Vágólapra másolva!
Először szólalt meg az áprilisra tervezett Kínai Nagydíj promótere a futam megrendezésével kapcsolatban, és elmondta, hogy valószínűleg nem fogják tudni megtartani a versenyt az eredeti időpontjában.

Már egy ideje sejthető, hogy nem áll minden vissza egy csapásra a régi kérékvágásba a Forma-1-ben 2021-re, és a sportág nem fogja tudni tartani a bejelentett versenynaptárban szereplő időpontokat. Elsőként a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj megrendezése került veszélybe az országban bevezetett szigorú, koronavírus-járvány miatti intézkedések által, de már ekkor felröppentek olyan pletykák, hogy az április 11-i Kínai Nagydíjat is halasztani kell. A sanghaji verseny promótere most szólalt meg először a kérdésben.

Egyelőre úgy készülnek, hogy lesz Kínában verseny, csak nem az idény elején Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A 2020-as Kínai Nagydíj volt az F1 történetének első futama, amelyet a koronavírus miatt elhalasztottak, a versenyt pedig végül további 12 nagydíjjal együtt nem is tudták megtartani tavaly. Egyelőre az idei futamnál is csak halasztásról van szó. „Majdnem minden héten beszélünk az F1-gyel videohívásban” – nyilatkozta az Autosportnak Yibin Yang, a verseny promóterének vezérigazgatója.

A Kínai Nagydíj elhalasztása azt eredményezné, hogy áprilisban jelen állás szerint nem lenne előre tervezett verseny, hiszen az április 25-i dátumot eleve üresen hagyták a Vietnámi Nagydíj kiválása miatt. Az alternatívát a tavaly visszatérő Imola, illetve a tavaly bemutatkozó Portimao jelentheti, Kína későbbre tolásával akár mindkét helyszín helyet kaphat az idei menetrendben is. Az Autosport úgy tudja, hogy a portugáliai helyszín ugrana be április 11-re, Imola pedig április 25-re.

Az idén is lehet futam Imolában Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A nagyobb gondot nem is a pótlás, hanem a sanghaji és minden bizonnyal az Ausztrál Nagydíj szezon második felére helyezése jelentheti, mivel a nyári szünet vége és a december 5-i abu-dzabi szezonzáró között csak négy szabad hétvége lesz. Az F1 szóvivője az Autosportnak ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra is 23 versennyel kalkulálnak.

A kínai promóter egyébként még egy nehézséget kiemelt. Az ország, és így Sanghaj sem rendezett kiemelt nemzetközi sporteseményt a koronavírus megjelenése óta,

az elmaradt események 2021 második felére halasztása pedig olyan ütközéseket eredményezhet, amelyek ellehetetlenítenék egyik vagy másik esemény megrendezését.

„Ha mindent áthelyezünk az év második felébe, az meg fogja haladni a város kapacitásait. A sikeres rendezéshez jelentős erőforrások kellenek, mint például a rendőrség és az egészségügyi szervek. Ha minden jelentős eseményt a második félévben kell megtartanunk, akkor erőforráshiány fog fellépni, valamint marketing szempontból is ütközés lesz."