Társoldalunk:

Grosjean elengedte az F1-et, de ha hívnák, visszatérne a mezőnybe

2021.02.04. 09:02

A tavalyi Bahreini Nagydíjon kis híján életét vesztő Romain Grosjean új fejezetet kezdett karrierjében azzal, hogy az IndyCarba szerződött, de nem zárta ki, hogy megfelelő ajánlat esetén akár epizodistaként is visszatérne az F1-be.

Noha nagyon úgy tűnik, hogy Romain Grosjean Forma-1-es pályafutása a tavalyi bahreini horrorbalesettel ért véget, a 34 esztendős, az idei szezonban az IndyCarban versenyző pilóta nem mondana nemet, ha valamelyik F1-es csapat beugróként számítana a szolgálataira. A 179 nagydíjon részt vett francia ugyanakkor nem akar bármi áron visszatérni a mezőnybe.

Lehet, hogy a tavalyi Bahreini Nagydíj volt az utolsó versenye, de nem zárja ki, hogy nemForrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

A tavalyi szezonban többször is láthattunk példát arra, hogy helyettesíteni kellett valakit, mert elkapta a koronavírust. A Racing Point mindkét versenyzőjének helyére a mezőnyből 2019 végén kiszoruló Nico Hülkenberg ugrott be, Lewis Hamiltont pedig George Russell pótolta, így a Williamsnél bemutatkozhatott a fiatal brit helyére ültetett Jack Aitken. Grosjean tisztában van vele, hogy az idén is előfordulhat ilyesmi, és bár már elengedte a Forma-1-et, ha jó lehetősége adódna, nem mondana rá nemet.

Szerintem ez a fejezet lezárult, de soha ne mondd, hogy soha. Ha adódik bármilyen jó lehetőség a Forma-1-ben, akkor több mint boldogan beugranék. Megvan a tapasztalatom és szerintem tudnék alkalmazkodni az autóhoz. Pierre Gasly esete is megmutatja, hogy a COVID még mindig jelen van, úgyhogy mindig megvan a kockázata, hogy valaki esetleg nem tud versenyezni" – utalt a koronavírust nemrég elkapó honfitársára.

Grosjean ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bármilyen ajánlatra nem mondana igent, mert inkább versenyez máshol a győzelemért, mint hogy a Forma-1-ben a mezőny végén küzdjön.

„Legutóbb én, Kevin [Magnussen] és Alex Albon kerültünk ki az F1-ből, úgyhogy nekünk megvan a tapasztalatunk és mi ismerjük a legutóbbi autókat. Úgyhogy az ember számít rá, hogy hívhatják. Azonban ha van valami, amit megtanultam a balesetem miatt, az az, hogy az élet rövid, én pedig meg akarom adni a választási lehetőséget magamnak arra, hogy nemet mondhassak. Ha a Forma-1-ben egy szezonban a Q1-ből is csak alig tudnék kijutni, akkor ez a fejezet számomra lezárult, és inkább keresek más lehetőséget a versenyzésre. Olyat, ahol esélyem van versenyeket nyerni."

A Mercedeseket tavaly többnyire csak lekörözés közben látta, a jövőben azonban akár a csapat egyik korábbi autóját is vezethetiForrás: Daimler AG/© LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

Könnyen lehet, hogy a francia pilótát soha nem látjuk már a Forma-1-ben versenyezni, F1-es autót ugyanakkor ettől még vezethet, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke tavaly ugyanis felajánlott neki egy tesztet az istálló egyik korábbi autójában, hogy ne az óriási balesete legyen az utolsó F1-es emléke.

Grosjean most is elmondta, hogy örömmel vezetné valamelyik világbajnok Mercedest, de tudja, hogy nem ez az időszak erre a megfelelő, hiszen a címvédő istálló most a márciusi szezonkezdetre készül. Továbbra is nagyon szeretnék beülni egy Forma-1-es Mercedesbe, hiszen ez egy olyan ajánlat, amit az ember nem utasíthat vissza. Szeretném megízlelni és megérteni, hogy miként működik az az autó. Jelenleg ugyanakkor teljes gőzzel építik az új kocsit az új idényre, úgyhogy most nem fogom felhívni Totót, de később számíthat a hívásomra. Igazán megérintett az ajánlata és meg is lepett. Nyilvánvaló, hogy imádnám, ha létrejönne a teszt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK