Társoldalunk:
Hírlevél

Kitart a Sauber a Ferrari mellett, még nem tudni, milyen néven

2021.01.21. 18:21

Lapértesülés szerint a jelenleg Alfa Romeo Racing néven versenyző Sauber továbbra is a Ferrari motorjait használja majd, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a főszponzori együttműködés is folytatódik-e a 2022-es szezontól.

A Renault-val kapcsolatos pletykák ellenére az Autosport értesülése szerint a következő években is a Ferrari motorjait használja majd a jelenleg Alfa Romeo Racing néven futó Sauber. A svájci istálló 1997-től a Ferrari ügyfele, az együttműködés csak akkor szakadt meg, amikor 2006 és 2009 között a Sauber a BMW gyári csapataként működött, és várhatóan 2022-2025 között is folytatódik.

A Ferrari ügyfele maradhat az Alfa Romeo csapatát működtető SauberForrás: AFP/Jose Sena Goulao

Az esetleges változás azért merült fel, mert az Alfa Romeo anyavállalata, az FCA beolvadt a Stellantis nevű új autóipari konszernbe, és egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az eladások terén küszködő márka sorsa. A Renault-nak közben egyetlen ügyfele sincs a Forma-1-es csapatok között, csupán a gyári istállót látja el erőforrásokkal. 

Azt továbbra sem tudni, hogy a Ferrarihoz a tulajdonosi kör révén kötődő, de külön entitásként működő Alfa Romeo a Sauber főszponzora marad-e, viszont a szaklap szerint a svájciak 2022-es autóját a Ferrari-motorhoz és sebességváltóhoz tervezik, mert a csapat tulajdonosai inkább a már járt utat követik, és nem változtatnak a jól ismert beszállítón.

A Sauber az évek során többször együttműködött a Ferrarival a pilótanevelés terén is, Hinwilben kezdte meg F1-es pályafutását Charles Leclerc, és jelenleg a csapat tagja Antonio Giovinazzi, a Ferrari korábbi tesztpilótája is. Idén viszont a Ferrari a Haashoz küldte Mick Schumachert és az amerikai istálló kiszolgálására külön részleget is felállítanak Maranellóban.

Azt még nem tudni, hogy az Alfa Romeo marad-e a mezőnyben 2022-tőlForrás: Sauber Group

Ez is arra utalt, hogy a Sauber esetleg kikerül a Ferrari érdekköréből, de az olaszok érdeke is a közös folytatás, részben a motorszállítás, részben a sportágban folyamatos csatározások miatt, hiszen az ügyfélcsapatok általában a beszállítóiknak kedvezően szavaznak különböző ügyekben, ezért nagy hiányosság lenne, ha a Scuderia elveszítene egy szövetségest.

Az értesülést az RTL és a Corriere della Sera is közölte, az olasz lap szerzője, Daniele Sparisci szerint a Sauber kapott ajánlatot a Renault-tól is, amit tanulmányoztak, de Maranellóban biztosak abban, hogy létrejön a szerződéshosszabbítás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK