Vágólapra másolva!
Az 1996-os világbajnok Damon Hill megérti, ha honfitársa, Lewis Hamilton beleszólna, hogy ki legyen a csapattársa a Forma-1-ben. Ross Brawn szerint a hétszeres világelső egyeduralkodó lenne a sportág legsikeresebb pilótájaként. Bernie Ecclestone viszont megmutatná neki, hogy ki az úr a háznál.

Egyre több orgánum arról számol be, hogy megállapodás született a Mercedes és Lewis Hamilton között arról, hogy a hétszeres világbajnok folytatja a versenyzést a Forma-1-ben, bár a szerződés időtartamáról egyelőre eltérő információk látnak napvilágot.

Hamilton az elmúlt években kiemelkedően sikeres volt, de biztosra mehet, hogy a csapaton belül ne legyen ellenfele Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Arról viszont japán és német sajtóértesülés is érkezett, hogy Hamilton feltehetőleg vétójogot kért a csapattársa személyével kapcsolatban, ami egyértelmű elmozdulás lenne ahhoz képest, hogy a Mercedes vezetésének korábban csak tájékoztatási kötelezettsége volt.

Lehetséges, hogy ha ilyen záradék be is kerül a szerződésbe, azt senki sem fogja hivatalosan megerősíteni, de az 1996-os világbajnok Damon Hill egyáltalán nem lenne meglepve, ha Hamilton beleszólást kérne a Mercedes felállásába.

„Az a hír járja, hogy Lewis egy kétéves szerződés aláírásának küszöbén áll a Mercedesszel, és vétózhatná a csapattársát – írta Hill a Twitteren. – Én ugyanezt tenném. Tulajdonképpen, nekem egyáltalán nem lenne csapattársam!” – viccelt a brit veterán, aki gyakran oszt meg szarkasztikus véleményeket a közösségi oldalon.

Nem lenne azonban ennyire megengedő Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója, aki az F1-insider.com-nak kijelentette, ő bizony ajtót mutatna Hamiltonnak. „Világossá tettem volna Lewis számára: vagy elfogadja, amit most ajánlunk vagy mehetsz. Mindenki pótolható. Csak egyvalaki dönt arról, hogy ki versenyez itt, és az én vagyok.”

Ecclestone korábban többször is méltatta Hamiltont, de csapatfőnökként nem engedne neki Forrás: Daimler

Ecclestone felidézte, hogy amikor a Brabham csapatfőnöke volt, az 1983-as világbajnok Nelson Piquet-nek sem tetszett, hogy esetleg az ifjú Ayrton Senna lenne a csapattársa. Ez végül nem valósult meg, de Ecclestone szerint őt nem érdekelte, hogy „dacos kisgyerek” módjára viselkedett a pilótája.

„Végül is, a csapat nyugalma fontosabb volt a számomra, de mivel a konstruktőrök szövetségének is az elnöke voltam, biztosítottam, hogy Senna kapjon állást a Tolemannál. Tudtam, hogy a jövő szupersztárja lesz, ezért nagyon akartam, hogy a Forma-1-ben láthassuk.”

Hamilton jelentőségéről a napokban a Forma-1 több ismert személyisége is beszélt, méltatta a hétszeres világbajnokot az F1 jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali, valamint a korábbi csapattulajdonos, Eddie Jordan is. A 36 esztendős pilóta volt csapatfőnöke, Ross Brawn szerint is nagy szükség van a mezőny legsikeresebb tagjára.

Verstappen veszélyes lehetne Hamiltonra, ha a csapattársa lenne Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Azt akarjuk, hogy Lewis folytassa. Remek személyiség a sportágban. Több rendkívül fontos ügyben is elgondolkodtatja az embereket, különösen tavaly. Ez felbecsülhetetlen értékű” – nyilatkozta az F1 sportért felelős igazgatója, aki korábban a Mercedes-csapatot is irányította, és úgy véli, kézenfekvő, hogy Hamilton maradjon az istállónál.

„Ő akar lenni az egyedüli rekordbajnok és szerintem erre a legjobb esélye a Mercedesnél van – jelentette ki.