményéhez.

Ennek tudatában az egykori csapatfőnök optimistán szemléli a Jordan jogutódjának tekinthető Aston Martin szereplését.

„Megfigyelőként, ám a múltból adódóan szenvedéllyel figyelve az eseményeket, úgy gondolom, hogy a korábban Jordanként működő istálló a legjobb kezekben van – jelentette ki. – Mindez elsősorban a tulajdonos Lawrence Strollnak, illetve az általa felépített struktúrának köszönhető.”