Társoldalunk:

Meghalt Jürgen Hubbert, aki visszavitte a Mercedest a Forma-1-be

2021.01.15. 19:43

Január 12-én, 81 éves korában meghalt Jürgen Hubbert, a Mercedes korábbi igazgatója, aki a DaimlerChrysler igazgatótanácsának tagjaként négy évtizedes távollét után visszavitte a Mercedest a Forma-1-be. A márka azóta a sportág meghatározó szereplője lett.

Meghalt Jürgen Hubbert, adta hírül a Mercedes-Benz márka anyavállalata, a Daimler AG. A mérnöki végzettségű szakember 81 éves volt, nyugdíjazása után is a gyárnak is otthont adó Sindelfingenben élt, ahol 2021. január 12-én hunyt el.

Hubbert nélkül Hamilton sem lehetne most a Mercedes hétszeres világbajnokaForrás: AFP/Alexander Nemenov

Hubbert 18 évig volt az akkor DaimlerChrysler néven működő vállalat igazgatótanácsának tagja, azon belül a Mercedes-Benz márka vezetője. 1965-ben szerzett mérnöki diplomát a stuttgarti egyetemen, majd még abban az évben csatlakozott a Daimler-Benzhez, ahol 2004-es nyugdíjazásáig dolgozott, az évek során egyre magasabb pozícióban.

A német szakember irányítása idején a Mercedes fokozatosan visszatért a nemzetközi pályaversenyzésbe, miután az 1955-ös Le Mans-i katasztrófa után minden gyári szerepvállalástól tartózkodtak. 1988-tól az eredeti DTM-ben és a C csoportos sportautó világbajnokságban is megjelentek, majd az utóbbiban szereplő csapattal, a Sauberrel az F1-es visszatérésre is készültek.

Ez az eredeti formában nem valósult meg, a Mercedes csak motorokat adott a svájci istállónak (és közben az egyik protezsáltjuk, Michael Schumacher is kicsúszott a kezükből), de 1995-től a McLaren gyári partnerévé váltak. Az együttműködés itt is nehezen indult, az első futamgyőzelmek csak 1997-től jöttek, de 1998-ban egyéni és konstruktőri, 1999-ben pedig újabb egyéni címet nyertek Mika Häkkinen révén.

Hubbert a Forma-1 sportpolitikai színterén is erős volt, ő vezette az egyik szakadár mozgalmat, ami Grand Prix World Championship néven elszakadt volna az F1-től és Bernie Ecclestone-tól, de a felek végül megállapodásra jutottak.

Ron Dennis, Norbert Haug, Hubbert és Mario Illien az 1998-as Magyar NagydíjonForrás: Getty Images/Mark Thompson

Közben természetesen az autóiparban is jelentős sikereket ért el, az ő irányítása alatt készült el az első A-osztály, a majd GLE (M-osztály), a ma már nem létező, de akkoriban ismert CLK, valamint az egész Smart márka.

„Jürgen Hubbert volt Mister Mercedes. Becsülettel, innovatív szellemmel és nagy sikerrel örökre átformálta a Mercedes-Benzt. Vezetőként képes volt bevonni és motiválni a csapatait a technológia iránti szenvedélyével és a maga felé támasztott legmagasabb elvárásokkal. Az egész Mercedes-család örökké tisztelni fogja őt, hálásak vagyunk sokévnyi jó munkájáért és tisztelni fogjuk az emlékét” – nyilatkozta Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK