Vágólapra másolva!
Nem versenyezhet Oroszország képviseletében a Haas újonca, Nyikita Mazepin. A döntés ezúttal nem a fiatal pilóta viselkedésével, hanem a hazáját sújtó szankciókkal van összefüggésben.

Már F1-es versenyzői bemutatkozása előtt nagy nyilvánosságot kapott a Haas újonca, Nyikita Mazepin, elsősorban azért, mert több sportszakmai és etikai vétséget elkövetett, ráadásul úgy tűnik, pályafutása első F1-es szezonja során nem indulhat hazája, Oroszország színeiben is.

Mazepin nem versenyezhet hazája képviseletében Forrás: James Gasperotti/Haas F1 Team

Ez most nem Mazepin viselkedésének következménye, hanem annak, hogy a 2014-es szocsi téli olimpián orosz sportolók doppingvétségeket követtek el, ezért a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 2021-re és 2022-re eltiltották az orosz csapatokat nemzetközi sporteseményektől,

a versenyzők nem indulhatnak orosz színekben és nem játsszák le az orosz nemzeti himnuszt sem.

Noha az autóversenyzés nem olimpiai sportág, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tájékoztatta az orosz tagszervezetét (RAF), hogy a világbajnokságokon induló sportolók nem használhatják a nemzeti lobogó jelenlegi vagy korábbi változatait és jelképeit, de a színeit igen, és a RAF betűszót is feltüntethetik.

Mazepin és más kategóriákban induló honfitársai nem mondhatják magukról, hogy „orosz sportolók”, csak azt, hogy „semleges sportolók Oroszországból”, és az Orosz Autósport Szövetség nevét sem írhatják le, csak azt, hogy RAF. Az FIA hatáskörébe tartozó eseményeken nem viselhetik az orosz nemzeti lobogót és a tiszteletükre nem játszhatják le az orosz himnuszt.

Egyelőre nem tudni, az Orosz Nagydíj megtarthatja-e a nevét Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A döntés a szurkolókat nem érinti, ők továbbra is lengethetnek orosz zászlókat a lelátón, arra viszont nem tért ki a szövetség közleménye, hogy az „Orosz Nagydíj” megnevezés megmarad-e. Az biztos, hogy amennyiben a koronavírus-helyzet megengedi, idén és jövőre is ellátogat a mezőny Szocsiba, kérdés, hogy hivatalosan folytatódik-e az Orosz Nagydíjak története.

Mazepinre nézve ennek elsősorban csak protokolláris jelentősége lehet,

például a pilóta bemutatása alkalmával és az öltözködése során, mivel a Haas tavalyi versenyképességét látva kisebb csoda kellene ahhoz, hogy az Oroszországból származó pilóta legalább a dobogóra jusson, az pedig szinte kizárt, hogy jövőre ő legyen az, aki megszerzi a Haas történetének első nagydíjgyőzelmét.