Vágólapra másolva!
Egy helyi képviselő beadványa alapján a bíróság felfüggesztette a Brazil Nagydíj idén életbe lépő szerződését. Sao Paulo önkormányzatának öt napon belül reagálnia kell.

Rendezettnek tűnt, de ismét megkérdőjeleződött a Forma-1-es Brazil Nagydíj jövője, miután egy helyi képviselő, Rubinho Nunes beadványa alapján a bíróság felfüggesztette a Sao Paulo önkormányzata és a verseny új promótere között megkötött, és a közlönyben is meghirdetett szerződést, számolt be a brazil Metropoles és a CNN brazil kiadása.

A tervek szerint a Sao Paulóhoz tartozó Interlagosban marad a verseny Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

A panasz a folyamat átláthatatlanságát és a tendereztetés hiányát jelölte meg a 100 millió reál értékű, 2021 és 2025 között érvényes megállapodás kapcsán, és a képviselő indítványozta a végrehajtás felfüggesztését is annak érdekében, hogy kiderüljön, van-e fedezet a szerződés teljesítésére.

A bíró öt napos határidőt adott az önkormányzatnak, hogy nyújtsa be a releváns dokumentumokat és pénzügyi információkat, a másik fél jelezte, hogy ennek eleget tesz, de kifogásolta, hogy a bíróság nem küldött idézést az ügyben.

A Brazil Nagydíj sorsa hosszú ideje problémaforrás, sokáig a pálya leromlott állapota és a közbiztonság okozott fejtörést, majd a Forma-1 jogtulajdonosa és az eddigi promóter között is ellentét alakult ki.

Jair Bolsonaro, Brazília elnöke a verseny áttelepítését támogatta egy teljesen újonnan épülő pályára Rióban, ott viszont környezetvédelmi aggályok merültek fel a szükséges erdőirtás miatt. Decemberben úgy tűnt, megoldás születik, a verseny marad a közkedvelt Interlagosban, de Sao Paulói Nagydíj néven, Abu-Dzabiból érkező promóterrel.

Általában jó versenyek zajlanak Interlagosban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A futam az idei versenynaptárban egyelőre 2021. november 7-re esik, de ez a koronavírussal kapcsolatos fejlemények és a jelek szerint akár a szerződéses helyzet miatt is változhat.