Nem lesz fordított rajtrács, de így is átalakulhat az F1 lebonyolítása

Forma-1, Olasz Nagydíj, rajt, Lewis Hamilton, Mercedes
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 06: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads the field into turn one at the start during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 06, 2020 in Monza, Italy. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója szerint lekerült a napirendről a fordított rajtrácsos versenyek ügye, de arról nem tett le, hogy szombatonként sprintversenyeket rendezzenek.

A Forma-1 januárban hivatalba lépett új elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali is támogatja, hogy kísérletezzenek a versenyhétvégék lebonyolítási rendszerével, de kijelentette, hogy a pilóták által élesen bírált fordított rajtrácsos formátumot elvetették.

Nem lesz fordított rajtrács az F1-ben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Az ötletet nyilvánosan elsősorban Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője erőltette, azzal érvelve, hogy fel kell pezsdíteni a versenyzést, de a hagyományokat kedvelő szurkolók és a sportszerűséget támogató érintettek hevesen tiltakoztak a terv hallatán. Ráadásul, az időmérő lebonyolítása bevált és rendszeresen izgalmakat hoz. Ezt tudja Domenicali is.

„Megtanultuk, hogy visszaüt, ha kétnaponta változtatunk az időmérőn – utalt arra, hogy gyakran változott a formátum, amikor még a Ferrarinál dolgozott. – Ezt el kell kerülnünk. A mostani formula elég stabil.”

Az olasz üzletember viszont elárulta, foglalkoznak egy szombati sprintverseny megvalósításának gondolatával, ezt akár már idén is tesztelhetik. „A megfelelő fórumon egyeztetünk erről a csapatokkal, szerintem ez lehet az egyetlen érdekes újdonság” – jelentette ki, de arról nem beszélt, hogy ez a futam kiváltaná-e az időmérőt vagy járna-e érte pont.

Lehetőséget kell adni az újoncoknak

Domenicali a Forma-1-es tehetséggondozás ügyével is foglalkozna, mert szerinte az „igazi” újoncoknak lehetőségeket kell teremteni, miközben egyre kevesebbet lehet tesztelni az F1-ben. „Nem csak szabadedzéseken, ahogy azt a szabályokba már beleírták – mondta. – Talán rendezhetünk eseményeket, és kiemelhetjük, hogy összpontosítunk a fiatalokra. Sok fiatal pilóta van már, akik bejutottak a Forma-1-be, de nem állhatunk az útjukba.”

Cunoda Juki az idei mezőny egyik újonca, de az F1 kapujáig is lehetetlen eljutni rengeteg pénz nélkül Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Az idei mezőnyben Mick Schumacher, Nyikita Mazepin és Cunoda Juki is bemutatkozhat a mezőnyben, mindhárman az F2-ben versenyeztek eddig. Schumacher a Ferrari, Cunoda a Red Bull, Mazepin pedig édesapja anyagi támogatásának köszönhetően kerül be az F1-be, sokan bírálják az autóversenyzést azért, mert csak erős pénzügyi háttérrel van esély jó eredményeket elérni.