Claire Williams nem engedte volna Russellnek, hogy helyettesítse Hamiltont

Forma-1, George Russell, Mercedes, Szahíri Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 06: George Russell of Great Britain and Mercedes GP prepares to drive on the grid before the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 06, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
George Russell tavaly év közben nem gondolta volna, hogy a Williams elengedi őt a Mercedeshez, ha helyettesíteni kell Lewis Hamiltont vagy Valtteri Bottast, mivel az istállót korábban tulajdonló Williams-család kizárta ezt az eshetőséget. Az új tulajdonos azonban másképp tett.

Sokan már biztosra veszik, hogy 2022-től George Russell a Mercedes versenyzője lesz. A tavalyi Szahíri Nagydíjon a koronavírusos Lewis Hamilton helyére beugró és kiválóan teljesítő fiatal brit pilóta az idei szezont a Williamsnél kezdi, és hacsak valami váratlan dolog nem történik, ott is fejezi be, jövőre azonban átveheti Valtteri Bottas helyét. Russell ugyanakkor még egyáltalán nem foglalkozik ezzel.

Russell egyetlen hétvége alatt bizonyította, hogy elég érett a topcsapatnál versenyzéshez Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

„Nem, nem mondták meg, hogy mit kell tennem – nyilatkozta az Autosportnak arra a kérdésre, hogy mik a Mercedes elvárásai vele szemben 2021-re. – Jelenleg csak tiszteletben tartok mindenkit a Williamsnél, és egyszerűen csak mindent bele fogok adni a csapatért, ahogyan ők tették értem az elmúlt két évben."

Russell kiemelte, hogy lehet, hogy most magasan van az ázsiója és sokan még Hamilton utódjának is el tudják képzelni, az F1-ben azonban – ahogyan a mondás tartja – kis túlzással mindenki annyira jó, amennyire a legutóbbi futama. „Nem szeretek a jövőmről gondolkodni. A sport hihetetlenül gyorsan változik, miként a pilóták megítélése és reputációja is az emberek szemében. És ahogy láttuk, külső tényezők is közrejátszhatnak."

A Williamsnél harmadik F1-es szezonját kezdő versenyző a tavalyi év közepén álmodni sem mert volna arról, ami Szahírban történt vele, sőt, még azt is kizártnak tartotta, hogy adott esetben beülhet a Mercedesbe. „Nem is gondoltam volna, hogy ez lehetséges. Azt sem gondoltam volna, hogy lehetséges lenne tartalékként beülnöm a Mercedesbe."

Ha nincs a kerékcserés baki, Russell nyerhetett volna Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Mindez azért is érdekes, mivel 16 éves kora óta a Mercedes juniorja. A Williams-istállót korábban tulajdonló Williams-család

azonban Russell szavai alapján nem engedte volna őt el Bahreinben, hogy beugorjon Hamilton helyére.

„Beszéltünk erről a múltban és azt mondták, hogy ki van zárva. Szerencsére azonban az új tulajdonosok nagyon nyitottak voltak és szerették volna megadni nekem ezt a lehetőséget. Elképzelhető, hogy amiatt is, hogy miként teljesítek. Úgyhogy nem is gondoltam, hogy megkaphatom a lehetőséget, ha Lewis és Valtteri kihagy egy versenyt."

Az új tulajdonos azonban teljesen másképp állt a kérdéshez, Simon Roberts csapatfőnök pedig még sajnálta is, hogy Russell nem maradhatott az autóban az Abu-dzabi Nagydíjra, hogy megpróbálja megszerezni a Szahírban elmaradó győzelmet.

A Szahíri Nagydíjat a második helyről rajtolva simán megnyerhette volna, ha nincs a Jack Aitken balesete miatt pályára küldött biztonsági autó és a Mercedes elrontott kerékcseréje. Így végül ez nem jött össze, viszont defektje előtt a pályán megelőzte Valtteri Bottast, tovább erősítve a helyzetét egy jövőbeni versenyzői üléshez. Elmondása szerint pedig nem is olyan nagy gond, hogy végül nem nyert, mert így megmutathatta, hogy mire képes.

Az idén továbbra is a Williamsszel kell boldogulnia Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Nem emészt belülről, mert úgy fogom fel, hogy már az is győzelemmel ért fel, ahogyan alakult a verseny. Ezt próbálom mondani magamnak, hogy túltegyem magam a csalódottságon, hogy nem lett meg a győzelem.

Jól alakult a futam, mindent az irányításunk alatt tartottunk, aztán hirtelen az ötödik helyen találtam magam, és a csapattársam elém került, akiről tudtam, hogy elképesztően nehéz lesz megelőzni."