Társoldalunk:

Grosjean: A balesetem óta lenyugodtak a gyűlölködők

2021.01.26. 17:25

Romain Grosjean egyelőre nem döntötte el, hogy milyen formában folytatja a versenyzést életveszélyes bahreini balesete után, de annak örül, hogy a történtek révén a korábbiaknál pozitívabb megvilágításba került az F1-es pályafutása.

A tavalyi F1-es szezon legnagyobb hőse a lángok közül megmenekülő Romain Grosjean volt, aki az őt ért trauma ellenére is nyíltan, kedélyesen beszél a történtekről és hazatérése óta is rendszeresen posztol a gyógyulása fázisairól, beleértve olykor felkavaró képeket is a súlyos égés miatt még mindig sérült kezéről.

Másként kezeli Grosjeant a közönség a balesete ótaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Grosjean néhány dobogós helytől eltekintve nem ért el komolyabb eredményeket az F1-ben, viszont többször is felhívta magára a figyelmet a kicsúszásaival, baleseteivel és az ellenfelek bírálatai miatt. Ezek miatt sok néző úgy vélte, hogy a francia pilótának nincs helye a mezőnyben, ennek a közösségi médiában is hangot adtak. Grosjean szerint azonban a baleset óta változott a helyet.

 A baleset megváltoztatta az életemet, már nem tudok bemenni egy szupermarketbe, hogy bevásároljak

– utalt a L’Équipe-nek a rá irányuló figyelemre. – Korábban 900 ezer feliratkozóm volt, a baleset után néhány nappal már 1,4 millió, és a gyűlölködők is lenyugodtak egy kissé. Már nem beszélnek rólam olyan negatívan.”

A Haas volt pilótája szerint manapság már arra emlékszik a közvélemény vele kapcsolatban, hogy megmenekült a lángok közül, mert rátermett versenyző. Elismerte viszont azt is, hogy nem makulátlan a pályafutása. „Igen, csináltam hülyeségeket, nagy kockázatokat vállaltam, de sohasem volt olyan gyors autóm, mint a Mercedes, mindig támadnom kellett.”

Grosjean balesete után többen is méltatlannak tartották, hogy a közvetítésben visszajátszották a történteket (bár neki ezzel nem volt problémája), Sebastian Vettel pedig úgy vélte, a pilóták nagyobb tiszteletet érdemelnek. Grosjean is elmondta, értékeli, hogy változott a megítélése, és azt is, hogy az emberek elkezdték megérteni, hogy a versenyzők milyen szenvedélyesek.

Grosjeannak a bahreini baleset előtt is voltak hajmeresztő akciói - GalériaForrás: BELGA/AFP/Eric Lalmand

„Majdnem az életemet adtam azért, hogy három hellyel előrébb kerüljek, amikor a 19. helyen küzdöttem. Azok, akik korábban bíráltak engem, nem fogták fel, hogy mi mindig az életünket kockáztatjuk.”

Az már a baleset előtt eldőlt, hogy Grosjean szerződését a Haas nem hosszabbítja meg és az F1-ben nem marad számára hely, úgy tűnt, hogy az IndyCarban folytatja a versenyzést. A történtek miatt még nem született döntés, de a téma továbbra is napirenden van. Úgy tűnik, Grosjean számára elsősorban az oválpályákkal járó veszély okozza a dilemmát.  

„Egy hónapig azt mondogattam magamnak, hogy kihagyhatom a szezont és lehet, hogy egyáltalán nem fogok versenyezni, még akkor sem, ha nem örülnék ennek – árulta el. – Vannak dolgok, amiket sohasem fogok vállalni. Az IndyCar például nem rossz irány, de nem fogok oválpályákon versenyezni, még az Indy 500-on sem.”

Aztán hozzátette: „Legalábbis nem idén, de nem tudom, mit hoz a jövő. A baleset előtt semmi gondom nem lett volna azzal, hogy oválon versenyezzek, de most inkább várok ezzel.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK