Társoldalunk:
Hírlevél

Végleg bedőlt az új brazil pályaépítés terve

2021.02.03. 10:20

Lekerült a napirendről, hogy Rio közelében új versenypálya épüljön, ami a Brazil Nagydíj új helyszíne lett volna. A fejlemény környezetvédelmi szempontból kedvező, a verseny sorsa még kérdéses.

Rio de Janeiro új polgármestere lefújta a tervezett új versenypálya megépítését, számolt be a Reuters. A hírügynökség szerint a januárban hivatalba lépett Eduardo Paes utasította a város környezetvédelmi titkárát, Eduardo Cavaliere-t, hogy állítsa le a környezetvédelmi licenc igénylésének folyamatát.

Egyebek mellett Lewis Hamilton sem támogatta, hogy új pálya épüljön az erdő területénForrás: Getty Images/Charles Coates

„Hivatalosan is feladjuk a Rio International Circuit megépítésének tervét a Camboata erdő területén” – írta Cavaliere a Twitteren. A döntés hosszú huzavona után született meg, a tervet még Brazília elnöke, Jair Bolsonaro is támogatta és sokáig úgy tűnt, Interlagos elveszíti az F1-es nagydíj rendezését.

A problémák gyökere, hogy az F1 jogtulajdonosa nem tudott megállapodni a Brazil Nagydíj eddigi promóterével, ezért merült fel, hogy egy zöldmezős beruházás részeként új pálya épüljön, ami Ayrton Senna nevét viselte volna. A tervet környezetvédők és a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton is bírálta.

Tavaly viszont megállapodás született, a Brazil Nagydíj várhatóan továbbra is Interlagosban marad Sao Paulói Nagydíj néven, a rendezést új promóter veszi át, bár a vonatkozó szerződések továbbra is eljárások tárgyát képezik. Ettől függetlenül a verseny szerepel az F1 idei menetrendjében, kérdés, hogy a koronavírus lehetővé teszi-e a mezőny utaztatását az amerikai kontinensre.

Rio térségében rendezték régen a Brazil Nagydíjat, de Jacarepaguában már lebontották a pályátForrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Brazíliában jelenleg Interlagos az egyetlen helyszín, ami rendelkezik F1-es nagydíj rendezéséhez szükséges licenccel. Rióban korábban Jacarepaguá területén, az egykori Autódromo Internacional Nelson Piquet pályán is versenyzett a világbajnokság mezőnye, de a 2012-es olimpia miatt a helyszínt lebontották.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK