Vettel idei csapattársa komolyan kételkedett saját képességeiben

Forma-1, Lance Stroll, Racing Point, Mercedes, Valtteri Bottas, Magyar Nagydíj
Lance Stroll, Racing Point RP20, leads Valtteri Bottas, Mercedes F1 W11 EQ Performance
Vágólapra másolva!
Nagyon fontos volt a tavalyi év az idén Sebastian Vettellel az Aston Martin pilótapárosát alkotó Lance Strollnak. A kanadai versenyző megkérdőjelezte saját képességeit, de 2020-ban válaszokra lelt.

Sebastian Vettel elmúlt két évben látott küszködése is jól mutatja, hogy milyen fontos az önbizalom a Forma-1-es pilóták körében. A négyszeres világbajnok nyilván nem felejtett el vezetni, a hozzá nem passzoló autó azonban komoly negatív hatással volt az önbizalmára, ami a teljesítményén is meglátszott. Vettel ugyanakkor legalább tisztában volt azzal, hogy jó autóban mire képes. Ellentétben Lance Stroll-lal, aki tavaly ült először versenyképes kocsiban. A kanadai pilóta elárulta, korábban bizony komolyan elkezdett kételkedni magában, a 2019-es Mercedesről koppintott Racing Point azonban eloszlatta benne ezeket a kételyeket.

Stroll az idén olyan pozíciókért csatázhatott, amelyekért korábban csak elvétve Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Stroll 2017-ben, a Williams színeiben mutatkozott be a Forma-1-ben, és bár az azévi Azeri Nagydíjon minden idők legfiatalabb dobogósa lett, összességében nehéz volt debütáló és az azt követő szezonja is, mivel – különösen 2018-ban – a grove-iak nem voltak valami versenyképesek. Ezután 2019-ben már a Racing Pointnál vezetett, de a csapat tavalyelőtt még nem tartozott a középmezőny elejéhez. Az áttörést az RP20-as kódjelű, a Mercedes W10-esre épülő modell hozta meg.

„Ha jó autót kapsz, jó eredményeket érsz el, és nő az önbizalmad. Olykor, amikor rossz autóban ültem, az visszaütött rám” – nyilatkozta Stroll az Autosportnak.

hogy vannak-e olyan jók, mint azoké, akik jó autóban ülnek, mivel te nem tudod, hogy milyen az."

A gyengécske Williamsben elkezdett kételkedni magában Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Képes vagyok szállítani az eredményeket? Képes vagyok elöl végezni? Képes vagyok az élmezőnybe kvalifikálni? Egyszerűen nem jönnek az eredmények. Persze nagy részének semmi köze nem volt az eredményekhez, egyszerűen csak ott volt a kérdés, hogy milyennek érződik egy versenyképes autó, mennyivel jobb? Nem tudtam, amíg bele nem ültem a tavalyi autónkba és megtapasztaltam, hogy mekkora különbséget jelent és mennyire támaszkodhatok egy jó autóban a vezetésemre."

Stroll 2020-ban konstruktőri negyedik helyhez segítette a Racing Pointot, Isztambulban megszerezte pályafutása első F1-es pole pozícióját, valamint 2017-es bakui dobogójához további kettőt hozzátett.

Főként magamnak válaszoltam meg sok kérdést, amelyeket az utolsó néhány szezonban tettem fel egészen addig, amíg egy igazán jól teljesítő autóba nem ülhettem."

Kétszer is dobogón ünnepelhetett az idén Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„A legnagyobb előnye egy jó autónak abban mutatkozik meg, hogy az ember mit képes kihozni magából. Annyival magabiztosabb lesz. Sokkal keményebben támadhatja a kanyarokat és összességében keményebben nyomhatja a gázt. Versenyzőként mindannyian ezt akarjuk. Olykor pedig, amikor rossz az autó, az elveszi a magabiztosságot és a képességet, hogy igazán a határon legyünk. Ennek nagy hatása van a versenyzőre."