Társoldalunk:

McLaren: A helyezésnél fontosabb, hogy közelebb jussunk a Mercedeshez

2021.01.08. 19:30

A McLaren F1-es vezérigazgatója, Zak Brown úgy véli, a csapat nem elégedhet meg azzal, ha jó helyezést ér el a konstruktőri világbajnokságban, fontosnak tartja, hogy tovább csökkentsék a még mindig számottevő hátrányt a gyári Mercedes tempójához képest.

Szoros csatára számít Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója az idei F1-es konstruktőri világbajnokság 3-7. helye között. Az amerikai üzletember elárulta, egyelőre nem biztos abban, hogy profitálnak majd a Renault-motor lecseréléséből és a Mercedes erőforrásának bevetéséből, azt viszont tudja, hogy tavaly a vártnál jobb eredményt értek el.

A McLarennél előbb-utóbb győzni akarnak, ezért a Mercedes tempóját is figyelikForrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

„Előnyös számunkra a Mercedes-motor, de hátrányos, hogy fel kell használnunk a [fejlesztési] zsetonjainkat – mutatott rá Brown a Racefans.net-nek. – Nem tudom, hogy ezek már rövidtávon is kiegyenlítik-e egymást. Majd meglátjuk, de szerintem van esélyünk, viszont nem a miénk volt a harmadik leggyorsabb autó, csak a negyedik.”

Noha a pénzdíjak összefüggésben vannak a konstruktőri világbajnokságban elért eredménnyel és a McLaren anyagi nehézségekkel küzd elsősorban a sportautógyár problémái miatt, Brown kijelentette, csak egy mérőszám a végeredmény a konstruktőri pontversenyben. Fontosnak tartja ugyan, de a köridőt tekinti a legfontosabb mércének.

„Közelítettünk a Mercedeshez a korábbiakhoz képest, de még mindig nagyon messze voltunk. Közelebb jutottunk, de lehettünk volt 5. helyezettek is a bajnokságban. Most itt ülünk és úgy gondoljuk, hogy remek évünk volt, és ez igaz is: a 3. helyen zártunk és közelebb férkőztünk a Mercedeshez. Viszont, ugyanilyen boldogok lennénk az 5. hellyel, ha közelebb lennénk a Mercedeshez?”

Sainz helyett Ricciardo tartja majd a frontot Norris oldalánForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„Előfordulhatott volna, hogy a versenyautónk ugyanolyan gyors, de csak az 5. helyen zártunk volna a 3. helyett a szerencse vagy a balszerencse függvényében. Úgyhogy, ez csak két adatpont: a konstruktőri világbajnokság, valamint az időmérős- és a versenytempó a mindenkori győzteshez képest. E téren faragtunk a hátrányból, de az még mindig óriási.”

Brown rámutatott, hogy az előző szezon során az idén már Aston Martin néven induló Racing Point autója volt a 3. leggyorsabb, de a silverstone-i csapat az Alpine-ra keresztelt Renault-hoz és a Ferrarihoz hasonlóan sok pontot vesztegetett el, részben azért is, mert a pilótapárosok nem voltak kiegyensúlyozottak. A McLarenhez idén Daniel Ricciardo érkezett Lando Norris mellé, így a wokingi istálló felállása az egyik legerősebbnek ígérkezik a mezőnyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK