Hamarabb eldőlhet Hamilton jövője, mint ahogy várható volt?

Forma-1, Brit Nagydíj, időmérő, Lewis Hamilton, Mercedes
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 01: Pole position qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on August 01, 2020 in Northampton, England. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajtóhír szerint a Mercedes már a héten bejelentheti, hogy szerződést hosszabbított Lewis Hamiltonnal. A hírt megszellőztető lap azt is tudni véli, hány további évre írt alá a hétszeres világbajnok.

Már február eleje van, lassan mindössze egy hónap lesz hátra az idei szezont megelőző bahreini tesztelésig, Lewis Hamiltonnak azonban továbbra sincs szerződése a 2021-es idényre. Egyre több információ szivárog azonban ki a Mercedes és a hétszeres világbajnok között zajló tárgyalásokról, ezek pedig arra engednek következtetni, hogy nincs már messze a megegyezés.

Hamarosan aláírhat Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

„Azt jelenthetem, hogy a Mercedesnél minden nyugodt. Megértik, hogy minél tovább tart a jelenlegi helyzet, annál több lesz a spekuláció, de azt mondják, hogy ezzel együtt tudnak élni" – nyilatkozta Craig Slater, a Sky Sports egyik bokszutcai riportere a csatornának.

Slater leszögezte, hogy a terv továbbra is az, hogy Hamilton és a Mercedes közösen folytatja, a Toto Wolff által az ORF-nek említett „csavart labdák" pedig nem valamilyen szerződésbeli nehézségre utaltak, csupán arra, hogy egy kis extra időt igényel a részletek tisztázása.

A riporter óriási meglepetésnek tartaná, ha a Mercedes idei autójának, az F1 W12 E Performance-nak a március 2-i bemutatóján nem Lewis Hamilton lenne az egyik pilóta, aki majd nyilatkozik a sajtónak.

Már a héten érkezhet a bejelentés?

Noha Wolff korábban azt mondta, hogy az előszezoni tesztelésig, azaz március 11-ig kell megállapodniuk Hamiltonnal, a japán Auto Sport Web szerint a legtöbb dologban már megegyeztek a felek, és a Mercedes akár már a héten bejelentheti a hosszabbítást Hamiltonnal.

Már csak apróságok tisztázása lehet hátra Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

A lap a csapathoz közel álló forrásra hivatkozik és állítja, a fontos kérdésekben, mint a szerződés hossza, az alapfizetés, a bónuszok és a csapattárs személyének megvétózása, már megegyeztek a felek, és az ügyvédek már az utolsó simításokat végzik a papírmunkában.

Eszerint Hamilton két évre, 2022 végéig fog aláírni, opcióval egy további évre.

Itt ugyanakkor akad egy kis nézeteltérés közte és a csapat között, ő ugyanis 2022 augusztusáig akar időt kapni arra, hogy döntsön a 2023-as folytatásról, míg az istálló szeretné, ha már 2022 tavaszán, az európai idény kezdete előtt döntést hozna.

Ennek azért van jelentősége, hogy amennyiben Hamilton úgy dönt, hogy 2022 végén szögre akasztja a sisakját vagy távozik a Mercedestől, a csapat még jó helyzetben legyen a pilótapiacon, és ne akkor kezdjen el utódot keresni, amikor már a legtöbb versenyző elkötelezte magát a következő évre.

Két évig még biztosan láthatjuk versenyezni Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Ami az anyagiakat illeti, a japánok szerint továbbra is van néhány millió eurónyi különbség aközött, amennyit Hamilton akar és amennyit a Mercedes hajlandó fizetni neki, az előzetes megállapodás azonban ennek ellenére megszületett. Sztárpilótája fizetését pedig úgy próbálja feljebb tornázni a csapat, hogy Hamilton részesedést kap az istállóval korábban az ő közbenjárásával együttműködésre lépő Tommy Hilfiger divatmárka és a Mercedes közötti megállapodás összegéből.