Társoldalunk:

Három év után ismét a hagyományos időpontban kezdődhetnek a futamok

2021.01.06. 15:19

Sajtóértesülések szerint hamarosan bejelentik, hogy a 2021-es szezontól a Forma-1-es futamok ismét egész órakor kezdődnek. Emellett az európai versenyek további egy órával hamarabb rajtolnak, mint ahogyan azt az elmúlt három évben megszokhattuk.

A Racefans értesülései szerint a Forma-1 menedzsmentje szeretné elérni, hogy a futamok egész órakor kezdődjenek, ne 10 perccel utána. Ezenkívül arról is megállapodhatnak a csapatokkal, hogy az európai viadalok rajtját, így a Magyar Nagydíjét is további egy órával előrébb hozzák, vagyis a pilóták 14:00-kor indulnak el a felvezető körre. 

Változik az F1-es versenyek kezdési időpontjaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Az elmúlt három évben a futamok kivétel nélkül egész óra után 10 perccel indultak, miután a Liberty Media kedvezni akart azon televíziós társaságoknak, amelyek egészkor kezdték el a közvetítést. Az F1 kereskedelmi jogainak tulajdonosai akkoriban úgy fogalmaztak, hogy ezzel a lépéssel a nézőket is közelebb hozhatják a pilótákhoz, és „tovább élvezhetik a piros lámpák kialvása előtti izgalmakat". A gyakorlatban azonban mindez nem vált be, ugyanis sok esetben nehéz volt további 10 perccel kitölteni a műsoridőt, így ettől a szezontól a Forma-1 visszaállhat a hagyományos, egész órás kezdéshez.

Ráadásul az európai futamok esetében valószínűleg nem ez lesz az egyedüli változás. Az elmúlt három szezonban ugyanis ezek a versenyek magyarországi idő szerint 15:10-kor kezdődtek. Ennek oka, hogy a Liberty akkor úgy gondolta, hogy így több nézőt tud bevonzani az amerikai kontinensről.

Lehetséges, hogy a döntésnek ebből a szempontból volt némi hozadéka, az viszont biztos, hogy a csapatok körében egyáltalán nem aratott sikert. A személyzetnek ugyanis így egy órával kevesebb ideje maradt, hogy összepakolja a szükséges felszerelést, mielőtt az istállók elhagyják a helyszínt. Ezzel szemben a futamok előtt kaptak egy extra órát, amit normális esetben semmire sem tudtak felhasználni.

Az Autosport információi alapján a csapatok támogatják az időpont visszaállítását, és hamarosan mindkét javaslatot egyhangúlag megszavazzák, ami az európai futamok esetén azt jelentené, hogy visszaállnak a hagyományosnak tekinthető kezdési időpontra. A jelenlegi versenynaptár kilenc klasszikus európai helyszínt tartalmaz, de jó esély van rá, hogy ez további versenyekkel fog bővülni. Ezeken a hétvégéken tehát minden bizonnyal magyarországi idő szerint 14 órakor indítják el a felvezető kört, így az augusztus 1-jére tervezett Magyar Nagydíjon is ez lesz a helyzet.

A Magyar Nagydíj felvezető köre 14:00-kor fog indulniForrás: Motorsport Images/Mark Sutton

Utóbbi portál hozzáteszi, hogy a többi futam kezdési időpontját a nézettségi adatokhoz fogják igazítani. Arról egyelőre nem esett szó, hogy a három évvel ezelőtt szintén egy órával későbbre tolt szabadedzéseket és az időmérőt is visszateszik-e a korábban megszokott időpontra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK