Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton új szerződésében szerepet játszhat csapattársa személye és az ő kiválasztása is. Ez nem teljesen új helyzet, de azt sejteti, hogy a hétszeres világbajnok óvatosabb lesz az utolsó éveiben.

Várhatóan már csak idő kérdése és véglegesítik a Mercedes, valamint a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton új F1-es szerződését. Azt továbbra is csak találgatni lehet, hogy miért húzódik a megállapodás a világbajnok istálló és a sportág történetének legsikeresebb versenyzője között, korábban felmerült, hogy a pénzügyekről vitatkoznak a felek, japán sajtóértesülés szerint azonban Hamilton csapattársának kiválasztása is fontos szempont.

Hamilton mindig felvette a kesztyűt a csapattársa ellen, de könnyebb az élete, ha az istállón belül nem kell versenyeznie Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

Azt hangsúlyozni kell, hogy az ilyen jellegű pletykákat szinte lehetetlen megerősíteni, mert ha ez igaz is, a szerződések tartalma jellemzően titkos. Ha viszont Hamilton tényleg vétójogot kér a csapattársának személyével kapcsolatban és 2022 augusztusáig várna, hogy akarja-e a következő két szezon után is folytatni a versenyzést, akkor úgy tűnik,

jelentősen mérsékelné a karrierkockázatát.

A hétszeres világbajnok az eddigi F1-es pályafutása során Fernando Alonso, Heikki Kovalainen, Jenson Button, Nico Rosberg és Valtteri Bottas csapattársa volt, közülük Buttontól és Rosbergtől szenvedett vereséget egy-egy alkalommal, de mindannyiukat le is győzte, bár Alonsót csak pontegyenlőséggel, ám jobb eredményekkel.

Hamilton rendszeresen konfliktusba került azokkal a csapattársaival, akik veszélyt jelentettek rá: közismert, hogy Alonsóval kölcsönösen megutálták egymást a McLarennél, Buttonnal versengve kiszivárogtatott adatokat a Twitterre, Rosberggel pedig elmérgesedett a kapcsolata, mielőtt a német pilóta hirtelen visszavonult a 2016-os világbajnoki győzelme után.

A Mercedes szupersztárja már akkor is háromszoros világbajnok volt, azóta zsinórban négy újabb összetett sikert ért el

annak is köszönhetően, hogy Bottas csak alkalomszerűen jelent rá veszélyt a versenyeken. Nem sokkal Rosberg távozása után Hamilton elmondta, olyan csapattársat akar maga mellé, aki nem kelt feszültséget az istállón belül.

Nem akarnak csapaton belüli viszályt Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

„A csapat morálja szempontjából fontos, hogy ki ül a másik autóban – nyilatkozta 2016 decemberében a Channel 4-nak. – Más esetekben is láthattuk, hogy mérgező hatással lehet egy csapatra, ha a versenyzők rivalizálnak egymással. Ez nagyon fontos, mert nagyon boldog vagyok itt. Imádok itt lenni és bár

Hamilton tavaly is rendszeresen méltatta Bottast azért, mert csapatjátékosként viselkedik, a finn pilóta leigazolása előtt hangsúlyozta, hogy olyan versenyzőre van szükség, aki pozitív energiákat hoz és „határozottan ellenezné”, hogy klikkesedés alakuljon ki. Ettől függetlenül, akkor leszögezte, hogy bárki ellen kész versenyezni.

„Ez az ő döntésük, de hozhatnak akárkit. Jöhet Sebastian [Vettel], jöhet Fernando [Alonso], akit csak akarnak. Az első évemben Fernando ellen versenyeztem és legyőztem őt, úgyhogy ez nem aggaszt. Szívesen kiállok bármelyikük ellen, de a csapat érdekében talán nem ez a legjobb ötlet – mondta akkor. – A szerződés szerint annyit kell tenniük, hogy ha leszűkítik a kört mondjuk öt pilótára, akkor a szerződés alapján ezt meg kell velem beszélniük, de nem szólhatok bele, hogy ki legyen a befutó.”

Jó esély van arra, hogy ezt hivatalosan senki sem fogja megerősíteni, de amennyiben Hamilton az új szerződésében el tudja érni, hogy vétójoga legyen a csapattársa személyével kapcsolatban, az egyértelmű jele annak, hogy a nagy szabályváltozásokat hozó 2022-es szezon előtt az ellenőrzése alatt akarja tartani a csapaton belüli erőviszonyokat a Mercedesnél.

Aligha hiányzik Hamiltonnak, hogy például Russell legyen a csapattársa Forrás: Getty Images/Clive Mason

Ez a tavalyi felvetésünket erősítené meg és jó esélyt adna Bottasnak, hogy a mérsékelten sikeres szereplése ellenére újabb szerződéshosszabbítást kapjon 2022-re, és megnehezítheti a generációváltást is a Mercedesnél, mert

nehéz belátni, hogy miért lenne Hamiltonnak érdeke, hogy pályafutása utolsó egy-két szezonjára egy sikerre éhes és Bottasnál gyorsabb fiatal pilóta érkezzen mellé.

George Russell szahíri beugrása tavaly rámutatott, hogy egy tehetséges pilótának rövid idő is elég ahhoz, hogy felvegye a versenyt Bottasszal.

Érdekesség, hogy Michael Schumacher is hasonló helyzetbe került az első visszavonulása előtt a Ferrarinál, a német pilóta és a csapatvezetés nem tudta megakadályozni, hogy a vállalat akkori elnöke, Luca di Montezemolo leszerződtesse Kimi Räikkönent a 2007-es szezonra, Schumacher pedig a távozást választotta, ezzel megmentve Felipe Massa állását.

A Mercedes várhatóan idén is a világbajnoki cím esélyese lesz, Bottas már rendelkezik szerződéssel, ezért Hamilton a favorit az újabb címvédésre, és amennyiben vétózhatja egy erős versenyző esetleges érkezését, 2022-ben is elsősorban az ellenfelek teljesítményére koncentrálhatna.