Russellnek a Mercedes tanította meg, mennyire könyörtelen a Forma-1

Forma-1, George Russell, Mercedes, Szahíri Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 06: George Russell of Great Britain and Mercedes GP prepares to drive on the grid before the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 06, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
George Russell sokkal többet köszönhet a Mercedesnek annál, mint a tavalyi Szahíri Nagydíjon történt beugrás Lewis Hamilton helyén. A Williams 22 éves pilótája korán megtanulta, hogy nem elég pusztán gyorsnak lennie.

A Mercedes támogatottjaként George Russell nem csak azt tanulta meg az évek során, hogy miként legyen gyors és következetes a pályán, hanem arról is képet kapott, hogy mi kell ahhoz, hogy komplett Forma-1-es pilóta legyen. Mivel a 22 esztendős brit már junior korában is többször tesztelt a sportág jelenlegi korszakának legjobbjával, kijelenthető, hogy a legjobbtól leshetett el, amit csak tudott.

A Mercedestől sokat tanult Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„A tartalékpilótaként a Mercedesszel töltött napok alatt megtanultam, hogy sokkal több dologból áll komplett F1-es pilótának lenni, mint beugrani az autóba és a lehető leggyorsabban vezetni – nyilatkozta az Autocarnak. – A lehetőség, hogy ez a csapat vett körül, ráébresztett, hogy miként kell fejlődnöm technikai és marketing oldalról is, hogy emberként és pilótaként is teljesebb legyek."

Russell a tavalyi Szahíri Nagydíjon élete lehetőségét kapta, amikor helyettesíthette a koronavírusos Lewis Hamiltont, és tökéletesen helyt is állt, ami után sokan már az idei évre a Mercedes ülésébe vizionálták. Ő azonban nem bízza el magát, és folyamatosan igyekszik fejlődni.

A korán pedig a 2017-es, GP3-as bajnoki címmel végződő szezont jelenti, amelynek elején saját elmondása szerint még érzett nyomást amiatt, hogy bizonyítson az őt támogató Mercedesnek, utána azonban megváltozott a hozzáállása. „A 2017-es év során volt egy pont, amikor átkapcsolt az agyam. Azt mondtam magamnak, »okkal vagyok itt, nem csak úgy kiválasztottak«. A Mercedes nem igazol le évente 15-20 fiatal pilótát. Akkoriban én három fiatal egyike voltam. Tudtam, hogy csak a képességeimhez mérten a lehető legjobb munkát kell végeznem."

Russell GP3-as pilótaként teszteli a Mercedest a 2017-es Magyar Nagydíj utáni teszten, a Hungaroringen Forrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

Különben is nem kellett a Mercedesnek vagy másnak nyomás alá helyeznie őt, a legnagyobb elvárást ugyanis ő támasztja saját magával szemben. „Mindig én helyeztem magamra a legnagyobb nyomást. Tudom, hogy mit akarok elérni, ezért pozitívumként tekintettem arra, hogy kapcsolatba kerültem a Mercedesszel. Talán még élveztem is az extra nyomást, hogy tudtam, minden szem rám szegeződik."