Vágólapra másolva!
Az Alpha Taurit irányító Franz Tost szerint fontos az autóversenyzésben, hogy egy pilóta hosszabb távon is kitartson csapata mellett, és közben folyamatosan keresse a fejlődés lehetőségét. E téren lát közös jellemzőket Michael Schumacher, Sebastian Vettel és Mick Schumacher között is.

Bár Lewis Hamilton tavaly nem tudta, ki ő, a Forma-1-ben már régi motorosnak számít Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke. A faenzai istálló munkájában már azóta érintett, hogy a Red Bull átvette azt a Minarditól és korábban egyebek mellett Willi Weber menedzserirodájánál is dolgozott, Michael Schumacher első pályafutása során.

Vettel és Tost a 2008-as Olasz Nagydíjon Forrás: Getty Images/2008 Getty Images/Mark Thompson

Tost testközelből látta Sebastian Vettel szárnypróbálgatását az akkori Toro Rossónál, az F1-insider.com-nak elmondta, szerinte Vettel akkor már tapasztalt volt a csapatnál akkoriban alkalmazott fiatalokhoz képest, hiszen korábban a BMW Sauber tesztpilótájaként is dolgozott és részt vehetett a 2007-es USA Nagydíjon is.

„Ez különösen feltűnő volt – mondta Vettel tapasztalatáról. – A 2008-as monzai verseny volt a fénypont, amikor győzni tudtunk. Mindig az a helyzet, hogy a csapat a versenyzővel együtt fejlődik, de egy pilóta magával is ránthatja azt, mert a versenyző döntő tényező egy csapatban” – magyarázta az osztrák szakember.

Paddy Lowe, a Mercedes korábbi technikai igazgatója a következetességet jelölte meg kulcsfontosságú tényezőként Hamilton sikersorozatában, mert a brit pilóta hosszú ideig lojális maradt a csapatához és mindig motiváltan ült autóba. Ez Tost szerint is fontos szempont.

„A sikeres pilóták mindig sokáig maradnak a csapatukkal. Egy idő után az ember a saját ízléséhez tudja igazítani az autót. Ez a titok egyik nyitja, amit csak kevesen sajátítottak el igazán. Mindig a pilóta a siker kulcsa.”

Mick Schumacher (balra) végül a Haas pilótája lett Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Tost elmondta, számára az ideális versenyző elszánt, fegyelmezett, de innovatív is: „A pilótának mindig fel kell tennie a kérdést, hogy hogyan tud fejlődni és miként lehet jobb a többieknél. Michael Schumacher ilyen volt, Sebastian Vettel is. Ugyanezt a hozzáállást látom Mick Schumacherben is.”