Társoldalunk:

Red Bull: Russell példája megmutatta, hogy Verstappen jobb Hamiltonnál

2021.01.23. 10:34

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner számára egyértelmű, hogy versenyzője, Max Verstappen jelenleg a legjobb pilóta a Forma-1-ben, ráadásul a holland tehetség még mindig fejlődik.

Sorra nyeri a világbajnokságokat Lewis Hamilton, ennek ellenére Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, már nem a brit pilóta, hanem Max Verstappen a Forma-1 aktuális legjobbja. A versenyzők teljesítményét sokszor nehéz lemérni az eltérő autók miatt, ráadásul Hamilton és Verstappen is rendszeresen legyőzi a csapattársát.

Hamilton és Verstappen a mezőny két kiemelkedő versenyzőjeForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

A 2020-ban megrendezett Szahíri Nagydíj viszont érdekes szempontot hozott a vitába: a koronavírus miatt Hamilton nem vehetett részt a versenyhétvégén, ezért a Mercedes nagyon rövid határidővel a Williamsből a gyári csapathoz katapultálta George Russellt, aki sokáig vezette a versenyt. Ez Hornert meggyőzte arról, hogy nem Hamilton, hanem már Verstappen a legjobb F1-es pilóta.

Igen, úgy gondolom, hogy ő a legjobb, és ezt George Russell teljesítménye is megerősítette nekem a Mercedesnél – nyilatkozta Horner a RacingNews365.nl-nek. – Max és Lewis kiemelkedő, és bár semmiképpen sem szabad eltekintenünk attól, amit Hamilton elért, jó csomag áll rendelkezésére” – utalt a Mercedesre, ami 2014 óta minden konstruktőri világbajnokságot megnyert.

Verstappen 2014-ben kezdett F1-es autót tesztelni, 2015-től a Toro Rossónál mutatkozott be, majd a 2016-os Spanyol Nagydíj óta a Red Bull versenyzője, jelenlegi csapatánál minden évben nyert versenyt (általában kettőt), és Horner rámutatott, a holland pilótának többet ki kell sajtolnia az autójából, mint Hamiltonnak a Mercedesből.

„A Mercedesszel egy Williams-pilóta rögtön be tud jutni az első sorba, és Russell majdnem megnyerte a versenyt. Ha viszont a Red Bullnál valakinek be kellene ülnie Verstappen autójába, ha mondjuk Max is elkapná a koronavírust, akkor senki sem tudná hozni az ő szintjét” – szögezte le a brit csapatfőnök.

Ha versenyképes autót kap, Verstappen hozza az eredménytForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Giuseppe Cacace

A 23 esztendős versenyző korábban az F1 fenegyereke volt, rengeteg bírálat érte agresszív vezetési stílusa és a kockázatvállalási hajlandósága miatt, de az évek során beért, egyre megfontoltabb és egyértelműen ő lett a Red Bull vezéregyénisége. Horner méltatta pilótáját az időmérős és a versenytempója miatt és elismerően nyilatkozott a gumikezelési képességéről is.

„Max sokkal jobban olvassa már a versenyt, jobb visszajelzéseket ad a csapatnak és a csalódásokat is jobban kezeli. Ezeken a területeken sokkal érettebb lett – tette hozzá. – Ha megnézzük a szereplését Abu-Dzabiban, fenséges volt a pole pozíciója, aztán nagyon éretten irányította a versenyt a rajttól a leintésig.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK