Jürgen Hubbert megakadályozhatta volna Schumacher ferraris sikereit?

Forma-1, Japán Nagydíj, 2000, Mika Häkkinen, Mercedes, Michael Schumacher, Ferrari
8 Oct 2000: Michael Schumacher of Germany and Ferrari celebrates on the podium after winning the formula one world championship at the Japanese Grand Prix at Suzuka, Japan. Mandatory Credit: Mark Thompson/ALLSPORT
Vágólapra másolva!
Akár egyszemélyben átírhatta volna a Forma-1 és a Ferrari történelmét a néhány nappal ezelőtt meghalt Jürgen Hubbert, aki a Mercedes korábbi igazgatójaként a McLaren pilótájává tehette volna Michael Schumachert.

Január 12-én, életének 81. évében elhunyt a Mercedes F1-es visszatérésében kulcsszerepet játszó Jürgen Hubbert, a márka korábbi igazgatója. A német szakember 2004-es visszavonulásáig rendszeresen, utána pedig időről időre tűnt fel a paddockban, tette mindezt az 1995-től 2014-ig Mercedes motorokat használó McLaren kötelékében. Időszaka alatt a Mercedes két egyéni és egy konstruktőri világbajnoki címet nyert a McLarennel, de nem zárható ki, hogy ennél nagyobb sikereket is elérhetett volna, mégpedig Michael Schumacherrel.

Hubbert rendszeresen jelen volt a bokszban és a McLaren pitwallján Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Bryn Lennon

Köztudott, hogy az F1-es bemutatkozása előtt a Mercedes által támogatott, 2010-es visszatérése után a stuttgartiak gyári csapatával végül a királykategóriában is versenyző Schumachernek legalább kétszer lett volna lehetősége a McLarenhez szerződni. Előbb 1995-ben, a Benettontól való távozása után tárgyalt a wokingiakkal, majd Ron Dennis elmondása szerint 1998-ban is közel állt ahhoz, hogy Mika Häkkinen csapattársa legyen.

Schumacher 1996-ra azonban a Ferrarit választotta, majd később is kitartott a Scuderia mellett, amellyel 98 júliusában 2002-ig szóló szerződést írt alá. Eleinte ugyanakkor nem sok örömben volt része a Scuderiával, miután 1997-ben és 1998-ban is az utolsó futamon bukta el a vb-címet (utóbbi évben az Adrian Newey által tervezett, a mezőny legjobb autójának számító McLaren MP4/13 ellen), 1999-ben pedig kettős lábtörése akadályozta meg abban, hogy ismét összecsapjon Häkkinennel.

Schumacher éveken át hiába próbálkozott, többszöri nekifutásra sem tudott világbajnok lenni a Ferrarival Forrás: Getty Images/Michael Cooper

Egészen másképp is alakulhattak volna azonban ezek az évek, ezáltal a Forma-1 történelme és Michael Schumacher karrierje is, a német Sport1.de szerint ugyanis

Hubbert és a Mercedes bármikor érvényesíthette volna a még az F1 előtt Schumacherrel kötött juniorszerződésben foglaltakat, és "hazahívhatta" volna a német pilótát.

Amennyiben ezt megteszi, Schumacher világbajnoki címeket nyerhetett volna a Mercedesnek ahelyett, hogy a Ferrarinál építi fel a 2000-es évek elejére legyőzhetetlenné vált sikercsapatot.

Hubbert ezt azonban soha nem lépte meg, mivel nem akart beleavatkozni Schumacher karrierjébe, sőt, miután a 2000-es Japán Nagydíjon a német pilóta felért a csúcsra a Ferrarival, úgy nyilatkozott, hogy egykori védencük szerinte már soha nem vezet majd a Mercedesnek.

Ellenfelek helyett Häkkinen és Schumacher 1999-re akár csapattársak is lehettek volna Forrás: AFP/Patrick Hertzog

„Nem hiszem, hogy Michael Schumacher valaha ismét Mercedesszel fog versenyezni – idéz a BBC korabeli cikke Hubbert-t. – Azzal, hogy megnyerte a világbajnoki címet a Ferrarival, halhatatlanná vált Olaszországban. Valószínűleg tiszteletben fogja tartani a szerződését, ami 2002-ben jár le, utána pedig eldönti, hogy mihez kezd, de szerintem a Mercedesnél nincs jövője. Ideje véget vetni ennek a kérdésnek egyszer és mindenkorra. Michael velünk kezdte a karrierjét, nálunk nőtt fel, ezalatt pedig barátok lettünk.

Hubbert egy érdekes indokot is mondott arra, hogy miért éri meg jobban a Mercedesnek, ha Schumacher nélkül nyer. „Németországban Schumacher bármi másnál fontosabb. Ebből az okból kifolyólag számunkra kétségtelenül fontosabb ellene nyerni, mint vele."

Hubbert jóslata végül nem jött be, mert bár nem úgy, ahogy ő gondolta, de Schumacher végül mégis versenyzett Mercedesszel a Forma-1-ben Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Schumacher végül 2002 után is maradt a Ferrarinál és hétszeres világbajnok lett, a McLarenhez váltása pedig többet nem került szóba komolyan, Hübbert egy 2004-es, a Manager Magazin TV-nek adott interjúban azonban még egyszer cáfolta, hogy Schumachert elcsábítanák a McLarenhez, mondván a fizetése amúgy is túl magas lenne nekik. Mint tudjuk, a sors végül mégis visszavitte a gyökereihez a hétszeres világbajnokot, aki 2010 és 2012 között 58 futamon állt rajhoz az F1-be gyári csapattal beszálló Mercedes színeiben.