Társoldalunk:

Törölhetik a Monacói, az Azeri és a Kanadai Nagydíjat, az F1 tagad

2021.01.17. 12:33

Sajtóértesülések szerint idén sem rendezik meg a Monacói, az Azeri és a Kanadai Nagydíjat, sőt, néhány helyen arról írnak, hogy minden utcai futamot törölnek. Az F1 szóvivője szerint azonban az információ nem valós.

Az már biztos, hogy a 2021-es idény sem zajlik le az eredeti versenynaptár módosítása nélkül, hiszen az Ausztrál Nagydíjat ősszel rendezik meg, és a sanghaji versenyt sem tartják meg az eredeti időpontban. Ellenben Imolába (jelen állás szerint) biztosan, Portimaóba pedig valószínűleg ismét ellátogat a mezőny. Jean Todt, az FIA elnöke azonban úgy véli, lesz még változás a programot illetően. 

Ismét elmaradhat a Monacói NagydíjForrás: Red Bull Content Pool

A holland Formula1.nl pedig már tudni véli, hogy mi lesz a következő bejelentés. A portál értesülései alapján ugyanis a Monacói, az Azeri és a Kanadai Nagydíjat nemhogy elhalasztják, hanem rögtön törlik is. A 2020-as idényben a három esemény egyikét sem sikerült megtartani.

A májusra tervezett monte-carlói, illetve a mostani versenynaptár szerint júniusban rendezendő bakui verseny egyaránt klasszikus értelemben vett utcai eseménynek minősül, ezért az előkészületeket hónapokkal a viadal előtt kell megkezdeni. A szervezők viszont nem szeretnének kockáztatni, és időben dönteni akarnak az esemény sorsáról. Ami a miniállamot illeti, a Franciaországban bevezetett szigorú intézkedések miatt a január végi Monte-Carlo-ralit már törölték.

Kanada ideiglenesen lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, és ott is szigorú törvények vannak érvényben. A másik két helyszínhez hasonlóan a lelátók, a paddock, valamint a vendéglátóegységek építését hamar el kell kezdeni.

A portál úgy tudja, hogy bejelentés februárban várható, és ebben az esetben a tavaly is beugró pályák térhetnek vissza. Egészen pontosan májusban Isztambulba, júniusban pedig Mugellóba, majd a Nürburgringre látogat a mezőny.

Ha az értesülések helytállóak, visszatérhet a mugellói aszfaltcsíkForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Egyes helyeken már az jelent meg, hogy az utcai versenyeket törölhetik, azaz Monaco és Baku mellett a Szingapúri, valamint a dzsiddai Szaúd-arábiai Nagydíjnak mondhatunk búcsút. A Forma-1 azonban tagadta, hogy jelenleg további változtatások lennének tervben. „Kialakítottuk a módosított 2021-es versenynaptárat, egyéb változás nem lesz – idézi az F1 szóvivőjét a Racefans. – A szóbeszéd, miszerint az utcai futamokat nem rendezik meg, teljesen hamisak.”