Ralf Schumacher nem nézi jó szemmel a Hamilton hosszabbítása körüli huzavonát

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 16: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 16, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem mindenki ért egyet azzal a taktikával, amit Lewis Hamilton a szerződéshosszabbítása során folytat. A hatszoros futamgyőztes Ralf Schumacher szerint pont a hétszeres világbajnoknak kellene megértenie, hogy ezek nem azok az idők, amikor még több pénzt kell követelni egy új szerződés aláírásához.

Amennyiben igaznak bizonyulnak az egyre több helyről érkező sajtóhírek, a Mercedes hamarosan bejelentheti, hogy szerződést hosszabbított a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnal. Arról egyelőre eltérőek az információk, hogy a brit versenyző mennyi időre kötelezi el magát, valamint azt sem tudni (és lehet, hogy soha nem is derül majd ki), hogy mennyi pénzért ír alá. Akad azonban, aki szerint mindegy, hogy mennyi idő múlva jelentik be a hosszabbítást, már így is „kínos", ami történik.

Ralf Schumachernek megvan a véleménye a Hamilton szerződése körüli huzavonáról Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sina Schuldt

Ez a valaki nem más, mint a hétszeres világbajnok Michael Schumacher öccse, a Forma-1-ben 1997 és 2007 között versenyző, ezidő alatt hat versenyt nyerő Ralf Schumacher. A manapság szakértőként tevékenykedő expilóta szerint egyáltalán nem jó dolog, hogy Hamiltonnak alig több mint egy hónappal a szezon kezdete előtt még nincs szerződése. „Február van, és a Forma-1 jelenlegi legfontosabb embere, a hétszeres világbajnok még nem írt alá.

– utalt Schumacher a német Sky-nak arra, hogy a Mercedes végső esetben lecserélheti világbajnokát George Russellre, aki a tavalyi Szahíri Nagydíjon bizonyította, hogy képes lehet nyerni a csapattal.

Schumacher Hamilton utóbbi években látott, a környezetvédelem és a környezettudatós életmód érdekében történt felszólalásait látva úgy gondolja, pont a hétszeres világbajnoknak kellene megértenie, hogy a koronavírus-járvány által előidézett gazdasági környezetben mindenkinek egy kicsit visszább kell vennie az igényeiből, beleértve a milliókat kereső sztársportolókat is.

„Mindig azt mondják, hogy minden a pénzről szól, de én remélem, hogy nem így van – mondta a 45 esztendős német. – Különösen Hamiltonnak kellene megértenie, hogy ezekben az időkben nem lehet annyit követelni. Valamint azt is észre kell vennie, hogy a Forma-1 bármely egyén felett áll. Talán szünetet kellene tartania."

Kétségtelen, hogy Hamilton a jelenlegi Forma-1 legnagyobb sztárja Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Nem mindenki osztja azonban Ralf Schumacher véleményét. A korábbi csapattulajdonos Eddie Jordan szerint „Lewis jelenleg a szupersztár, a Forma-1-nek teljes mértékben szüksége van rá."

Jordan úgy véli, a hétszeres világbajnoknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a lehető legtöbb pénzt vigye haza, az azonban nem mindegy, hogy ezt milyen eszközökkel éri el.

„Tíz százalékot kérni a csapat bevételeiből abszurd. Ilyesmit nem csinálhat az ember, mert mindenki pótolható – nyilatkozta Jordan az F1-insider.comnak. – De Lewis számára mondjuk részesedést kérni a televíziós bevételekből szerintem tökéletesen védhető. Messze ő adja el a legjobban a Forma-1-et világszerte. Valamint azt gondolom, az is jó, ha megvan a joga eladni saját magát.

Hasonlóan vélekedik az F1 nemrég kinevezett elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenciali is, aki szerint azért is fontos Hamilton maradása, mert a társadalmi egyenlőség és a környezetvédelem mellett tett kiállásaival fontos problémákra hívja fel a figyelmet.

Domenicali szerint nagyon fontos, hogy Hamilton továbbra is a mezőny tagja legyen Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

„Lewis elképesztő pilóta, ember és sportoló. De még ennél is több. Egy új dimenziót adott a Forma-1-nek, ami túlmutat a sporton. Kiváló nagykövete az F1-nek, valamint más értékeknek is, amelyek igazán fontosak.

– nyilatkozta Domenicali, aki szerint az sem utolsó szempont, hogy Hamilton nyolcadik világbajnoki címével történelmet írhat az idén. – Igazán remélem, hogy hamarosan megszületik a bejelentés, mert sportszempontból elképesztő, amiért harcba szállhat az idén. El tudom képzelni a nyomást, hogy mennyire el akarja érni ezt az új rekordot. Hihetetlen történet lenne."

Több külföldi forrás is azt állítja, hogy nincs messze a bejelentés, az új szerződés időtartamában azonban vannak eltérések, az F1-insider szerint például nem kettő plusz egy, hanem egy plusz egy évre hosszabbít Hamilton, azaz az idei évad után eldöntheti, hogy jövőre is a mezőnyben szeretne-e lenni. A lap szerint a fizetése marad a régi, azaz évi 40 millió dollár, viszont megkapja azt a lehetőséget a Mercedestől, hogy sisakján és overallján is két-két helyet ő értékesíthet, azaz saját szponzorait reklámozhatja.