Végleg bedőlt az új brazil pályaépítés terve

Forma-1, Brazil Nagydíj, időmérő, Hamilton, Mercedes
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 16: Third place qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP looks on in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 16, 2019 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lekerült a napirendről, hogy Rio közelében új versenypálya épüljön, ami a Brazil Nagydíj új helyszíne lett volna. A fejlemény környezetvédelmi szempontból kedvező, a verseny sorsa még kérdéses.

Rio de Janeiro új polgármestere lefújta a tervezett új versenypálya megépítését, számolt be a Reuters. A hírügynökség szerint a januárban hivatalba lépett Eduardo Paes utasította a város környezetvédelmi titkárát, Eduardo Cavaliere-t, hogy állítsa le a környezetvédelmi licenc igénylésének folyamatát.

Egyebek mellett Lewis Hamilton sem támogatta, hogy új pálya épüljön az erdő területén Forrás: Getty Images/Charles Coates

„Hivatalosan is feladjuk a Rio International Circuit megépítésének tervét a Camboata erdő területén” – írta Cavaliere a Twitteren. A döntés hosszú huzavona után született meg, a tervet még Brazília elnöke, Jair Bolsonaro is támogatta és

sokáig úgy tűnt, Interlagos elveszíti az F1-es nagydíj rendezését.

A problémák gyökere, hogy az F1 jogtulajdonosa nem tudott megállapodni a Brazil Nagydíj eddigi promóterével, ezért merült fel, hogy egy zöldmezős beruházás részeként új pálya épüljön, ami Ayrton Senna nevét viselte volna. A tervet környezetvédők és a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton is bírálta.

Tavaly viszont megállapodás született, a Brazil Nagydíj várhatóan továbbra is Interlagosban marad Sao Paulói Nagydíj néven, a rendezést új promóter veszi át, bár a vonatkozó szerződések továbbra is eljárások tárgyát képezik. Ettől függetlenül a verseny szerepel az F1 idei menetrendjében, kérdés, hogy a koronavírus lehetővé teszi-e a mezőny utaztatását az amerikai kontinensre.

Rio térségében rendezték régen a Brazil Nagydíjat, de Jacarepaguában már lebontották a pályát Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Brazíliában jelenleg Interlagos az egyetlen helyszín, ami rendelkezik F1-es nagydíj rendezéséhez szükséges licenccel. Rióban korábban Jacarepaguá területén, az egykori Autódromo Internacional Nelson Piquet pályán is versenyzett a világbajnokság mezőnye, de a 2012-es olimpia miatt a helyszínt lebontották.