Törölhetik a Monacói, az Azeri és a Kanadai Nagydíjat, az F1 tagad

Forma-1, Monacói Nagydíj, csütörtök
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 23: (EDITORS NOTE: Image was created using a variable planed lens.) Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during practice for the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 23, 2019 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) *** BESTPIX *** // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1ZE453TS92111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint idén sem rendezik meg a Monacói, az Azeri és a Kanadai Nagydíjat, sőt, néhány helyen arról írnak, hogy minden utcai futamot törölnek. Az F1 szóvivője szerint azonban az információ nem valós.

Az már biztos, hogy a 2021-es idény sem zajlik le az eredeti versenynaptár módosítása nélkül, hiszen az Ausztrál Nagydíjat ősszel rendezik meg, és a sanghaji versenyt sem tartják meg az eredeti időpontban. Ellenben Imolába (jelen állás szerint) biztosan, Portimaóba pedig valószínűleg ismét ellátogat a mezőny. Jean Todt, az FIA elnöke azonban úgy véli, lesz még változás a programot illetően.

Ismét elmaradhat a Monacói Nagydíj Forrás: Red Bull Content Pool

A holland Formula1.nl pedig már tudni véli, hogy mi lesz a következő bejelentés. A portál értesülései alapján ugyanis a Monacói, az Azeri és a Kanadai Nagydíjat nemhogy elhalasztják, hanem rögtön törlik is. A 2020-as idényben a három esemény egyikét sem sikerült megtartani.

A májusra tervezett monte-carlói, illetve a mostani versenynaptár szerint júniusban rendezendő bakui verseny egyaránt klasszikus értelemben vett utcai eseménynek minősül, ezért az előkészületeket hónapokkal a viadal előtt kell megkezdeni.

A szervezők viszont nem szeretnének kockáztatni, és időben dönteni akarnak az esemény sorsáról. Ami a miniállamot illeti, a Franciaországban bevezetett szigorú intézkedések miatt a január végi Monte-Carlo-ralit már törölték.

Kanada ideiglenesen lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, és ott is szigorú törvények vannak érvényben. A másik két helyszínhez hasonlóan a lelátók, a paddock, valamint a vendéglátóegységek építését hamar el kell kezdeni.

A portál úgy tudja, hogy bejelentés februárban várható, és ebben az esetben a tavaly is beugró pályák térhetnek vissza. Egészen pontosan májusban Isztambulba, júniusban pedig Mugellóba, majd a Nürburgringre látogat a mezőny.

Ha az értesülések helytállóak, visszatérhet a mugellói aszfaltcsík Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Egyes helyeken már az jelent meg, hogy az utcai versenyeket törölhetik, azaz Monaco és Baku mellett a Szingapúri, valamint a dzsiddai Szaúd-arábiai Nagydíjnak mondhatunk búcsút. A Forma-1 azonban tagadta, hogy jelenleg további változtatások lennének tervben. „Kialakítottuk a módosított 2021-es versenynaptárat, egyéb változás nem lesz – idézi az F1 szóvivőjét a Racefans. – A szóbeszéd, miszerint az utcai futamokat nem rendezik meg, teljesen hamisak.”