Társoldalunk:
Hírlevél

Mick Schumacher is lehetőséget kap a Ferraritól a jövő heti teszten

2021.01.24. 11:21

A Ferrari bejelentette a jövő heti, Fioranóban rendezett tesztelés menetrendjét. Ebből kiderült, hogy az idén a Haasnál bemutatkozó Mick Schumacher, valamint Callum Ilott is autóba ülhet.

Jövő héten a Ferrari pilótái immár a pályán készülnek a 2021-es szezonra. A csapat ugyanis Fioranóban teszteli a 2018-ban használt SF71H-t, amit tavaly két alkalommal is igénybe vettek hasonló célokra. A két állandó pilóta mellett összesen öten kapnak még lehetőséget, köztük Mick Schumacher, aki idén a Haas színeiben szintén ott lesz a mezőnyben. 

Mick Schumacher csütörtökön és péntek délelőtt tesztelheti a 2018-as FerraritForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

A tesztről korábban mi is beszámoltunk, ám arról eddig nem esett szó, hogy a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia is részt vehet rajta. A német versenyző egészen pontosan csütörtök délután, valamint péntek délelőtt ül autóba. Korábban már vezethette ezt a kocsit, amikor tavaly szeptemberben szintén Fioranóban kapott lehetőséget.

Azon az eseményen tavalyi F2-es riválisa, Callum Ilott is ott volt, aki idén a Ferrari tesztpilótájaként jut szerephez a Forma-1-ben. A brit pilóta zárja a jövő heti programot, ugyanis Schumacher után, pénteken délután körözhet az aszfaltcsíkon.

A tesztre minden bizonnyal Carlos Sainznak van a legnagyobb szüksége, aki először vezethet F1-es Ferrarit. A spanyol pilóta az előzetes értesüléseknek megfelelően a teljes szerdai napot megkapja, valamint csütörtök délelőtt is ő ülhet a volán mögött.

Csapattársa, Charles Leclerc ugyancsak ott lesz az eseményen, és kedden, 44 nap után először húzhatja magára a vörös overált. A 23 éves versenyzőt vélhetően csupán azért szerepeltetik a három évvel ezelőtti autóban, hogy Sainz teljesítményének megfelelő összehasonlítási alapja legyen, ám mivel nemrég elkapta a koronavírust, számára is hasznos lehet, hogy felmérje fizikai állapotát.

Robert Shwartzman tavaly részt vett a fioranói tesztenForrás: Ferrari

A program azonban nem vele, hanem három akadémistával kezdődik, akik hétfőn kapnak lehetőséget. Elsőként Giuliano Alesi, akiről tavaly elterjedt, hogy a Ferrari elbocsátotta, ám a csapat közleménye most ebben a minőségben hivatkozik rá. A francia versenyző több mint 30 évvel azután vezethet F1-es Ferrarit, hogy édesapja, Jean Alesi először beülhetett az F1-90-be. Őt Marcus Armstrong követi, akiről a héten kiderült, hogy a DAMS csapatánál szerepelhet az idei F2-es idényben, és Chris Amon után második új-zélandiként szállhat be egy F1-es Ferrariba. A napot Robert Shwartzman zárja, aki részt vett a már említett szeptemberi teszten.

Felmerülhet a kérdés, hogy az idén bevezetett költségvetési korlát miatt a csapatoknak mennyire éri meg tesztelni. A régi autókkal történő gyakorlás azonban nem számít bele ezekbe a kiadásokba, úgyhogy emiatt nem kell aggódniuk. Így az istállók, vagy jelen esetben a Ferrari pilótái „ingyen" gyűjthetnek tapasztalatot, ráadásul a szponzorok is megjelennek, ahogyan arra Dieter Rencken, a Racefans szakírója Twitteren felhívta a figyelmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK