Bottast nem érdeklik a fotelszakértők, ismét megpróbálja legyőzni Hamiltont

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Mercedes
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 13: Second placed Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP and third placed Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP hug in parc ferme during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 13, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas elmondta, szerinte kik azok a szurkolók, akik sokszor kritizálják őt, és azt is, hogy ebből miként próbál erőt meríteni Lewis Hamilton legyőzéséhez.

Könnyen lehet, hogy az idei évben lesz utoljára lehetősége Valtteri Bottasnak világbajnoki címet nyerni, ezzel együtt legyőzni csapattársát, Lewis Hamiltont. Noha a brit pilóta még nem hosszabbított szerződést a Mercedesszel, vélhetően folytatni fogja a versenyzést, ebben az esetben pedig a finn előtt ismét komoly feladat áll. Bottas az elmúlt években számtalanszor kapott kemény kritikát a rajongóktól amiatt, hogy csak nagyon ritkán tudja legyőzni Hamiltont. Ő ezt sok esetben nem érzi jogosnak.

Bottasnak az idén sem lesz könnyebb dolga Forrás: Getty Images/Motorsport Images

Először a 2019-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon lehetett észrevenni Bottason, hogy zavarják a kritikák. Ennek akkor emlékezetes módon adott hangot, és futamgyőzelme után a levezető körben elküldte a búsba azokat, akik nem hisznek benne. Ezt azóta megismételte, valamint többször elmondta, nem érti azokat, akik kritizálják. Most pedig kijelentette, ezek a kritikák még erősebbé is teszik.

– nyilatkozta az Autosportnak. – Próbálom elkerülni az ilyesfajta negativitást. Ugyanakkor mindegy, hogy mit csinál az ember, negativitás mindig lesz. Olykor több, máskor kevesebb. Ugyanez a helyzet a kritikával. De ez kétségtelenül motiváció arra, hogy bebizonyítsam, hogy az embereknek nincs igaza."

Bottas ugyanakkor továbbra sem igazán éri, hogy sokaknak mi szúrja a szemét vele kapcsolatban.

„Szerintem ezt korábban is elmondtam, olykor egyszerűen nem értem, hogy miért kapok ilyen kritikákat. Gyanítom, mindig van oka, de én nem tudom az okát. De persze én nem vagyok az ő helyükben, így azt sem tudom, mi jár a fejükben."

Nem könnyű az esetek többségében másodiknak lenni a csapattárs mögött, de Bottas nem adja fel Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Hamad I Mohammed

Úgy véli, leginkább azok kritizálják, akik csak felületesen szemlélik a Forma-1-et, mert akik tisztában vannak a sportággal, értik, hogy minden idők egyik legjobb pilótája ellen kell helytállnia. „Szerintem az emberek, akik tényleg igazán értik ezt a sportágat és odafigyelnek a részletekre és bele tudják képzelni magukat a pilóták helyzetébe, azok szerintem megértik.

Ha a számokat nézzük, Lewis a legsikeresebb pilóta az F1 történetében, nekem pedig hétvégéről hétvégére jó tempóval és következetességgel kell felvennem vele a versenyt. Úgyhogy igen, nem könnyű, de ez igazán motivál. A cél, hogy megpróbáljam legyőzni őt. Ez hajt előre, emiatt hajszolom magam, remélhetőleg egy magasabb szintre."

Bottasnak eddigi négy közös szezonjuk során még egyszer sem sikerült előrébb végeznie Hamiltonnál a pontversenyben, miközben csapattársa mind a négyszer világbajnok lett. Azt elismeri, hogy a hétszeres világbajnok teljesítménye olykor földöntúli magasságokba emelkedik, ám ilyenkor is próbálja megérteni, hogy miként tudná tartani vele a lépést.

Jól kijönnek, de a finnt bizonyára zavarja, hogy nem tudja legyőzni Hamiltont Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Voltak idők, amikor küszködtem annak a megértésével, hogy ez miként lehetséges, legyen szó egyetlen kanyarról, vagy egy egész etapról egy bizonyos pályán egy bizonyos keverékű gumin – utalt Hamiltonra. – De mindig vannak okok, mi pedig mindig megkeressük azokat. A legrosszabb úgy hagyni valamit, hogy az ember nem érti. Tudom, hogy a csapatnak okos mérnökei vannak, úgyhogy mindig megtalálják az okokat és magyarázattal szolgálhatnak nekem és megmondhatják, hogyan próbálhatok meg versenyre kelni vagy még jobban csinálni [azt, amit Hamilton csinál]."