Társoldalunk:
Hírlevél

Apja szerint senki sem kritizálná Lance Strollt, ha nem az ő csapatában versenyezne

2021.01.13. 11:47

Előnyei mellett hátrányai is vannak annak, ha az ember milliárdos apja támogatásával jut el a Forma-1-be. Az Aston Martinnál versenyző Lance Stroll is megtapasztalta ezt, édesapja szerint azonban nem miatta, hanem a teljesítménye miatt tagja a mezőnynek.

Az idén a Racing Pointból Aston Martinná átvedlő istállónál Sebastian Vettel csapattársaként rajthoz álló Lance Strollt az utóbbi években számtalanszor érte az a kritika, hogy csak milliárdos édesapja pénze miatt szerepelhet a Forma-1-ben. A 22 esztendős kanadai pilóta 2017-ben, Forma-3-as Európa-bajnokként mutatkozott be a Williams színeiben, 2019-ben pedig úgy került a Racing Pointhoz, hogy az apja vezette konzorcium megvásárolta a csapatot. Idősebb Stroll szerint ugyanakkor fia tavalyi teljesítménye megmutatta, nem véletlenül van itt.

2017-ben hatalmas eredményt ért el a Williamsszel BakubanForrás: Picture-Alliance/AFP

Stroll 18 évesen, mindössze két évnyi formaautós tapasztalattal a háta mögött lett F1-es pilóta, majd a 2017-es Azeri Nagydíjon minden idők legfiatalabb dobogósává vált a királykategóriában. Ettől eltekintve azonban nem sok sikerben volt része, a Willams 2018-as visszaesése pedig borzasztóan gyenge második idényt eredményezett, amely során saját képességeit is megkérdőjelezte.

A 2019-es szezonra azonban sikerült csapatot váltania, miután apja megvásárolta a Force Indiát és átkeresztelte Racing Pointra.

Ekkor is rengeteg kritika érte, mivel az istálló Esteban Ocontól vált meg, hogy helyet csináljon neki.

Tavalyelőtt mindössze három ponttal kapott ki a nála jóval rutinosabb Sergio Péreztől, 2020-ban azonban már 50 pont volt a differencia. Két dobogós helyezés azonban így is összejött neki, előbb Monzában, majd a Szahíri Nagydíjon.

Stroll és Pérez a 2019-es Ausztrál NagydíjonForrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

A Racefansnek adott interjúban idősebb Stroll úgy véli, fia „egyszerűen a pályafutása során nyújtott teljesítményével" igazolta helyét az idén már Aston Martinként szereplő csapatban „onnan kezdve, hogy minden rekordot megdöntve bajnok lett a Forma-3-ban." Lawrence Stroll szerint leginkább pedig a tavalyi idény a bizonyíték fia rátermettségére, mivel a 2019-es Mercedesre épülő autóval több jó futama is volt, Törökországban pedig megszerezte pályafutása első pole pozícióját.

„Mindannyian tudjuk, hogy esőben minden a pilótáról szól – utalt az isztambuli időmérőre a kanadai milliárdos. – Az ilyen körülmények kiiktatják az autók közötti különbségeket, és mindent a versenyző kezébe helyeznek.

Szerintem magáért beszélt a törökországi pole-ja és rengeteget elmondott róla, ahogyan az is, hogy 30 körön át vezette a futamot."  

Emellett a két dobogót is megemlítette, az Olasz Nagydíjjal kapcsolatban pedig azt mondta, „valószínűleg megnyerhette volna a monzai futamot, ha nincs az újabb rajt, amelynél a pálya piszkosabb oldaláról indult. Mind tudjuk, hogy ez mit jelent, kipörögtek a kerekei, de így is dobogós lett."

Monzai dobogója utánForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Lance Stroll Lewis Hamilton büntetésével valóban az élre állt volna, ha meg tudja tartani a második helyet a Charles Leclerc balesetét követő új rajtnál, Lawrence Stroll azt azonban bizonyára elfelejtette, hogy fia eleve a szerencsének köszönhetően keveredett a második helyre, mivel eltolt taktikája miatt ő volt az egyedüli, aki nem állt ki kereket cserélni az élmezőnyben, a piros zászló pedig a legjobbkor jött neki, ráadásul a szabályok értelmében a megszakítás alatt kereket is cserélhetett.

Idősebb Stroll hangsúlyozta azt is, hogy noha az idei lesz fia ötödik idénye az F1-ben, még így is nagyon fiatal, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Emellett elmondta, hogy szerinte a tavalyi év után senki nem kérdőjelezné őt meg, ha nem milliárdos apja csapatában vezetne.„Még csak most lett 22 éves, és ennyi idősen véghezvitte, amit tavaly véghezvitt. A teljesítményével megmutatta, hogy jogosan van itt. Ez az Aston Martin, egy üzlet. Szerintem a pályán nyújtott teljesítménye 100%-ban indokolttá tette, hogy most itt van. Nem mellesleg pedig ha nem a fiam lenne, senki sem kérdőjelezné meg a helyét."

Lance és Lawrence StrollForrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Ami Stroll Pérezhez képesti tavalyi lemaradását illeti a pontversenyben, apja szerint ebben nagy szerepe volt a balszerencsének is. „A legjobb négyben volt, amikor Mugellóban felrobbant a gumija. Valószínűleg ott is dobogós lett volna. Oroszországban Leclerc kiütötte őt, majd Portugáliában ugyanezt megtette Norris. Egyik esetnél sem csinált semmi rosszat. Úgyhogy ha a szezon egészét nézzük, szerintem eléggé lenyűgöző volt, hogy 21 évesen – hiszen akkor még nem volt 22 – erre volt képes."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK