Társoldalunk:

Leesett Pérez álla első red bullos napján, élete lehetőségeként tekint az idei évre

2021.01.20. 17:10

Nagy várakozásokkal vágott bele a red bullos kalandba Sergio Pérez, az energiaitalosok Forma-1-es istállójának új szerzeménye. A mexikói pilótát lenyűgözte a csapat főhadiszállása, és már új ötletekkel felvéretezve várja, hogy világbajnoki címhez segítse új munkaadóját.

Túl van első munkanapján a Red Bull Milton Keynes-i központjában az istállóhoz az idei szezonra a Racing Pointtól érkező Sergio Pérez. A 30 esztendős mexikói pilótát lenyűgözte az együttes főhadiszállása, ahol megismerkedett a mérnökökkel és már szimulátorozott is. Az F1-ben tizenegyedik szezonját kezdő egyszeres futamgyőztes élete nagy lehetőségeként tekint arra, hogy a Red Bullnál versenyezhet, és megígérte, mindent meg fog tenni azért, hogy segítse a csapatot.

Pérez üléspróbán a Red Bullnál - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Őrület belegondolni, hogy ez lesz a 11. szezonom a Forma-1-ben, de azt kell mondanom, nagyon gyorsan mennek az évek" – nyilatkozta a Red Bull honlapjának.

Pérez 2011-ben, a Sauber színeiben mutatkozott be az F1-ben, majd miután két évet eltöltött a svájci istállónál, 2013-ra a McLarenhez igazolt. A wokingiak azonban pont hullámvölgybe kerültek abban az évben, így nem sikerült bizonyítania, úgyhogy 2014-re a Force Indiához szerződött, és egészen az idei szezonig ott is maradt (a csapatot időközben átnevezték Racing Pointra). A red bullos lehetőség akkor érkezett, amikor a bikások Alex Albon lefokozása mellett döntöttek.

Pérez elárulta, korábban nem is gondolta volna, hogy ennek a csapatnak a tagja lehet.  

„Azt gondoltam, hogy esélyem sincs csatlakozni hozzájuk, mivel nem voltam tagja a junior programjuknak, de amikor jött a lehetőség, megragadtam. Egy álmom vált valóra. Amikor felveszem a red bullos pólómat vagy iszom egy doboz Red Bullt, arra gondolok, hogy »wow, ez az a márka, amelynek vezetek.« Elképesztő, még mindig nehezen hiszem el. Ez egy olyan lehetőség, amelyért több mint 15 éven át olyan keményen dolgoztam. A megfelelő időben jött, készen állok rá és két kézzel fogom megragadni."

Christian Hornerrel már dolgozott együtt - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Pérez elismerte, hogy még szoknia kell a környezetet, mivel hét évig volt korábbi állomáshelyén. Nem győzte ugyanakkor méltatni azt, ami a gyárba érve fogadta. „Nyilván miután hét szezont eltöltöttem egy csapatnál, ez nagyon másnak érződik. Olyan, mint amikor egy kutya új családhoz kerül. Az évek alatt hozzászokott a családjához, majd hirtelen jön a változás. De meg kell mondanom, kezdem magam nagyon kényelmesen érezni itt. Ez egy fantasztikus csapat, nagyon egységes. Úgy látom jól fogunk szórakozni."

Elképesztő a Red Bull-család tagjának lenni. Amikor az ember megérkezik ide, látva az infrastruktúrát, az emberek számát és rátermettségét, azonnal rájön, hogy miért ilyen sikeresek. Bizonyos módon nagyon más, mint a korábbi csapataimnál. A szervezet borzasztóan nagy, nagyon sok az ember és lenyűgözőek az erőforrások. Alig várom, hogy pályára lépjek."

Nem minden csapattag ismeretlen ugyanakkor a számára, hiszen Christian Hornerrel már dolgozott együtt, amikor a Red Bull csapatfőnökének GP2-es csapatánál, az Ardennél versenyzett 2009-ben. „Őrület belegondolni, hogy 12 év után ismét együtt fogunk dolgozni. Csodálom Christiant. Mindenek előtt fantasztikus személyiség, valamint nagyszerű csapatvezető. Nagyszerű idők állnak előttünk."

Úgy érzi, hogy készen áll élete nagy lehetőségére - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Pérez reméli, hogy jó eredményekkel vissza tudja fizetni a Red Bullnak, hogy megadták neki az esélyt arra, hogy nagy csapatban versenyezzen. „Mindig a maximumra törekszem, tavaly pedig végre olyan autóm volt, amivel egy kicsit jobban meg tudtam mutatni magam, az emberek pedig láthatták, hogy mire vagyok képes. De most jött el a nagy lehetőségem. Minden aspektusból nézve fel kell lépnem a következő lépcsőfokra, és úgy hiszem, készen állok rá. Az egyetlen dolog, ami eddig hiányzott, a lehetőség. Most megkaptam, innen rajtam múlik, hogy élek-e vele. Biztosra fogok menni, hogy túlteljesítsek. Ha olyan autónk lesz, amellyel bajnoki címet lehet nyerni, biztosra fogok menni, hogy nyerjük is meg. Ha pedig nem, és olyan autónk lesz, ami csak a harmadik helyre jó, biztosra fogok menni, hogy másodikak legyünk."

Tapasztalatából a Red Bull is profitálhat - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Persze nem csak a Red Bull adhat valamit Péreznek, hanem 11 szezonnyi tapasztalatával a mexikói is hasznos lehet új csapatának. „Rengeteg tapasztalatot és tudást hozhatok. Különböző csapatoknál és időszakokban vezettem a Forma-1-ben, és szerintem tudom, hogy mire van szükségem. Úgy érzem, hogy előrevihetem a csapatot bizonyos területeken azzal, hogy kommunikálok velük. Szerintem tudjuk az irányt.

Nyilván először vezetnem kell az autót, de már volt néhány jó ötlet, amit megosztottunk egymással, és amelyekből remélhetőleg teljesítményt nyerhetünk a pályán."  

A 30 esztendős pilóta már vezethette a Red Bull szimulátorát, valamint találkozott a sztártervező Adrian Newey-val is, akivel szerinte „igazi kiváltság" együtt dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK