Vágólapra másolva!
A koronavírus miatt elhalasztották a döntőt, de Fioranóban végül győztest hirdettek a Ferrari tehetségkutató programjának női válogatóján. Az olasz márka történetének első női akadémistája Maya Weug lett.

A Ferrari történetében először női pilótát is beválogattak a csapat tehetségkutató programjába (FDA), a 16 éves Maya Weug az FIA és az FDA közös válogatójának döntőjében három ellenfelével mérkőzött meg és különböző tesztek révén meggyőzte a zsűrit, nem csupán a nyers tempójával, hanem a benne rejlő fejlődési lehetőséggel is.

Maya Weug az F4-ben versenyezhet a Ferrari támogatásával Forrás: Ferrari

Weug Spanyolországban született, de édesapja nemzetiségéhez hasonlóan holland színekben versenyez. Atyjától örökölte a motorsportok iránti rajongását is, már hétéves korában gokartozni kezdett, 2011 karácsonyára pedig saját gokartot is kapott, manapság elsősorban az akadémia korábbi növendékének, Charles Leclerc-nek drukkol.

Akadémistaként Weug részt vehet a Ferrari edzésprogramjában és lehetőséget kap arra is, hogy az egyik F4-es bajnokságban folytassa a pályafutását.

A győztes mellett a három döntős, a 17 esztendős francia Doriane Pin, a Brazíliát képviselő 14 éves Antonella Bassani és a 15 esztendős Julia Ayoub tesztlehetőséget kap a Ferrari márkakupás autója, a 488 Challenge EVO volánja mögött.

A Ferrari azt tervezi, hogy rendszeresítik a programot, így jövőre ismét válogatót tartanak női pilóták számára is. Jean Todt, az FIA elnöke köszönetet mondott az olasz gyártónak, hogy az FIA partnere lett ebben az „innovatív és pozitív kezdeményezésben”,

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke kulcsfontosságú pillanatnak nevezte ezt a Ferrari történetében.

„Maya Weug az év során velünk folytatja a fejlődést és egy F4-es bajnokságban is részt vesz, ami a Forma-1 felé vezető út első lépcsőfoka. Maya érkezése világos jelzése a Scuderia elkötelezettségének, hogy a motorsportok befogadóbbak legyenek, összhangban az egész Forma-1-es közösség által felkarolt kezdeményezéssel.”

Marco Matassa, az akadémia igazgatója kiemelte a győztes elszántságát a fizikális felkészülés terén és a versenyzéshez való hozzáállását. Elmondta, annak ellenére, hogy Weug eddig csak nagyon keveset vezethetett formulaautót, gyorsan felvette a tempót és rögtön meg tudta valósítani a neki adott instrukciókat.

„Sohasem fogom elfelejteni ezt a napot! – mondta Weug. – Nagyon boldog vagyok, hogy én lehetek az első női pilóta, aki csatlakozik a Ferrari Driver Academyhez. Az, hogy megnyertem a döntőt, ráébreszt, hogy helyes döntés volt követni az álmomat, hogy autóversenyző lehessek. Mindent bele fogok adni, hogy megmutassam az embereknek, akik hittek bennem, hogy megérdemelten viselem a Ferrari Driver Academy egyenruháját és alig várom, hogy Maranellóban elkezdhessem a felkészülést az első formulaautós szezonomra.”