Vágólapra másolva!
Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke szerint a megfelelő autóval Charles Leclerc felveheti a versenyt Lewis Hamiltonnal, és bár emberileg nagyra tartja Sebastian Vettelt, úgy vélte, ideje volt lecserélni őt.

Lewis Hamilton jövője továbbra is megoldatlan kérdés a Forma-1-ben, de a Mercedes vezetőinek attól nem kell tartaniuk, hogy a mezőny leghíresebb csapata, a Ferrari esetleg ajánlatot tenne a hétszeres világbajnoknak. Hamiltont a pályafutása során többször is hírbe hozták a maranellói istállóval, de novemberben elmondta, komolyan nem merült fel benne az átigazolás gondolata.

Hamilton nem került igazán közel ahhoz, hogy a Ferrari pilótája legyen Forrás: Getty Images/Dan Istitene

„Alkalmanként beszéltünk egymással, de nem jutottunk túl azon, hogy felmérjük a lehetőségeket, és azok nem voltak megfelelők – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak. – A helyzetünk sohasem passzolt. Szerintem fontos az időzítés és a dolgok végül okkal történnek. Az elmúlt szezonok során a szerződésem mindig máskor járt le, mint a többieké, így alakult.”

A 36 esztendős sportoló messze a mezőny legsikeresebb tagja és a Ferrari rendszerint megszerzi az aktuális korszak legjobbjait,

a Forma-1 történetének szinte minden sikergyárosa megfordult Maranellóban, de akadnak azért kivételek is, például Hamilton hőse, a háromszoros világbajnok Ayrton Senna, bár a halála előtt ő is egyeztetett a Ferrarival.

Hamilton viszont úgy tűnik, nem tervezi ezt és Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke is arra utalt, hogy a két fél talán sohasem megy tovább annál, hogy Hamilton legalább két utcai Ferrarit is vásárolt magának. Binottónak emiatt nincs hiányérzete.

„Nem hiszem, hogy bánni fogjuk, mert végül is döntöttünk, és amikor meghoztuk a döntéseket, azokat tartottuk helyesnek. Manapság van egy fantasztikus pilótánk Charles [Leclerc] révén, akibe a Ferrarinál rengeteget fektettünk – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Szerintem nagyon tehetséges. Ha megfelelő autót kap, meggyőződésem, hogy Lewis Hamilton kihívója lehet.”

Binotto (középen) Vettelről (balra) lemondott, Leclerc-t viszont nagyra tartja Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Binotto 2019 óta a Ferrari csapatfőnöke, tavaly ő közölte Sebastian Vettellel, hogy a 2020-as szezon után nem hosszabbítják meg a szerződését. Kitart amellett, hogy jól tették, hogy elküldték a négyszeres világbajnokot.

A svájci szakember emlékeztetett, hogy Carlos Sainz érkezésével a Ferrari idei felállása a legfiatalabb lesz 1968 óta, de Sainz és Leclerc „nagyon erős, tehetséges” és fiatal korul ellenére tapasztaltak az F1-ben, ezért elégedett a választással. Kiemelte, hogy mindkét versenyző egyenlő feltételeket kap a bizonyítása.

„Nincs első és másodikszámú [pilóta], egyenlő lehetőségeket kapnak, a szezon elején biztosan – erősítette meg. – Örömmel engedem őket küzdeni. A megszokottak szerint a csapat pontjait kell optimalizálnunk, és ilyenkor normális esetben a pilóták pontjaival is ez történik. A csapat pontszerzése a legfontosabb.”

„Majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok a szezon előrehaladtával, a pilóták milyen célokat érhetnek el, és kell-e másik stratégiát választanunk, de a szezon elején szabadon küzdhetnek.”