A Ferrari nem passzolt Vettelhez, de az Aston Martinnal küzdhet a 3. helyért

Forma-1, Sebastian Vettel, Lando Norris, Szahíri Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 06: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 and Lando Norris of Great Britain driving the (4) McLaren F1 Team MCL35 Renault battle for position during the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 06, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Pokoli küzdelemre készül a McLaren az idei F1-es szezon során: Zak Brown elismerte, tavaly csak a 4. leggyorsabb autó volt az övék, és az ellenfelek hibái kellettek ahhoz, hogy megszerezzék a dobogós helyet a konstruktőri világbajnokságban. Idén a Ferraritól tart leginkább.

Tavaly is folytatódott a McLaren fejlődése a konstruktőri világbajnokságban elért helyezés tekintetében. A wokingi istálló a gyári Mercedes és a Red Bull-Honda mögött a 3. pozícióban zárt, nagy csatában legyőzve az esélyesebbnek tartott, idén már Aston Martin néven induló Racing Pointot, az Alpine-ra keresztelt Renault-t és a gyengélkedő Ferrarit.

Norris marad a McLarennél, Vettel a Ferraritól az Aston Martinhoz igazolt Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója a Racefans.net-nek adott interjúban azt mondta, pénzfeldobáshoz is hasonlíthatná az idei szezon során a 3-7. helyért zajló csatát, azért is, mert folyamatosan változtak az erőviszonyok az egymással küzdő csapatok között. Úgy vélte,

elsősorban az lesz a döntő, hogy ki, mennyire tud következetesen pontokat szerezni.

„Ha megnézzük, [Charles] Leclerc hol zárt a pontversenyben, és ha a második pilótájuk is következetesebb és jobb tempójú lett volna, akkor nem hiszem, hogy a 6. helyen zártak volna a pontversenyben. Úgyhogy fenyegetést jelentenek-e a 3. helyre a forrásaik révén? Abszolút.”

Brown nemrég úgy vélte, Daniel Ricciardo leszerződtetése és Lando Norris megtartása révén a McLarennek erősebb versenyzőpárosa lesz, mint a Sebastian Vettellel és Lance Stroll-lal felálló Aston Martinnak, de hozzátette, nem szabad leírni a német pilótát sem.

A Racing Point volt általában a 3. leggyorsabb, de sok pontot elszórtak Forrás: AFP/Joe Klamar

„Vettel négyszeres világbajnok, akiben nyilvánvalóan megvan, ami kell – szögezte le. – Valamiért a Ferrari nem volt nagyszerű környezet a számára, és gyanítható, hogy ha olyan helyzetbe kerül, ahol boldog, akkor képes lesz ott folytatni, ahol Checo [Pérez] abbahagyta.

Az amerikai üzletember szerint tavaly a legtöbbször a Racing Point volt a 3. leggyorsabb autó, de a két pilótájuk nem mindig hozta ugyanazt a szintet. Hasonló volt a helyzet a Renault-nál is, a gyors pályákon tavaly ők is feljöttek a középmezőny élére, de Esteban Ocon sokáig csak bottal ütötte Ricciardo nyomát, akit idén Fernando Alonso vált a csapatnál.

„Úgy gondolom, Fernando Alonso ugyanolyan gyors, mint mindig is volt, szerintem rögtön ott lesz az élen – latolgatta. – Ocon láthatóan küszködött az év első felében, de el kell mondani, hogy az utolsó negyed során feljött Danielre. Erős versenyzői felállása van egy olyan csapatnak, ami egyre előrébb lép, úgyhogy őket sem lehet leírni.”

Brown számol a tavaly futamot nyerő Alpha Taurival is, amelynek szerinte következetesebbé kellene válnia, de méltatta Pierre Gaslyt és az újonc Cunoda Jukit is, bár elismerte, hogy a japán pilótát nem igazán ismeri. Arra számít, hogy az Alfa Romeo, a Haas és a Williams közelít majd a középmezőnyhöz, de továbbra is megmarad a lemaradásuk.

Ricciardo a Renault-tól a McLarenhez szegődött, de Alonso érkezik a helyére Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Az összes versenyzői felállás közül a mienk tetszik a legjobban, de nem hiszem, hogy van 1-2 tizedmásodperc különbség az autók között, úgyhogy pokoli küzdelem lesz a 3-7. helyért. Tavaly a nagyszerű csapatmunkának, a jó autónak, meg ilyeneknek köszönhettük a 3. helyet, de el kell ismerni, hogy az jelentette a különbséget, hogy a két pilótánk nagyon közel volt egymáshoz.”